Изворът (El Manantial)

В селцето Сан Андрес, съперничеството между две семейства- Валдес и Рамирес води началото си от имението “Ел Манантиал” (“Изворът”) и се превръща в извор на омраза, любов и силни страсти.

Красив извор напоява земите на малкото имение на семейство Валдес, а не огромното съседно ранчо, богатата и просперираща асиенда “Пиедрас Грандес” (“Големи Камъни”), където се отглежда най-добрия добитък в страната, притежание на семейство Рамирес.

Хусто Рамирес, женен за Маргарита Инсунса, има тайна любовна връзка с Франсиска Риверо, съпругата на неговия враг и съсед Ригоберто Валдес. Тази връзка, основана на лъжи и измама, поражда горчива омраза и става причина за постепенното разрушаване на двете семейства.

Семейство Валдес има красива дъщеричка на име Алфонсина, която се появява на бял свят по същото време, когато се ражда и Алехандро- единствен син и наследник на семейство Рамирес. Въпреки че са израстнали отдалечени един от друг и изпълнени с предубеждения срещу семействата си, те не могат да избегнат превличането помежду си.

Първата среща на Алфонсина и Алехандро не е много приятна. Свикнали да мразят името на другия, те се убеждават в това, което винаги са знаели: семейство Валдес и семейство Рамирес не могат да бъдат нищо друго освен врагове.

Омразата на семейството на Алфонсина става още по-голяма когато, Хусто Рамирес успява да постигне, това, което винаги е искал- да бъде собственик на имението “Ел Манантиал”(“Изворът”). Загубата на асиендата принуждава семейството на Алфонсина да си тръгне от Сан Андрес, а тя се заклева да направи всичко възможно за да си върне имението, което е било собственост на дедите й.

Мислейки, че най-накрая са се отървали от враговете си, семейство Рамирес решават, че най-добрата кандидатка за съпруга на сина им Алехандро е Барбара Луна, красиво, но пресметливо и своенравно момиче. Семейството на Барбара, заинтересувано от изгодите, които ще им донесе този брак, са очаровани от идеята. Годежа на Алехандро и Барбара съвпада със завръщането на Алфонсина в Сан Андрес.

Барбара няма доверие на новодошлата и се опитва по всеки възможен начин да я отдалечи от бъдещия си съпруг. Въпреки това, любовта е по-силна от която и да е интрига и Алфонсина и Алехандро признават любовта си един пред друг.

Но ненавистта, белязала отношенията между семействата им ги осъжда да бъдат жертви на злобата. За да оцелее, любовта им ще трябва да победи пречките на съдбата, и така да превърне “Изворът” в една истинска струя от надежда.

Персонажите:

Алфонсина

Дъщеря на Ригоберто Валдес и Франсиска Риверо. Красиво и гордо младо момиче, което е принудено да се изправи срещу много пречки, за да намери щастието с мъжа, когото обича. Жизнена и чувствителна, Алфонсина трябва да носи тежкия товар на омразата между две семейства. Въпреки младостта и неопитността си, никога не се предава и се бори за да постигне това, което иска. Само благодарение на любовта, ще успее да преодолее голяма травма.

Алехандро

Син на Хусто Рамирес и Маргарита Инсунса. Привлекателен, мъжествен, интелигентен, ревнив и импулсивен. Алехандро е съвременен младеж, който притежава солидни принципи и ценности и търси хармонията, с която неговото семейство не успява да го дари. Благодарение на любовта си към Алфонсина, той намира пътя към един пълноценен живот; за нещастие, обстоятелствата ги разделят.

Маргарита

Съпруга на Хусто, майка на Алехандро и братовчедка на Алваро. Силна, решителна жена, свикнала нещата да стават както тя казва. Маргарита свързва живота си с този на Хусто “докато смъртта ги раздели”. Въпреки, че е привързана към църквата, омразата и суетата са я белязали. Много силно привързана е към своя син Алехандро, на когото се опитва да внуши своя строг и грешен морал.

Хусто

Съпруг на Маргарита и баща на Алехандро.Собственик на най-големото имение за отглеждане на бикове за борба в района- “Пиедрас Грандес” (“Големи Камъни”). Интелигентен и изкусен, със суров характер, уважаван и будещ страхопочитание. Когато надделява тъмната част от характера му, той се превръща в неубоздано и жестоко същество, което не се поколебава да използва властта и силата си. Въпреки че обожава сина си Алехандро, със своето държание, той го наранява.

Ригоберто

Той е Съпруг на Франсиска. Любящ баща и търпелив съпруг, който защитава с гордост семейството си. Пази много усърдно своета най-ценна собственост: прекрасен извор, който е повод за завист на много хора от селото Сан Андрес. В своя стремеж да запази единството на семейството си, Ригоберто отказва да признае грешното поведение на съпругата си, което води до сложни последици за всички.

Франсиска

Тя е майка на Алфонсина. Жена, която се оставя да бъде ръководена от страсти и която се бунтува срещу общоприетото, за да задоволи желанията си. Тя е пушачка и алкохоличка, която вече не се интересува от почти нищо. Алфонсина е много важна за нея, въпреки че не го показва открито.

Барбара

Красива и капризна млада жена, която иска да се изтъкне и да се омъжи за най-желания мъж в Сан Андрес- Алехандро. Майка й я е превърнала в своенравно и вътрешно празно момиче, което не приема загуби. Тя е хитра и знае как да спечели обичта на този, който й е от полза.

Пилар

Съпруга на Алваро и майка на Барбара. Тя е симпатична, не цени съпруга си, понеже не притежава силната личност на Хусто. Желае да заеме място в обществото и да получи икономическо състояние като тези на Маргарита, но самият й характер (клюкарка й безсрамница) и пречи да постигне това, което толкова иска.

Ектор Луна

Чувствен и работлив младеж, който е израснал под опеката на семейство Луна, без да бъде напълно приет като член на семейството. Въпреки, че Алваро го обича, не го защитава от омразата и лошото отношение на Барбара и Пилар. Изпитва уважение към Алехандро, когото от една страна приема като приятел, а от друга го мрази и му завижда.

Отец Салвадор

Той е брат на Ригоберто. Решава да стане свещеник и с това разбива сърцето на едно момиче, лудо влюбено в него. Мъж с идеал за братска любов и справедливост, но здраво стъпил на земята. Винаги спори със съпругата на брат си- Франсиска, заради скандалното й поведение. Тревожи го страданието на Алфонсина, за това я защитава и й помага.

Хертрудис

Страда заради невъзможната си любов. Тя е посветила живота си да закриля Алфонсина, давайки й всичко от което има нужда. Хертрудис е консервативна, сериозна и слабохарактерна жена с добро сърце.

Малена

Пълното й име е Мария Магдалена Осуна, но всички я наричат “Мале”. Тя е сирак, израснала е с дядо си и баба си и ги обожава. Малена е най-добрата приятелка на Алфонсина. Тя е весела, отворена и преди всичко щедра. Често действа без да мисли, въпреки че винаги го прави с добри намерения. Решена е да завладее мъжа на живота си, въпреки че страда, защото той не отвръща на чувствата й. В миналото на живота й има една голяма тайна.

Алтаграсия

Тя е бабата на Малена. Най-големите й грижи в живота са да насочи Малена в правилната посока и да изпълни възможно най-добре задълженията си в асиендата на Хусто. Тя е търпелива жена, дойка на Маргарита, а по-късно и на Алехандро. Алтаграсия е довереница и съветничка на Маргарита.

Мелесио

Дядо на Малена. Той е усърден в задълженията си като работник на Хусто, подкрепя го и му е верен. Обожава Малена, която счита за малко неразумна. Понякога намира свободно време, за да посвири на китарата си. Заедно със Алтаграсия пази тайните на “Пиедрас Грандес”.

Джоел Моралес

Управителя на банката в Сан Андрес. Честен и добър мъж, който се превръща в съучастник на Хусто. Управлява добре банката си, въпреки че не се справя добре със семейството си; не обръща достатъчно внимание на децата си и сляпото му доверие в Хусто Рамирес ще му причини много проблеми.

Уго Портильо

Привлекателен мъж, който знае как да бъде търпелив и постоянен. Има две цели в живота си: да завладее сърцето на Алфонсина и да стане добър адвокат; завършва аграрно право и така се запознава с Алфонсина. Отдалечен от баща си, тъй като неговото държание се отразява на живота му.

Норма

Съпруга на Джоел. Работлива жена, която се грижи добре за бизнеса си. В същото време се опитва да бъде добра домакиня и да поддържа хармонията в семейството си.

Хилберто

Син на Джоел и Норма. Младеж, който въпреки че има добро семейство е тръгнал по лош път и е агресивен и избухлив. Целта му в живота е да живее колкото се може по-добре, правейки възможно най-малки усилия да го постигне. Иска да прелъсти Барбара за да прекара една приятна нощ с нея, въпреки че наистина се влюбва в нея.

Превод: Валентина