Кажи ми кой беше (Dime Quién Fue)

История за убийства, тайни и отмъщения в един хотел!

Преди години, в популярния хотел Сантуарио се извършва убийство и в настоящето, една жена пристига, за да разбули тайните, крити през всички тези години...
 
1997 година: Празненството
 
На десетгодишна възраст, Лаура е израсна като гледа как майка ѝ Кларита работи като прислужница в хотел Сантуарио в столицата Сантяго. Хотелът се ръководи от семейството Агустина Лион и Клементе Ейсагире.
 
Новогодишната нощ на 1997 година преобръща живота ѝ. Сред блясък, маски и костюми, изтънчена храна и музика, Лаура вдига поглед и вижда как Кларита пада от балкона на апартамента на собствениците на хотела. Умът ѝ се замъглява, докато ударът от тялото, което пада на земята, и виковете на ужасените хора, не я връщат в реалността, в която никога не би искала да се оказва.
 
След неприятния инцидент, семейство Лион изпраща Лаура в Париж, за да не я излага на хаоса и поемат престоя и обучението ѝ.
 
Години по-късно, Лаура се е превърнала в обещаваща френска готвачка, която е спечелила признание от връстниците си.
 
2017 година: Завръщането
 
Когато Лаура си мисли, че всичко се е наредило, че животът ѝ е дал втори шанс за спокоен живот с обещаваща кариера като успешен шеф в Европа, тайните от миналото я принуждават да преосмисли всичко, когато получава едно обаждане. То е от Адриана Лион – сестрата на собственицата на хотела, която разкрива, че майка ѝ не се е самоубила, а е била убита.
 
Тази информация я принуждава да се върне в Чили. Но Адриана не успява да ѝ разкаже кой е убиеца, тъй като с трудности си спомня случилото се на новогодишното празненство, заради заболяването ѝ – тя страда от Алцхаймер. Въпреки това, тя има своите подозрения и ѝ предава една снимка с хората, които последни са видели Кларита жива.
 
Жената описва всеки един от тях: Роберто – алчния консиерж; Елиана – завистливата началничка на камериерките; Гилермо – използвач и похотлив, той е третият брат от клана Лион; Клементе – хедонистичния собственик на хотела, и разбира се, Агустина – най-опасната и надменна от всички. Всеки един от тях може да е виновникът.
 
Решена да разкрие истината, Лаура пристига в хотел Сантуарио, където се среща отново с всички, които са били около нея докато е растяла. Но те я посрещат по-скоро притеснени, отколкото радостни. Въпреки че е образована и е станала по-изтънчена, Лаура не забравя свои произход и се чувства много по-добре в компанията на прислужниците и обслужващия персонал, отколкото в кръга на могъщите.
 
Само Рафаел – синът на Агустина и Клементе, изглежда е щастлив от пристигането на своята стара приятелка в игрите. Лаура пробужда у него дълбоко чувство на любов. В опит да се сближи с нея, той ѝ предлага помощта си, но това събужда ревността на обсесивната Антония, негова годеница и бъдеща съпруга, с когото планира грандиозна сватба само след няколко месеца.
 
За открие убиеца, Лаура приема помощта на Рафаел и започва работа в кухнята на хотела, която се ръководи от Мануел Силва, в когото се почувства привлечена от пръв поглед, което е единственото нещо, което може да я разсее в следване на целта си.
 
Лаура е предизвика от страстта, любовта и незнанието, че този шеф-готвач е бившият съпруг на Адриана, нейната съюзница в това разследване, но също така е бил в хотела във фаталната новогодишна нощ и също така може да бъде убиеца на майка ѝ.

Източник: https://www.tvn.cl/ , https://www.fandom.com/ , https://es.wikipedia.org/wiki/Dime_quién_fue