Рожден ден (Cumpleaños)

Едно престъпление... 12 заподозрени... само една нощ, за да се разкрие кой е убил Емилия!

В центъра на историята в „Cumpleaños“ е случая на Емилия, която след като организира празненство за своя 18-ти рожден ден, е преживяла фатална катастрофа... В действителност, това не е точно случайна, за това се търси нейния убиец и мъртвата се появява през погледа към миналото, което помага за възстановяване на събитията.

Историята се фокусира върху случващото се 10 години след фаталната нощ. Старите приятели на Емилия се събират отново и при споделяне на изживяното, започват да се разкрива убийството.

В основата на разследването стои Фернанда – сестрата-близначка на Емилия. Тя се завръща специално за това от Испания с твърдото убеждение, че това е престъпление, а не инцидент. Заподозрените са от кръга приятели...

Персонажите:

Фернанда Валдес Баскунян

Завръща се в Чили след 10 години, за да отбележи 28-ия рожден ден на сестра си на празненство, което съвпада с 10-та година от смъртта на нейната близначка. Целта ѝ е да разкрие кой от приятелите им е извършил убийството и за това организира грандиозно парти в къща в покрайнините на града. Малко по малко се разравя в мотивите, които всеки един от поканените има, за да убие Емилия. Тя е решена да открие истината, но в същото време Фернанда има тъмни тайни, които заплашват да излязат наяве.

Емилия Валдес Баскунян

Красиво и ангелско лице, което прикрива една девойка, обсебена от дявола. Тайните ѝ са погребани заедно с нея в гроба, но въпреки това 10 години по-късно изплуват на повърхността. Емилия е била момиче, което е влияело и е белязало живота на всички, които са били около нея, поради което всеки един от тях има силен мотив, за да я накарат да замълчи завинаги. Тези тайни, обстоятелствата около нейната смърт и мъжът, който я е убил, са основите в историята.

Каталина Ечаурен

Интензивна и страстна, младата Ечаурен се е превърнала в адвокат, който разполага с огромна власт. След като я е постигнала, тя я прилага към останалите. Любовта е единственото, което може да я разклати, особено когато е отхвърлена от Сантяго, който винаги е обичал Емилия. Към Емилия винаги е изпитвала завист и е била единствената от групата приятели, която не е криела, че не изпитва симпатия към девойката. За семейството си (брат ѝ и баща ѝ) е способна на всичко, включително да пази и погребва най-тъмните си тайни.

Хуанита Мате

Най-добра приятелка на Фернанда, но след инцидента се е дистанцирала от Фернанда и напълно от останалите. Отива на купона, за да се изправи срещу страховете си. Тя е много известна лекарка.

Сусана Олаве

Привлекателна и съблазнителна, тя е била най-добрата приятелка на Емилия, въпреки че двете са били напълно различни. Винаги е била влюбена в Лукас, но влюбването в един и същи младеж се оказва голямо изпитание за приятелството между момичетата. Изпитва вина и сега, 10 години след смъртта на приятелката си, тя се опитва да изпълни едно обещание, което е дала. Винаги е имала съмнения относно истинските събития, случили се с нейната приятелка. Мълчаливо носи вината на предателство.

Мария Пас Гранадос

Тя се е разкъсвала между любовта на Густаво и Федерико, двама големи приятели, но накрая е останала с Густаво, след като е забременяла от него, но знае, че той не я обича. Когато Федерико се връща, тя си дава сметка какво изпитва той към нея. Сега държи на разстояние съпруга си и винаги е подозирала, че той е изпитвал силни чувства към Емилия.

Феликс Вия

Забавен и вбесяващ, това, че е собственик на бар го спасява. Грешка от миналото се отразява в настоящето и отмъщението, което е назрявало в продължение на 10 години, заплашва да се стовари върху него с все сила. Винаги е желал Емилия и се е опитал да я накара да му отвърне на чувствата, като при това я е тормозил и разстройвал.

Сантяго Мартинес

Бил е искрено влюбен в Емилия. Мрази Лукас и го обвинява за фаталния инцидент. Той е един вид любовник на Каталина.

Лукас Андраде

Вечният годеник на Емилия. Обременен е от вината за косвената отговорност за смъртта на Емилия и се е посветил да утеши своята болка чрез рисуването.

Карлос Уерта

Вечно влюбения във Фернанда, сестрата на Емилия. Раздялата им в миналото е било трудно и мъчително. Сега, когато тя се завръща, той открива, че чувствата му към нея са останали непокътнати от изминалото време. Превръща в дясната ръка за Фернанда при разследване убийството на Емилия, разкривайки тайните, които крие жената, която обича.

Густаво Ечаурен

Брат на Каталина, женен за Мария Пас. Оженил се е за гаджето си много млад след като тя е забременяла от него. От тогава живее в сянката на всички, които са около него (баща му, съпругата му и сестра му). Емилия е разкрила голяма негова тайна от миналото и тази тайна заплашва да разбие на парчета добре изградения му живот в настоящето.

Федерико Виал

Най-добрият приятел на Густаво. След инцидента с Емилия е решил да се установи в Англия. Завръща се в Чили специално, защото има нещо, което трябва да разкрие.

Диего

Верен, срамежлив и мълчалив, той е добър приятел и партньор на Феликс. Живял е цял живот в сянка и носи върху плещите си тежкия товар на вината за това, че е бил съучастник в една закачка преди 10 години, която е приключила зле. За разлика от приятеля си, той стоически е преживял този период с тежестта на вината, докато не настъпва момента да си плати. Бил е влюбен в Хуанита, но така и не се е осмелил да признае чувствата си пред нея.

Сенатор Ечаурен

Тенденциозно консервативен, той се грижи за интересите на децата си и е способен да направи всичко, за да ги запази.

Източник: www.tvn.cl , es.wikipedia.org/wiki/Cumpleaños_(serie_de_televisión)