Вълшебна нишка (Cordel encantado)

Историята се развива в измисления град Брожадо, разположен в северните части на Бразилия и описва любовния триъгълник между Асусена, Жезуино и Тимотео, който е обсебен от Асусена от детските си години и това е предизвикало завистта на Жезуино, който винаги е искал да бъде като него. Жезуино и Асусена са влюбени от малки, тъй като са отгледани заедно. Те се изправят смело срещу всички трудности, с които се сблъскват, за да могат да се оженят и да останат заедно. Любовта между двамата е най-силна на света.

Тимотео завижда на Жезуино от дете, тъй като бащата на Тимотео, полковник Жануарио, е кръстник на Жезуино и иска той да се включи в семейния бизнес. Тимоето, който се занимава с управлението на имението и бизнеса, не смята, че това е правилно, тъй като кръщелника, Жезуино, е просто един работник в имението заедно с майка си, Сия Бенвида, и че той заслужава да се отнасят към него като всички останали. Тимотео не се свени да го унижава при всеки случай, тъй като единствената цел в живота му е да бъде богат. Той изпитва ревност заради отношението на баща си към Жезуино и се чувства по-малко обичан.

Асусена живее със своите осиновители – Витруоза и Еузебио, и с брат си Сисеро. Асусена не знае своя истински произход и не знае, че е принцеса, дъщеря на Крал, който се казва Аугусто, който ръководи кралство Серафия до Норте.

Аустусто, кралят, е пътувал по работа с бременната си съпруга и накрая Асусена се е родила тук. Но в същото време се е вдигнало въстание, а съпругата му, която току-що е родила, е била отвлечена и в резултат на това, всички повярвали, че и двете са умрели, въпреки че самият Аугусто никога не е бил напълно убеден в това. С разбито сърце, той се завръща в своето кралство, което е в Европа, без да подозира, че малкото му момиченце е успяло да се спаси и е отгледано от семейство в провинцията.

Произходът на Жезуино също е скрито за него. Израснал без баща, Жезуино никога не е знаел, че истинския му предшественик е известен престъпник, наречен Еркулано. Този толкова популярен и жесток престъпник също така е познат и като Краля на уличните бандити.

Всичко се променя, когато Аугусто се връща в Брожодо и открива, че само съпругата му е починала, а дъщеря му е приета в дома на едно семейство и е отгледана като една от простолюдието. Това прави Виртуоза и Еузебио много нервни и двамата се измъчват от страх, че може да изгубят Асусена заради Аугусто, тъй като те винаги са знаели нейния истински произход. Асусена усеща настроенията им и е много подозрителна относно страха, който изпитват родителите ѝ от краля.

В живота на Жезуино също настъпва обрат: Екрулано решава да сложи край на тайната, която пази със Сия Бенвида и решава да разкаже на сина си, че той е неговия баща. Майката на Жезуино се договаря с Еркулани никога да не споменава пред сина им с какво се занимава, за да не страда от осъдителното отношение на обществото. Намеренията на Еркулано се разминават с тези на Сия – той иска да превърне сина си в новия крал на уличните бандити.

Покрай всичко това, любовта между Жезуино и Асусена става все по-силна и накрая двамата организират своята сватба, но всичко излиза наяве, включително и манията на Тимотео, но те не спират да се обичат. Една чиста любов, която се е зародила през невинните детски години...

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/Cordel_Encantado