Любовни дела (Cosas del amor)

Чало е почтен и благороден младеж, който работи във фабриката на Леонардо Кастро Иглесиас. Въпреки различията между тях, те се сприятеляват, което превръща Чало в негов доверен човек.

Историята започва в момента, когато семейният бизнес на семейство Кастро Иглесиас е на път да банкрутира. По също време, дъщерята на Леонардо, Валерия - колкото лекомислена, толкова красива, среща Чало при много необикновени обстоятелства. Между двата млади веднага се поражда вражда, успоредно с привличането между тях. От този момент нататък, двамата преминават по различни пътища до достигане на единствената съдба: любовта.

Когато всичко за Леонардо изглежда изгубено, Чало спечелва от лотарията „Тинка“ и решава да даде наградата на Леонардо, като жест на благодарност за това, че преди време е спасил живота на майка му. В отговор, Леонардо го прави свой съдружник, въпреки неодобрението на Валерия, която подлага младежа на огромно унижение, за да го откаже от идеята да им помага. Защитата е също толкова жестоко унижение, което трябва да заличи обидата. Чало приема да помогне на Леонардо с парите при едно условие: да му даде ръката на дъщеря си, за да се ожени за нея. Леонардо не издържа на натиска и преживява инфаркт. Това променя живота на всички.

Валерия, въпреки последствията от своята арогантност, смирено приема да се омъжи. Този път Чало й отвръща с презрение. И двамата осъзнават, мълчаливо, че са влюбени един в друг, но издигат непреодолима бариера помежду си. Омразата ги разделя, докато болката ги сближава – болката от любовта, която мълчаливо изпитват един към друг като горчивият опит от миналите грешки. Тя стига до там, че го моли за любовта му, но той не вярва в нейната искреност.

Дълъг път изминава арогантната и надменна девойка, за да се превърне в искрена и изпълнена със съжаление жена. Чак тогава тя успява да убеди вледененото сърце на Чало. Но сега, невидима, но много сериозна бариера се появява в лицето на обсебена красива жена: Тина. Тя се влюбва в Чало и се превръща в най-сериозната съперница на Валерия. В действителност, двете жени са сестри, които не подозират за това.

Без да знае, миналото на Тина е забулено в тайна. Още съвсем малка, тя изчезва от дома на родителите си и попада в ръцете на загадъчна жена, Наталия. Обсебена от любов към Чало, тя го изтръгва от Валерия и я принуждава да го изостави без никакви обяснения. Разочарован, той намира подслон при Тина, а Валерия, която няма друга алтернатива, решава да се омъжи за Мартин, неин отдавнашен обожател.

Всичко изглежда, че двамата се разделят завинаги, но любовта е по-силна. Валерия изоставя Мартин пред олтара и избягва от църквата. Мартин тръгва след нея и я спасява от сигурна смърт от колелата на една кола. Но в резултат на това, той остава инвалид.

Междувременно, когато Тина е на път да достигне целта си, Чало разкрива истината за нейния шантаж. Той я отблъсква и тръгва да търси Валерия, за да се ожени за нея.

Изглежда, че щастието им се усмихва, но самоличността на Тина е разкрита и от силния шок след като научава истината, тя забравя всичко. „Благородството задължава“ - това е причината, Валерия да се чувства гузна, че отнема от сестра си мъжа, когото обича.

Изморен от всички саможертви, безполезни според него, Чало поставя Валерия пред дилема: трябва да избере между сестра си и любовта към него. Още веднъж Валерия се отказва от щастието си.

Чало започва нов живот. Той среща и е заслепен от Марсела, красива и пресметлива жена, която преследва неговото състояние.

Разочарована от безразличието на Чало, Валерия решава да отдаде живота си на единствения мъж, който наистина я обича: Мартин.

Накрая, капаните на съдбата и тези на хората са разкрити, любовта побеждава и двойката се събира. Чало и Валерия се справят с всички препятствия и разбират, че Любовта винаги си намира пътя.

Персонажите:

Валерия

25 годишна девойка. Красива и образована, горда и разглезена, която е израснала в изобилие и разточителство. Винаги е живяла с мисълта, че е единствената дъщеря на семейство Кастро Иглесия, като не подозира за съществуването на Кристина, нейната по-голяма сестра. Съдбата прави така, че тя се влюбва в Чало, скромен работник в семейната фабрика и не може да си представи, че признавайки тази любов, тя прави най-голямата стъпка към своето съзряване и й се налага да прави много саможертви в името на тази любов.

Чало

30 годишен младеж. Решителен, благороден, силен, обикновен, много трудолюбив, лидер по натура, въпреки липсата на средства. Той живее с майка си Роса в беден квартал и работи във фабриката на семейство Кастро Иглесиас. Късметът преобразява живота му напълно, когато печели голяма сума пари. Той се влюбва във Валерия, дъщерята на Г-н Кастро Иглесиас, но страда от класови предразсъдъци.

Тина Касарес

По-голямата дъщеря на семейство Кастро Иглесиас, която е била отвлечена от кърмачката си съвсем малка. Тина е на пръв поглед сладка, но тя само прикрива своята мания и страст, които я правят способна на всичко в името на постигане на целите си. Тя живее, обсебена от любовта си към Чало и за това се превръща в най-сериозния враг на Валерия, сестра й. Когато тайната около произхода й излиза наяве, тя преживява силен шок и страда от амнезия, която попречва, както е искала, Валерия и Чало да се съберат.

Мерседес

Жена със силен характер, с голяма жизненост и енергия. Живее, преследвана от самотата си и за това се превръща в съучастница на любовта между Валерия и Чало. С отрите си коментари, тя се бори за истината. Тя е сестра на Леонардо, на когото се противопоставя, за да спаси любовта на племенницата си.

Леонардо

Баща на Валерия и Тина, женен за Мариана. Мъж с добро обществено и икономическо положение. Собственик на голяма фабрика. Консервативен, упорит и манипулатор. Той се противопоставя твърдо на връзката между дъщеря му и Чало. Леонардо прави всичко възможно, за да раздели младите влюбени и накрая успява да постигне целта си. В действителност, той е подарил дъщеря си, защото е вярвал, че тя не е негова кръв.

Роса

Майка на Чало, негова най-добра приятелка и доверено лице. Борбена жена, която е успяла да отгледа сина си добре, след като е останала вдовица. Тя се грижи за момчетата в квартала – приятелите на Чало, които я приемат като своя майка и които постоянно се обръщат към нея за съвет и разбиране.

Мариана

Съпруга на Леонардо, заради когото е способна на всичко. Всеотдайна, но и много тъжна – тя живее с мисълта, че трябва да открие дъщерята, която са й отнели.

Наталия Кариде

Жената, която е отвела Тина от дома на родителите й, за да я направи своя дъщеря. Вдовица. Малко тайнствена и леко неустойчива – постоянно отрича истинския произход на дъщеря си. Тя се оправдава с това, че родителите й са я изоставили и за това нямат никакво право да я критикуват. Проблемите й започват, когато Тина започва работа като секретарка, без да подозира, на собствения си баща.

Алберто - Бето

Приятел на Чало, живее в къщата му и работи с него във фабриката. Скромен, съпричастен, малко грубоват и прям човек. Той таи огромна болка – сестра му Аурелия го е отхвърлила и го е зарязала, въпреки че е единствената роднина, за да се отдаде на лек живот и в търсене на богатство.

Мартин Ласкано

Умен, изтънчен, културен, с твърд характер и добро икономическо положение. Мартин е влюбен във Валерия от незапомнени времена. За това той приема да се ожени за нея, въпреки че е наясно, че тя не го обича. След като спасява живота й, той остава в инвалидна количка. Той е толкова заслепен от чувствата си към Валерия, че не може да прозре истинската любов, която Лаура, девойка, която започва да работи с него, му предлага.

Херман Салинас

Приятел и лекар на семейство Кастро Иглесиас, който се чувства задължен да пази тайна и измисля лъжа, за да защити намеренията на Леонардо. Произхожда от състоятелно семейство. Годеник на Алехандра, която има скромен произход. Накрая, тя го убеждава в своята любов към него и той й прощава лъжата, за да се ожени за нея.

Лучо Салинас

Брат на Херман. Привлекателен и интересен. Журналист. Притежава голямо състояние, но няма никакъв успех в любовта – останал е вдовец два месеца след като се женен, а след това е изоставен от Силвия, младежката му любов. Бори се да стане съдружник на Леонардо и заедно с него прави всичко възможно (въпреки че двамата имат различни мотиви), за да попречат на Чало и Валерия да се съберат. Приятелството му с Тина го подтиква да открие истината за нейния произход и така предизвиква голяма криза в семейството. Накрая, когато Тина страда от амнезия, той се влюбва в нея.

Грасиела де Касерес

Свекърва и съучастница на Наталия. Жена с изключително силен характер, привърженица на истината, но въпреки това крие кои са истинските родители на Тина, тъй като е убедена, че те са я изоставили.

Хоакин Касарес

Съпруг на Грасиела. Около 70 годишен. Обикновен човек и любещ дядо, но всеки път, когато иска да каже истината, всички от семейството му се опитват да го спрат.

Камила Касарес

Внучка на Грасиела и Хоакин. Много чувствителна и романтична девойка. Отива в Перу при семейството на Тина, където открива истинската любов, но преживява и най-дълбокото разочарование като се влюбва в Роло – младеж, който не й отвръща на чувствата.

Алисия

Леля на Мартин. Честолюбива жена, която изпитва силни чувства и съмнения, оценява хората според финансовото им и обществено положение. Тя цели синът й Клаудио да се ожени за Валерия, за да оправят положението си, но след като научава, че семейство Кастро Иглесиас е на прага на фалита, тя принуждава сина си да остави завинаги Валерия.

Алехандра

Амбициозна и манипулираща девойка, която преследва кариера. Произлиза от скромно семейство. Сестра на Бето, приятел на Чало. Преди години е изоставила всичко, дори семейството си, за да започне нов живот, изпълнен с развлечения и разкош. Сгодява се за Херман от интерес, но след това открива, че наистина го обича.

Вирхиния

Приятелка и служителка на Мерседес. Има син, Пабло. Вирхиния живее в имението на Мерседес, където работи като управител. Тя е изгубила всичко след смъртта на съпруга си. Тя не е честолюбива. Приятна и любеща жена, която, след като разбира, че Мартин е останал инвалид, се посвещава на грижите за него.

Хосе

Работи като шофьор при семейство Кастро Иглесиас. Жизнерадостен и почитател на жените. Има огромен апетит и малко желание за работа. Годеник на Хуанита.

Кучо

Братовчед на Чало. Живее в къщата му. Не се интересува от нищо – нито от работа, нито от обучение. Чало му осигурява работа във фабриката. Там се влюбва в Камила, но тя не отвръща на чувствата му. Тази любов го преобразява – той изминава един дълъг път към съзряването.

Хуанита

Прислужница в дома на семейство Кастро Иглесиас. Наивна и благородна, но е несъобразителна на моменти. Напълно невинно, тя се превръща в гласа на съвестта на Валерия и й помага да открие истинските си чувства. Мечтае да види всички хора, които обича, щастливи, и, разбира се, да се омъжи за Хосе.

Палмира

Скромна готвачка на Мерседес в имението. Тя се възмущава на безцеремонността и любопитството на господарката си. В Лима се свлюбва в Мануел, иконом в дома на семейство Кастро Иглесиас.

Роло

Приятел на Чало и работи с него във фабриката. Романтичен мъж, който е способен да направи всичко за жената, която обича: Летисия, която всъщност търси само лесни пари. Благодарение на чувствата, които пробужда в него Камила, той открива стойността на нещата, които не могат да се купят с пари.

Летисия

Кариеристка, готова на всичко, за да получи лесни пари. За това не престава да притиска Роло, за да ги намери. Тя дори извършва престъпление, заради което влиза в затвора.

Марсела

Красива и амбициозна жена. Заедно с Алисия правят всичко, за да вкарат Чало в капан и да вземат състоянието му. Роса не я харесва от пръв поглед. Тя винаги се изкарва жертва, което е непонятно за Роса. Накрая Чало се отказва от брака си с Марсела и тя, полудяла от гняв и ревност, се опитва да го убие.

Силвия

Моден дизайнер. Работи в сградата, в която работи и Лучо, в когото се влюбва. С много търпение, тя успява да го изкара от депресията, в която той изпада след смъртта на съпругата си, но бившата му изгора го принуждава да я изостави. Това й причинява още по-голяма болка.

Пабло

Млад фотограф. Приятел от детинство на Валерия, Лучо и Мартин. Той работи заедно с Лучо в рекламна агенция и въпреки младостта си, той се превръща в гласа на съвестта за Лучо, най-добрия му приятел.

Камелия

Съседка и приятелка на Роса и Чало. Зряла жена, която крие възрастта си. Чувства се красива и неотразима. Харесва й да се занася с младежи, особено Хосе, което предизвиква раздразнението на годеницата му, Хуана.

Източник: fansdiegobertie.galeon.com , www.tele-novela.orange.es