Сърцето на Мария (Corazon de Maria)

Една тънка нишка – връзка между едно сърце и мечтата поставя началото на една много динамична любов. Един мъж, Мигел, изгубва съпругата си при автомобилна катастрофа само часове след сватбата. Но сърцето на Мария попада в тялото на друга жена. Една трансплантация отбелязва смъртта на Мария и поставя началото на един нов живот за Елиса.

Преодолявайки километри, животът отново съединява Мигел със сърцето на Мария, когато като млад ръководител, той взема решението да избяга от спомените и да се премести в Сантяго в търсене на нови хоризонти.

В столицата, Мигел е приет от чичо си и леля си. Една двойка, която печели пари с търговия, за да се радва на живота. И така, точно след една година, след смъртта на Мария, на пазара Мигел отново среща любовта. Достатъчен е един бегъл допир, за да усети той как забива силно сърцето му и да го извади от депресията. Тази жена, която променя напълно живота му, е Елиса – жената, в чието тяло тупти сърцето на Мария. Без да разбират защо, двамата младежи са завлечени във водовъртежа на страстта, в която единствената пречка е годежа на Елиса с Алонсо. Освен, че е неин лекуващ лекар, той прави всичко възможно, за да запази връзката си.

В борбата му за тази любов, Алонсо има безусловен поддръжник – Леонор, неговата майка. Тя е високомерна и твърда жена, която се опитва да управлява съдбите на всички, които са около нея, без да се интересува колко би й струвало това. Освен това, с него е брат му Матео – свещеник, който след 25 години се завръща от Африка, където е бил мисионер, в Чили, където го очаква разбулването на една тайна, която ще промени живота му.

Матео поема енорията в Сан Експедито. Църквата се превръща в сцена за срещата между Матео и Далила, вече пораснали. Те са принудени да признаят връзката, която са имали преди години, когато той е бил буен младеж, а тя – прислужница в дома му. Нещата са се променили и Далила сега е председателка на пазара, има две деца, които са студенти и с отлично финансово положение. Разделила се е със съпруга си, който е отявлен мъжкар. Далила забелязва как нейният свят се срива с пристигането на Матео.

„Сърцето на Мария“ е любовна история, която се заражда в трагедия, но която предизвиква много последствия. История, в която страстта и нещастието са общ знаменател, а пазарът – свидетел на любовта между Мигел и Елиса, разочарованието на Алонсо и напрежението между Далила и Матео. Той е съвършена сцена, на която се разиграват и други истории... като тази между Владимир, неудачник в любовта, и неговата годеница от Русия... като болезнената ревност на мъжкаря... за срещата между баща и дъщеря и въздишките на Марсела, момиче, което търси голямата любов.

Страстта избягва извън пределите на пазара и отива в дискотеката на Боа, в елегантния ресторант на Лусия и в адвокатската кантора на адвоката на Леонор, където се доказва мисълта, че за любовта не съществува възраст, както и скрупули без граници.

„Сърцето на Мария“ е история, където съдбата се събира с биенето на неконтролираната страст.

Персонажите:

Алонсо Гарсия

Млад кардиолог. Запознава се с Елиса, когато момичето от висшето общество посещава кабинета му в търсене на лек. Алонсо е човек с добри чувства и връзката, която се появява между тях, се основава на любовта, която чувства медика към нея и на лечението, от което тя има нужда. След присаждането на новото сърце, Елиса се променя и това кара младия мъж да страда. На моменти той си мисли, че би било по-добре никога да не й е правена операцията, за да не се променя тя никога и да не се отдалечава от него. Покрай нея, Алонсо също се променя и вече не е толкова добър, но това се дължи на неговото отчаяние. Когато научава истинската причина за охлаждането на Елиса (обича друг мъж), той започва борба, за да си върне това, което смята за свое.

Елиса Ламарка

От съвсем малка, Елиса страда от сърдечна недостатъчност, която я е превърнала в хладна и рационална девойка. Болестта й я отвежда в кабинета на кардиолога Алонсо Гарсия, който става неин лекуващ лекар и който се влюбва отчаяно в нея. Когато решават да се оженят, докато чакат развитие на проблема й. Но сватбената церемония в болницата е прекъсната, тъй като се появява ново сърце за Елиса и това е нейната възможност да живее пълноценно. След операцията, тя се възстановява чудесно. Момичето усеща промяна на личността й, дори започва да се облича по нов начин. Но най-голямата промяна настъпва в момента, в който момичето се запознава с Мигел. Тогава, сърцето й забива по-бързо по необяснима причина. Тя решава да напусне Алонсо, за да може да обича Мигел с пълна сила. Нещата си идват по местата и се изясняват, когато Елиса вижда снимка в портмонето на Мигел, на която е жената, за която той винаги е мечтал: това е Мария, покойната съпруга на Мигел.

Мигел Вия

Роден и израснал на юг, Мигел със собствени усилия постига своите мечти: да завърши специалност Управление на Хотели и ресторанти и да се запознае с Мария. Но съдбата е планирала нещо друго за него. В деня на сватбата им претърпяват автомобилна катастрофа, от която само той остава невредим, а Мария изпада в мозъчна смърт. Болката на Мигел е толкова силна, че той дава съгласието за даряване сърцето на любимата жена. Това е голяма тайна и въпреки че е забранено, той има голямо желание да разбере кой е получил сърцето на Мария. Подтиснат и разстроен след трагедията, Мигел заминава за Сантяго в търсене на нов живот. Така попада в света на пазара, където вниманието му е привлечено от Ясна, дъщерята на Далила, която използва прелестите си, за да го завоюва. Но тази, която наистина променя живота му, е Елиса. В деня, в който тези двама непознати пресичат погледите си, привличането е мълниеносно и моментално поражда у Мигел едва сдържана любов, която дори сам не може да си обясни.

Далила Пеняфиел

На двадесет години Далила е била красива и малко безразсъдна девойка, която е работела като прислужница в дома на Гарсия. В една нощ, по-скоро заради тръпката, отколкото от любов, тя се отдава на Матео, след което остава бременна. След като я разкрива, Леонор решава да я изгони от дома си, давайки й много пари, за да направи аборт. Това, което Леонор не може да допусне е, че Далила предпочита да роди и задържи дъщеря си. След години, Далила решава да промени живота си и се събира със Салвадор Себайос – продавач от пазара и изявен мъжкар. Тя се омъжва за него и има син от него – Тито. Далила е женствена, жизнерадостна дама, която харесва мъжете и танците. Притежава независим характер. Изпитва досада и умора от съпруга си и избира да бъде свободна, поради което се разделя с него. От една година (към началото на историята) тя има собствена тараба за зеленчуци на пазара. Всичко й е наред: има собствен дом и е финансово независима, осигурявайки обучението на децата си. Далила посещава църквата в Сан Експедито редовно и не подозира, че именно там ще срещне Матео Гарсия, бащата на дъщеря си.

Ирина Романовна

Красива рускиня. Повече от 15 години по-млада от Владимир. Много начетена и културна: умее да свири на пиано, цигулка и чело, танцува както родни, така и местни танци, спортистка, държи се и готви като майстор-готвач. Ирина се харесва на всички, но се бои от атмосферата на пазара. Пристига в Чили с намерението да сключи брак с Владимир. Но най-големият проблем настъпва, когато се запознава с Боа, братът на любимия й, и се чувства привлечена от него. Целият й свят рухва, когато Пато Чандия разкрива, че тя е участвала в порно филм. Това се превръща в изпитание за любовта на Владимир – истински мъжкар, който усеща, че Ирина го е предала.

Сандра Ореяна

Изпълнителка на Ранчерос. Пее заедно с баща си, докато мечтае да стане голяма певица. Но баща й не позволява тя да следва мечтата си, тъй като иска тя се изучи. Но Сандра, която обича да свири на акордеон, но не обича учението, пази голяма тайна: бременна и не иска да разкрие името на бащата на дъщеря си. Но Лучо Ореяна, нейният баща, е готов на всичко, за да разбере кой е мъжът, който е потъпкал честта на дъщеря му. Нейната най-голяма мечта е да се махне от пазара и да се посвети на музиката.

Лусия Каядо

Вдовица на Родриго Ламарка, бащата ан Елиса и Франсиска, която умира след като не приема присаденото й сърце. Лусия е привлекателна и жизнерадостна, от състоятелно семейство, много умна и предприемчива жена. След смъртта на Родриго, големият й страх е да не би с дъщеря й Елиса, която страда от същото сърдечно заболяване като баща си, да се случи същото. Съсобственичка на успешен ресторант заедно със свекърва си, Магдалена Роси. След като дъщеря й се излекува, Лусия разбира, че няма за какво да живее. Но с появата на Гонсало Монтес, приятел на мъртвия й съпруг, тя променя ежедневието си и се предава на любовта.

Марсела Сунига

По-малката сестра на Амнерис. Решителна жена, която учи архитектура. Работи на пазара и като сервитьорка в ресторанта на Боа, в когото е влюбена, въпреки 20-те години, които ги разделят. Оптимистка дори в най-тежките моменти. Със своето естетично чувство променя вида на пазара – факт, който й донася много главоболия. Нейната максима е, че всичко се приема от очите и за това гледа да поддържа мястото си. Мечтата й е да посети Италия. Марсела обожава Амнерис, която се грижи за нея от 11-годишната й възрас. Тя е много благодарна на сестра си, но липсата на любов и защита в детството, тя е в непрестанно търсене на Голямата любов. За това тя харесва Боа, тип, който внушава страх с външния си вид, но има златно сърце. Един романс, който има тъжна развръзка.

Магдалена Роси

Омъжена за Педро Ламарка. Съдружничка в ресторанта на снаха си Лусия. Много трудно преодолява смъртта на сина си Родриго. Произлиза от добро италианско семейство. Тя е елегантна и културна жена. Хипи, облечено в „Армани“. Освен това е отлична готвачка. Грижи се за съпруга си и се страхува от самотата. Въпреки че забелязва от самото начало интереса на Леонор към Педро, тя предпочита да не обръща на това внимание. Но когато Леонор заплашва техните отношения, Магдалена започва да се чувства несигурна и й обявява война. След загубата на сина си, тя не е готова да загуби и любовта на живота си.

Тито Себайос

Син на Далила и Салвадор. Учи право и е на път за се дипломира. Подреден и отговорен, пълна противоположност на баща си, с когото живее след раздялата на родителите му. Съжителството им не върви гладко, тъй като Салвадор обича много забавленията, а Тито е прилежен и иска да стигне далеч. Този адвокат, с помощта на Леонор и адвоката й Педро, се опитва да превъзпита баща си. Без особен успех, тъй като Салвадор не иска да изоставя „хубавия живот“, който води. Голямата му любов е Франсиска Ламарка, внучката на наставника му, който го е вкарал в адвокатската кантора въпреки неодобрението на Леонор Бустаманте, която знае, че Тито е син на най-големия й враг – Далила Пеняфиел. Но страстта му към Франсиска прераства в любов, която го кара да страда, тъй като за нея той може да бъде само приятел.

Борис Кастро - Боа

По-малкият брат на Владимир. След като напуска училище, Боа не знае какво да прави с живота си и решава да постъпи в Семинарията, където се запознава с големия си приятел Матео Гарсия. След една година там, той разбира, че свещеничеството не е за него и за това се насочва към друга специалност. Той открива ресторант и го кръщава „La Basilica del Boa“. Ресторантът се превръща в сцена на много от случките в историята. Боа има успех в живота и с противоположния пол. Усложненията настъпват, когато пристига Ирина пристига в дома, който дели с брат си Владимир. Той се влюбва в нея от пръв поглед. От братска солидарност, той решава да напусне дома си, въпреки че брат му не разбира решението му и настоява да остане в дома им. Страстта между Ирина и Борис нараства. Тогава Борис решава да се съсредоточи на Марсела, за да избегне вероятността да разруши живота на слабо привлекателния Владимир.

Леонор Бустаманте

Вдовица, майка на Матео и Алонсо. Адвокат по професия. Привлекателна и могъща. Способна на всичко за постигане на целите си. Когато иска нещо, нищо не може да я спре – нито ценности, нито собствения й морал. Собственичка на адвокатска кантора, където работи и Тито Себайос. От децата си обича повече Алонсо. За него е способна да направи всичко. С Матео не се разбира много, защото не приема неговите революционни идеи. Без да подозира, при смяна на дома си, Леонор се среща отново с миналото си в лицето на Далила Пеняфиел, бивша прислужница, която е забременяла от сина й Матео. Но тя се сблъсква не само с тази жена, за която е смятала, че никога повече няма да види, но и с внучката си, която е била сигурна, че не съществува.

Педро Ламарка

Съпруг на Магдалена Роси. Културен, привлекателен мъж, почитател на класическата музика. Ползва се с отлична професионална репутация и има много състоятелни клиенти, които го подкрепят, когато решава да се присъедини към адвокатската кантора на Леонор Бустаманте. Страда от загубата на сина си Родриго, на когото е полагал всичките си надежди. За това той подкрепя Тито Себайос, когато отива да работи в адвокатската кантора. Нещата не вървят добре със съпругата му. Въпреки че е верен и честен мъж, той изпитва привличане към Леонор. В началото той се противопоставя, но накрая се поддава на страстта. Всичко това е до момента, в който не излизат наяве няколко тайни между адвоката и вдовицата, които унищожават любовта им.

Алисия Гаридо

Преподавателка по език в училището на Нюньоа. След уроците с учениците, тя се занимава с възрастни хора, които в детството си не са се научили да четат и пишат. Така се запознава с Никомедес Чандия, най-конфликтният й възрастен ученик, но след това превъзпитава. Жизнерадостна, с храбро сърце и влюбена в призванието си на учител, всеки ден е изпълнена с оптимизъм, в опит да забрави най-голямата си мъка: мъжът, който я е изоставил. Въпреки болката си, тя е свикнала да посещава редовно заведението на Боа. Независимо от разликата във възрастта с Никомедес, тя изпитва голяма нежност към него и излиза вечер с него да хапнат и танцуват. Тази близост малко по малко поражда любовта на Никомедес към нея. Но за Алисия той е само приятел, на когото иска да помогне.

Тирсо Бисама

Дясната ръка на Леонор Бустаманте и неин съучастник във всичките й интриги. Кариерист и почитател на луксозните дрехи, който си дава сметка, че докато стои близко до майката на Алонсо и Матео Гарсия, той може да се радва на добро положение и може да има хубавия живот, за който винаги е мечтал. Въпреки че работи в адвокатска кантора, Бисама се замесва в съмнителни дела, от които винаги изкарва добри пари. Забърквайки се с Пато Чандия, Тирсо успява да открие информацията, от която се нуждае Леонор за хората от пазара.

Матео Гарсия

След дълги години далеч от Чили, свещеникът Матео Гарсия се завръща в родината, за да се заеме със богослужение в църквата на Сан Експедито, в която вярващите са хората от пазара. Син на Леонор, той е прекарал младежките си години със съзнанието, че парите на семейството му позволяват да прави всичко, което иска с останалите. Той дори си позволява да съблазни Дадлила, прислужницата в дома. Скоро той съжалява за действията си и търси утеха в религията. Много хуманен и щастлив свещеник. Хората го харесват заради неговата привлекателност и ума му. Освен това той е предприемчив и се безпокои за бедните. При завръщането си в Чили той се изправя не само срещу майка си, но и се сблъсква и с Далила, неговата младежка любов, която, той дори не подозира, го е направила баща.

Амнерис Сунига

Голямата сестра на Марсела, осемнадесетгодишно момиче, което обича и за което се грижи като за дъщерята, която никога не е имала. Пред 27 години тя е била сама и бременна в Сантяго. Но през третия месец тя изгубва детето си и от тогава за нея не съществува нито сексуален, нито любовен живот. Скромна, но приятна. Най-големият й срам е породен от липсата на зъби в устата й и за това винаги се прикрива с ръка, когато се смее. Близка приятелка на Далила и мечтае за жизнения стандарт на приятелката си. Изкарва парите си с много труд от продажба на лук, пипер, чесън и тикви (гуира – местен плод). За това тя живее с вечни дългове. Заради голямото си приятелство с Далила, Амнерис крие своята любов към Салвадор Себайос, бившият съпруг на приятелката й. След като оправя зъбите си, животът й се променя и започва да се усмихва и поема инициатива в любовните дела.

Владимир Кастро

Непривлекателен, но приятен продавач на моте (царевичен продукт), пшеничено брашно и маслини на пазара. Живее с брат си Боа, но се чувства по-низш от него. Владимир е великодушен, но неговата карма е да няма никакви успехи с жените. Нещата при него са толкова зле, че накрая решава, че чилийките не си заслужават и за това влага всичките си спестявания, за да си потърси съпруга от чужбина. Намира си подходяща жена от Украйна. Това е Ирина, която е готова да отиде в Чили, за да сподели своя живот с този продавач от пазара. Уговорката е първо да поживеят заедно и след това да решат дали са подходящи един за друг. Но съжителството с Владимир и Боа се оказва тежко за избраницата – тя прекарва повече време с Борис, а не с годеника си. Но съдбата има последната дума.

Пато Чандия

Бил е прибран като дете от Никомедес Чандия, който му е дал името си и когото смята за баща. Въпреки голямата привързаност, която изпитва към него, Пато не иска да работи с него в рибния магазин, независимо че е всепризнат майстор с ножа при обработката на риба, той има големи надежди за бъдещето си. Неговата слабост е музиката и той поработва като DJ в заведението на Боа. Така се заражда и идеята да записва CD и DVD, които след това да продава на пазара. Изоставен от майка си на празника на Пампия преди 25 години, Пато е натрупал огромна ярост, която му въздейства силно и го превръща в лошо момче. Близък приятел на Ясна, в която е влюбен отдавна. Той мечтае да отиде да живее с нея в САЩ, да започне от нула и да преживее своята американска мечта. Но Ясна не се интересува много от такова предложение. Но това е само до момента, в който момичето разбира, че Мигел Вия не отговаря на любовта й и започва да мисли сериозно за възможността да замине с Пато.

Гонсало Монтес

Лекар специалист в трансплантациите и ценен високо за своите способности. Работохолик, влюбен в професията си. Малко разсеян – често се случва след като се прибере от работа в дома да установи, че е забравил колата си пред Университета. Най-голямото разочарование в професията си преживява, когато Родриго, негов голям приятел, на когото присажда сърце, не оживява. Въпреки че не може да се оплаче от липса на пари, той се облича зле и обръща внимание само на работата си. Успехът от трансплантацията на сърце н Елиса го освобождава от вината. Един ден той започва да се интересува от Лусия, но между тях има морална пречка: Родриго Ламарка. Лусия обвинява Гонсало за смъртта на съпруга си. Въпреки това, Гонсало и Лусия са създадени един за друг. Но Гонсало осъзнава, че не са родени, за да бъдат заедно.

Ясна Себайос

Продавачка на пазара, също като майка си Далила. На пръв поглед тя изглежда конфликтна, непокорна и много сексапилна девойка. Но дълбоко в душата си тя е нежна и ласкава. Влюбва се от пръв поглед в Мигел. Има добра специалност, но предпочита да работи на пазара, защото така се чувства свободна. От малка знае, че Салвадор Себайос не й е баща, но не го показва. Далила, която е създала с дъщеря си една връзка на доверие, й е разказала, че истинският й баща е Матео Гарсия – синът на богатата дама, за която е работела преди 25 години. Сега, за изненада и на двете, Матео се завръща в живота им като свещеник в църквата, която посещават. От любопитство, Ясна започва по-често да посещава църквата в Сан Експедито, но за нея Салвадор Себайос завинаги остава неин баща.

Нокомедес Чандия

Собственик на рибен магазин на пазара. Тежък, с прозвище Piure. Произхожда от Кокимбо и винаги е обичал да се забавлява, не е пропускал празнил на Пампия. Именно там, преди 25 години той се запознава с Лаура, жена, в която се влюбва отчаяно и която е имала петгодишен син Пато Чандия. В продължение на две седмици те преживяват една много страстна връзка, докато Лаура не изчезва безследно. Човек с добро сърце, Никомедес взема Пато, за да се грижи за него. Най-голямото му страдание – неграмотен е. Всичко се променя, когато получава писмо от Лаура. Това е вест от жената, която винаги е обича, но за съжаление, не може да прочете. Без да разбере никой, той се записва на курс по ограмотяване. На този курс, той се запознава с Алисия Гаридо, преподавателката, в която се влюбва.

Салвадор Себайос

Бивш съпруг на Далила Пеняфиел. Запознал се е с нея, когато Ясна е била едва на четири години и я приема така, все едно е негова дъщеря. Дори й дава името си, но при условие Далила никога да не разкрива пред детето кой е истинския й баща. Салвадор е типичен пример за мъжкар: ревнив, женкар, хомофоб. Често се събира с приятели – ненавижда домашните задължения, защото те развалят образа му на мъж. Притежава голямо сърце и е готов да помогне на всеки, който го помоли за това. След раздялата си с Далила преди година, той работи отделно от нея на пазара, въпреки че продължава да живее в зависимост от бившата си съпруга. Всичко се променя за него, когато поглежда по нов начин на Амнерис, най-добрата приятелка на Далила. Тогава той се променя от завършен мъжка в метросексуален мъж.

Лучо Ореяна

Чичо на Мигел Вия и негов кум на сватбата му с Мария. Съпруг на Кармен Астудийо и баща на Сандра. Продава зеленчуци заедно със съпругата си на пазара, въпреки че най-голямата му мечта винаги е била да стане военен. Но като дете е боледувал от полиомиелит, вследствие на което леко накуцва, но се старае да прикрива своя дефект. Приятелите му го смятат за параноик, тъй като винаги си мисли, че го мамят във всичко. Това го прави много импулсивен. Първо удря, а после пита. Хората го обожават, най-вече племенникът му Мигел, когото приема при себе си в Сантяго след смъртта на Мария. Най-голямото му желание е да разбере кой е мъжът, който е оставил дъщеря му бременна, която отказва упорито да назове бащата на детето си.

Кармен Астудийо

Съпруга на Лучо Ореяна, майка на Сандра и леля на Мигел Вия. Популярна продавачка на пазара. Силно вярваща, тя посещава много често църквата на Сан Експедито, където се грижи за чистотата и храната. Животът й се променя с пристигането на новия свещеник в църквата, Матео Гарсия, към когото започва да изпитва силна страст. Въпреки че в началото, когато научава за бременността на дъщеря си, тя изпада в шок, след раждането на детето, заедно с Лучо се превръщат в истински родители за внучката им. Тъй като се налага да я водят всеки ден на пазара, те я слагат да спи в щайга. Хората на пазара много я обичат и често ходят при нея, за да споделят тайните си.

Източник: www.tvn.cl