Далва и Еривелто – една любовна песен (Dalva e Herivelto - uma canção de amor)

Далва де Оливейра и Еривелто Мартинш бележат една златна епоха в радиото. Това е историята на два от най-големите имена сред изпълнителите на самба-песни и техните пътища, изпълнени с големи победи и огромни загуби.

В радиото, през десетилетията между 1930 и 1960 година, са изгрели много идоли. Това са били артисти или певци в радиото, или хора, които притежават прекрасни гласове. Участието им в радиото е било гаранция за успей в цялата страна и спечелването на голям престиж. Слушателите са се виели на опашки пред Националното радио в Праса Мауа в Рио де Жанейро, за да присъстват на програми като таи на Сезар Ладейра. В златната епоха на радиото и на Казиното на Урка, Рио де Жанейро се изпълва с блясък и елегантност. Звезди от международното кино, известни политици и певци са били част от очарователната атмосфера в града по онова време.

Далва де Оливейра винаги е имала прекрасен глас и с помощта на майка си Алис се опитва да се превърне в професионалнистка. Успехът в кариерата й я спохожда след като се запознава с Еривелто Мартинш, забележим композитор и голямата любов на живота й. Той, твърд и дисциплиниран, я превръща в свое създание. Той се грижи за репертоара й и й помага в хореографията и по този начин, Еривелто превръща Далва в голяма завезда.

Но партньорството между двата е по-добро на сцената, отколкото в дома. Те се помнят не само с музикалните си постижения, но и със страстта, която са споделяли. Далва и Еривелто, след като приключват своята тринадесетгодишна връзка, изливат своите болки и страдания в текстовете на своите песните, завладявайки цяла Бразилия със своите семейни конфликти.

Въпреки че е много влюбена в Еривелто, Далва никога не е била напълно щастлива в първия си брак. Композиторът има много извънбрачни връзки и това я подлудява. Но той винаги се прибира в дома. Един ден, той се запознава с Лурдес – много красива жена, млада стюардеса, дъщеря на традиционно семейство. Това е любов от пръв поглед. Заради нея, Еривелто прави серенади, композира песни и любовни писма. Заради нея, той слага край на брака си с Далва де Оливейра, която много трудно приема края на връзката им.

Източник: www.teledramaturgia.com.br