Два живота (Duas Vidas)

Развиваща се в Рио де Жанейро, новелата разказва историята на хора, чийто живот е преобърнат, когато улицата, на която живеят, в квартала Катете, е отчуждена, за да се построи линия от метрото.

Шивачът Менелау е един от най-старите обитатели на квартала и неговата къща е отнета за каузата на метрото, поради което е принуден да живее в един апартамент в компанията на сина си Томас, снаха си Леда Мария и внука си Тео.

Един ден, Томас открадва парите на Менелау и избягва с друга жена, Жилда, изоставяйки семейството си в много трудно положение. Изоставена, Леда Мария се забърква едновременно с Д-р Виктор Амадеу – лекар, който отговаря за здравето на жителите в зоната, и Дино Сезар – нейната младежка страст. Историята се усложнява допълнително, когато Дино се влюбва в Клаудия, снаха на собственика на звукозаписна компания.

Докато Дино се посвещава на своята музикална кариера, Леда се бори, за да хармонизира отношенията в семейството, да отглежда сина си, въпреки всички трудности и в опити да забрави старата си любов. Накрая, след множество разминавания, Леда изживява една зряла любов с Виктор.

Друга история в новелата е тази между Соня и Маурисио. Тя е необвързана, зряла и финансово стабилна, но има проблеми във връзката си с Маурисио заради разлика във възрастта. Любовната връзка между по-възрастна жена и младеж не допада на цензурите и връзката между тях е трябвало да бъде формализирана, нещо, което не е присъствало в сценария първоначално.

Персонажите:

Менелау

Грък, шивач, баща на четири деца – Томас, Соня, Освалдо и Ейтор. Собственик на брачна агенция, която почти не отчита печалба, като допълва доходите си като дава под наем две малки къщи, построени в неговата градина. Един от най-старите жители на района, неговата собственост е разрушена заради построяването на нова линия на метрото и е принуден да се премести да живее в апартамента на сина си Томас, където живеят и снаха му Леда Мария и внука му Тео.

Томас

Най-голямото дете на Менелау. Работи във фабрика за тестени изделия и помага на баща си като изпълнителен директор в сватбената агенция. Живее със съпругата си Леда Мария и сина си Тео в дома на Менелау. Ежедневните трудности и ревността, която изпитва жена му, подкопават отношенията им. Това подтиква Томас да се забърка в Жилда. В началото на историята открадва парите, които баща му получава като компенсация за собствеността си, и избягва, изоставяйки семейството си.

Леда Мария

Омъжена за Томас. Жена със страстна натура, много често изявяваща своята индивидуалност и агресивност. Нарастващата ревност към съпруга я кара да насочи чувствата си към друг и всъщност задушава сина си Тео с любовта си. Новата среща с Дино – нейна младежка любов, разклаща сериозно брака ѝ. След като е изоставена от Томас, тя се забъква и с лекарят Виктор Амадеу.

Тео

Син на Томас и Леда Мария. Жизнерадостно момче, което е очаровано от футбола. Колекционира кутии с различни насекоми, а най-близкият му приятел е дядо му – Менелау.

Жилда

Любовница на Томас. Вулгарна жена, която преследва своите интереси и е опортюнистка. И именно тя убеждава Томас да избягат с парите на Менелау.

Ейтор

Син на Менелау, той е напуснал семейството, за да живее в Сао Пауло, където е натрупал богатство. Продължава да се тревожи за проблемите на баща си. Когато Томас избягва с парите от компенсацията, той се опитва да убеди Менелау да затвори сватбената агенция, която е причина за срам и ненужни разходи.

Соня

Дъщеря на Менелау. Необвързана и зряла жена, собственица на туристическа агенция, която отнема голяма част от времето ѝ, но в крайна сметка ѝ гарантира финансова стабилност. Живее сама в апартамент в южната зона, но страда от самотата си. Била е булка два пъти, но в навечерието на сватбите ѝ и двамата бъдещи съпрузи умират най-неочаквано. Травматизирана, тя се старае да избягва всякакви връзки, но накрая се забърква с Маурисио – мъж, който е много по-възрастен от нея.

Освалдо

Син на Менелау, той е мъж, който живее в своите фантазии. Разведен, той смята, че може да запази любовта на дъщеря си Летисия само чрез лъжи. За това се преструва на богат земевладелец, харчи много повече, отколкото са неговите доходи и което може да си позволи. Често се сеща за баща си, връща се в дома си, но без да разкрива истинските си мотиви.

Летисия

Дъщеря на Освалдо. Тя е едно разглезено момиче, защото знае, че баща ѝ е способен на всичко, за да задоволи капризите ѝ, а тя се възползва от него, вярвайки че е милионер. Живее с майка си.

Шърли

Секретарка в брачната агенция на Менелау, тя се е посветила на работата си и в търсене на начини за популяризирането на услугите, за да се избегне закрива на бизнеса.

Вера

Клиентка на брачната агенция на Менелау, тя мечтае да се омъжи за добър мъж, със силни морални принципи и с физика на романтичен герой. Появява се почти всеки ден в офиса, за да прибира кореспонденцията си и да допълва своите изисквания, без да осъзнава, че първият на опашката е Тулио – управител на агенцията и един от най-отколешните ѝ ухажори.

Жентил Паулино

Клиент на брачната агенция на Менелау и един от най-взискателните кандидати. Отхвърля всички предложения, защото винаги намира някакъв дефект, дори и най-незабележимия.

Мария

Прислужница в дома на Леда Мария.

Жозе

Наемател на Менелау, женен за Дона Франсишка. Здравето му е разклатено и изисква специални грижи. За това прибягва до услугите на Д-р Виктор и Дона Елиза.

Франсишка

Съпруга на Жозе.

Роза Амадеу

Вдовица, майка на Виктор и Жулиана. Тя е активна жена, винаги на линия, за да помогне на децата и приятелите си. Въпреки финансовото си положение, никога не е мислела да напусне къщата на Катете, където живее от години заедно със семейството си. След разрушаване на улицата, тя поема отговорността да намери друго място, където да живеят всички, както и за нов кабинет, за да може Виктор да продължи със своите прегледи.

Виктор Амадеу

Утвърдил се хирург, син на Роза. Той е сериозен и взискателен мъж, способен на всичко, за да помогне на ближния. Освен, че е директор на една болница, той държи и кабинет в близост до дома си, където преглежда безплатно. Прекомерното внимание към проблемите на другите и манията да бъде перфектен са го превърнали в много самотен човек. Забърква се с Леда Мария, за която се притеснява прекалено много, защото е бил голям приятел на баща ѝ. В крайна сметка, неговото поведение я отблъсква.

Жулиана

Дъщеря на Роза. Студентка по медицина, тя работи в кабинета на брат си, Виктор. Годеница на Маурисио, тя постоянно отлага брака, защото смята, че той не разбира нейните желания и вкусове.

Раул Барбоза

Женен за Виржиния. Собственик на най-известния ресторант в квартала, често посещаван от политици и интелектуалци. Заведението му е популярно с добрата храна, която поднася, чието приготвяне е отговорност на съпругата му. Мечтата му е синовете му – Тулио и Дино, да станат медици, но остава неосъществена. Голямото разочарование е по-малкия му син – Дино, който е изоставил семейството и годеницата си, Леда Мария, за да стане певец и в продължение на осем години няма никакви новини от него. Семейството на Раул е емоционално разтърсена от разрушаването на улицата.

Виржиния

Омъжена за Раул, майка на Тулио и Дино, и отговорна за храната в ресторанта. Новината за отчуждаването предизвиква голямо притеснение и повлиява на психичното ѝ здраве, което я принуждава да се премести за известно време далеч от работата и квартала. Когато по-малкият ѝ син се завръща, тя решава да се прибере в дома, като се оставя на грижите на Д-р Виктор.

Тулио

Ерген, той е по-големия син на Раул и Виржиния. В началото той помага на родителите си в най-трудните моменти. След това започва работа като управител на брачната агенция на Менелау, като продължава да помага в семейния ресторант. Приятел на Томас, той се оказва в неудобно положение, когато брат му, Дино, се появява и отново започва да ухажва Леда Мария.

Дино Сезар

Син на Раул и Виржиния. Амбициозен певец, той се завръща в дома си след осем години далеч от семейството, когато родителите му получават новината за отчуждаването на улицата. Все още е влюбен в Леда Мария, неговата юношеска любов, но открива, че тя е омъжена и има син. Въпреки това, не се отказва от опитите си да си я върне. Не разчита на помощта на баща си, който е против кариерата му на музикант и го принуждава да работи като сервитьор в ресторанта. И за да докаже, че има талант, той е готов да открие шанса си като певец. При това той разчита на помощта на Маурисио, негов приятел от детинство, който го запознава с Клаудия, която работи в звукозаписна компания.

Оливейра

Сервитьор в ресторанта на Раул, винаги помага на Дино при разрешаване на финансовите му проблеми. Не пропуска, обаче, да отбелязва в тефтера си заемите, които дава на младежа.

Сена

Баща на Маурисио, един от най-старите жители на района, собственик на магазин за мебели на улицата. Чувства се най-засегнат от отчуждаването, въпреки че е точно обратното. Приема метрото има нещо лично срещу него. Но все пак е в най-добро финансово положение сред съседите си, той живее, за да се оплаква, мислейки че няма да намери друго подходящо място за своя бизнес.

Маурисио

Единственото дете не Сена. Работи като техник в звукозаписната компания. Избягвайки големите проблеми, за него най-важен е годежа му с Жулиана, с която постоянно се карат. Със завръщането на Дино, той се захваща с кариерата на приятеля си. По някое време започва връзка със Соня, жена, която е по-възрастна от него.

Елиза

Преподавателка, тя поддържа училище в изгодно наета къща, в която също така и живее. Тя е сред най-засегнатите от отчуждаването на улицата, тъй като няма право на обезщетение и трудно би намерила друго място при сходни условия, където би могла да приема класовете. Все пак, не се оставя трудностите да я спрат, тя прави всичко възможно, за да продължи с учениците и в същото време, не спира да помага на съседите си.

Леонор

Собственица на звукозаписната компания. След смъртта на единствения си син – Ромуло, тя се е предала управлението на бизнеса на своята снаха, Клаудия. Тя кара всички около себе си да се прекланят пред паметта на Ромуло, болезнено припомняйки си всички спомени. Това обсебване повлиява най-вече на Клаудия, на която пречи да показва дори слабо подобие на радост повече от една година след смъртта на съпруга ѝ.

Клаудия

Млада и красива, тя живее под строгия поглед на Леонор, майката на починалия ѝ съпруга Ромуло. Поддържа голям емоционален заряд и успява да прикрива чувствата и емоциите си като поддържа шеметни темпове в работата. Теоретично, тя е шеф на отдела за връзки с обществеността в звукозаписната компания, собственост на свекърва ѝ. На практика, обаче, тя е поела цялата отговорност за дейността на компанията, която преминава през сериозна криза. Поддържа дискретна връзка с Луиш Карлош, приятел на Ромуло. Търси нови таланти, които да пусне на музикалния пазар и се запознава с Дино, с когото накрая започва връзка.

Луиш Карлош

Ухажор на Клаудия, той страда от преследването на Леонор, която не приема връзката между него и младата вдовица.

Сара

Работи в болницата, на която Виктор е директор. Влюбена в хирурга, тя не разбира неговите мотива да бъде ерген.

Източник: memoriaglobo.globo.com