Дни без луна (Días sin luna)

Лусия е девойка, която страда от неизлечим лупус. Тя живее с чичо си Рохелио и съпругата му Лаура, кято мрази Лусия и крие бедно минало, което не иска никога да се разкрие.

Лусия притежава артистични наклонности: свири на пиано и пее. Но заради болестта си и травматично събитие, случило се в детството ѝ, тя е апатична, склонна към депресии и срамежлива в любовта.

Андрес е млад преподавател, който преподава в училището, което принадлежи на Рохелио. Покрай него, младежът се запознава с Лусия. Тя се влюбва в него, но Андрес си има приятелка – Силвия.

Силвия, от своя страна, е нещастно омъжена за Алфонсо, който е доминиран напълно от обсебващата си майка – Карлота Парланге, огорчена и жестока жена, която мрази своята снаха и прави живота ѝ непоносим. След толкова нещастия, Силвия открива утеха и подкрепа у Андрес.

В същото време, Карлота е решена на всичко, за да унищожи своята снаха. Освен Алфонсо, тя има осиновена дъщеря – Лорена, която е пълна противоположност на майка си: зад нейните очила се крие една самотна и срамежлива девойка. Тя всячески се негодува срещу злините, които планира майка ѝ, но няма смелостта, за да ѝ се противопостави.

До самия край, състоянието на Лусия се влошава и това кара Силвия да се отдалечи от Андрес, за да може Лусия да го обича свободно.

Лусия и Андрес се женят и тя ражда дете. Най-накрая, Лусия разкрива истината около травмата, която ѝ влияе толкова години: нейният чичо Рохелио се е опитал да я изнасили, когато е била дете. Засрамен, Рохелио моли за прошка племенницата си и изморен от злините на съпругата си, я изгонва от дома си. Лаура заживява в бедност и в квартала, който винаги е мразила...

Лусия изгубва битката с лупуса, а Алфонсо умира. Така Андрес и Силвия имат възможност да се съберат и да се грижат за бебето на Лусия. А след смъртта на Карлота, дъщеря ѝ Лорена, въпреки че е осиновена, присвоява нейната личност и се превръща в новата Карлота Парланге...

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Días_sin_luna