Картелът (El Cartel de los Sapos)

Мартин Гонсалес е само на 15 години. Той е амбициозен и смел. Мартин е роден в семейство от средната класа в Колумбия. Младежът моли най-добрия си приятел във военното училище, Пепе Кадена, да говори с по-големия си брат, за да го въведе в света на дрогата.

Без да знае, че това решение ще постави началото на един неспокоен и бурен живот и ще измени съдбата му за винаги, Мартин започва работа в кухнята на лабораторията, която се държи от големия бос в търговията с наркотици в района, Оскар Кадена. Скоро той получава прякора Фресита, заради трудностите, които има при товаренето на камионите. През това време, Мартин и Пепе заздравяват приятелството си, но също така научават много за търговията с наркотици. Те натрупват много знания и опит и решават да напуснат лабораторията и да започнат да изнасят кокаин в САЩ. Когато започват новия си бизнес, научават, че Оскар Кадена, нарко-босът, се е свързал с братята Вийегас, босовете на Западния Картел. Тази нова империя е създадена, за да отстрани нарко-дилъра на всички времена: Пабло Ескобар.

Докато тези нарко-босове празнуват смъртта на най-големия си враг, братята Вийегас предлагат да прекратя бизнеса с наркотици. Мартин, който тъкмо е започнал да трупа пари, няма желание да се отказва. Заедно с друг младеж и под опеката на Оскар, Мартин решава да се противопостави на старите босове, казвайки им, че той няма да се откаже от бизнеса. Така се ражда Пасифик Картел, най-опасния картел, който някога е съществувал в Колумбия, под ръководството на Оскар Кадена.

Тази нова група изнася тонове кока и натрупва тонове пари. И те се наслаждават на облагите от бизнеса си. Оскар, бивш полицай от колумбийската национална полиция, събира няколко стари приятели. Оскар създава група, за да държи властите в страх и далеч от бизнеса им. Неговите качества и връзките му му помагат да успее в това. В действителност, този картел е постоянно на радара. Властите са много притеснени за картела в Меделин и Западния картел, докато операциите на Пасифик Картел се разраства и печели позиции в сянката на другите два картела.

Всеки ден, повече пари влизат и повече дрога излиза. Мартин се наслаждава на нарастващото си богатство. По това време, любовта влиза в живота му. Той се влюбва в София - красива девойка, която е спечелила конкурс за красота. Мартин не иска да й разкрие източника си на доходи. Той лъже за своя бизнес и успява, но парите го замайват и той не може повече да крие истината. София разкрива всичко и му поставя ултиматум: той трябва да избере между нея и бизнеса с наркотици. Мартин иска да излезе от това, но е затънал дълбоко и не може. Накрая, София приема любовта му, надявайки се един ден нейната любов да успее да измъкне съпруга й от света, в който е оплетен.

В това време, Оскар с помощта на колумбийските власти залавя всички членове на западния картел, включително и братята Вийегас. Той е въодушевен от закриването на картела. Но смъртта се приближава към него, но той не забелязва това. Един от членовете на семейството от единият картел го застрелва с два куршума в гърба.

Със смъртта на Оскар, битка за власт се развихря в младия Пасифик Картел. Повечето членове, включително и Мартин, мислят, че единият от братята на Оскар, може би Пепе, ще заеме неговото място. В това време, братята Кадена са заети с отмъщението си против семейството, което е убило Оскар. И така, Милтон Хименес, по-познат като Кабо, който ръководи отряда на смъртта в Картела и е бил дясната ръка на Оскар, се заема с управлението на организацията.

Междувременно, Пепе моли Мартин да му помогне при отмъщението за смъртта на брат му Оскар. Но Мартин няма желание да се заминава с това. За него, нарко-трафика е просто бизнес... не бойно поле. Пепе не може да разбере позицията му и приема отговора на приятеля си като акт на предателство... не само към приятелството им, но и към организацията. Това е прекалено много за Мартин. Той трябва да напусне Колумбия.

И така, Мартин взема София и заминава за Маями, далеч от проблемите на Картела, за да могат да отгледат децата си спокойно и да се опитат да забравят объркания живот, който са водели. Но не случайно сравняват Мафията с октопод... и е разпростряла своите пипала из цяла Южна Флорида. Сега, няма изход за Мартин. Той е заклещен в капан на света, в който толкова силно е искал да влезе. Той няма никакъв избор, освен да продължи с бизнеса. С времето, той забелязва как неговите приятели в бизнеса падат, един по един, от вражески огън.

Войната прави невъзможно съществуването на Пасифик Картел от властите в САЩ. Сред тях са DEA, FBI и ICE. Те започват преследване срещу новите нарко-барони, които са принудени да напуснат своите имения и луксозни коли, за да се скрият в джунглата с цел да избегнат екстрадиране в САЩ.

Сега парите се използват за да се сформират малки армии, които да осигурят безопасността им. По-добре е да убиват, отколкото да бъдат убити. Онези, които са станали нарко-дилъри, за да натрупат пари, сега се налага да станат убийци на бизнес-партньорите, приятелите и дори братята си! Приятелствата се разпадат.

В това време, Мартин си мисли, че е в опасност, защото живее в САЩ. Той няма ни най-малка представя, че агентите на DEA са по петите му. В Маями Бийч той среща нарко-дилъра Анастесия. Той е лекар и предлага решение на проблемите му: да се предаде на DEA чрез Давид Пас, моден фотограф, който в свободното си време работи за DEA. Пас му предлага да изтрие всички разследвания и да изчисти записите в замяна на няколко милиона долара.

Но Пепе се появява отново и му казва, че Давид Пас е измамник и че ако иска да се предаде на DEA, трябва да се възползва от услугите на Фидел, кубински инвеститор с много силни връзки. Мартин се изплашва и отлита за Мексико сити, където живее неговите партньори, за да поиска защита от тях. Там, той хваща вечерните новини, в които има видео материал за това как са заловили негови приятели, сложили са им белезници и ги подготвят за екстрадиране в Маями. Репортерът в новините коментира, че на всички са осъдени на 30 години затвор.

Докато се крие в Мексико, Мартин става жертва на покушение, организирано от един от неговите бивши приятели. Той се отървава на косъм. Предприетият удар го кара да вземе трудно решение. Той казва на съпругата си, че ще се предаде на DEA. Агентите му казват да предаде всичките си пари и всичко, което притежава, преди да се яви на прослушване в съда на Маями. С тиктакащ часовник и очакващи го агенти, Мартин изпраща София и децата си, без пари, в малък апартамент в Маями.

По време на изслушването, на Мартин казват, че той има два пътя: или да сключи сделка и да сътрудничи на федералните власти... или ще излежи 30 години в затвора, също като другите членове на картела. Той решава да сключи споразумение и започва да помага на агентите да разберат странния и сложен живот, който е водел. Когато неговата борба със закона се успокоява, борбата за живота му се засилва. Сега той трябва да се защитава от бившите си приятели, които виждат в него предател. Те бързо се организират и му отнемат всичко, което има в Колумбия и заплашват останалото му там семейство.

Мартин се защитава, доколкото може и помага на федералните власти да изградят сериозни обвинения срещу тези силни нарко-барони, които сега управляват империите си скрити някъде в Колумбия. Като част от споразумението, той влиза в затвора. Но вместо 30 години, той трябва да остане там само 20 месеца.

Когато се оказва в затвора, Мартин среща отново Анестесия, който му казва, че фотографът Давид Пас не си държи на думата... че същото се е случило с Пепе в затвора в Ню Йорк... както и с Фидел. Един по един се появяват бившите партньори на Мартин. Тези, които са оживели след войната и куршумите на приятелите, са били арестувани и екстрадира и сега са екстрадирани.

Това, което е започнало като приключение, в което са се включили всички с идеята да натрупат милиони от търговия с наркотици и да живеят като крале в дворците си, завършва зле за всички. Защото в този бизнес, накрая всички губят.

Източник: www.caracolinternacional.com