Като вълна (Como uma onda)

Старият отшелник на острова!

Всички, които живеят недалеч от селището на рибарите, са се наслушали за лудориите на призрака - Стария Барто. Има хора, които са готови да се закълнат, че Старият Барто все още е жив, въпреки, че той се е заселил по тези места през 1748 година заедно с първите заселници, пристигнали в търсене на нови земи и късмет. Истина или измислица, този отшелник и до ден днешен все още предизвиква любопитство и страх в моряците и децата. Някои дори смятат, че покривът на Кебру-Кейшу - истински великан, чиято душа е останала детска, е литнал в деня, в който той се е срещнал с този легендарен персонаж.

Веднъж, трима неразделни приятели, Рубико, Франклин и Жижи, с изключително богато въображение, вярващи в съществуването на отшелника, с голям труд уговарят Кебру-Кейшу да ги придружи до стара пещера, за да разкрият тази тайна. След два неуспешни опита - младежите виждат силует и избягали от страх. Само Рубико, както изглежда, е има желание да продължи с разкриването на тази тайна. Упорит, той решава да рискува сам и накрая, да се срещне лице в лице с "призрака", който променя завинаги живота му и този на приятелите му.

Беглецът от Азорските острови!

В началото на историята, португалецът от Азорските острови, Даниел Кашкаеш, страда заради забранена любов към красивата португалка Алмеринда. Бащата на девойката, консервативен военен, не е иска да приеме любимия на дъщеря си. Той се уговоря със своите телохранители да разделят влюбените. По онова време Даниел е решен да избяга, преструвайки се на туристически водач. Даниел и Алмеринда определят ден и час за бягството си от Португалия, но телохранителите на баща й провалят техния план. Пребит и разстроен, Даниел тръгва сам за Бразилия. По време на своето бягство, той се сблъсква с бразилския предприемач, Синезио Пайва, съпругата му, Марилея, и дъщерите им Ленита и Нина, които много скоро започват да се интересуват от него. Даниел харесва Нина, но сърцето му все още принадлежи на Алмеринда и той е готов да се противопостави на всичко в името на любовта им.

В Бразилия има заповед за ареста на беглеца, но сестрите Нина и Ленита, който се завръщат в дома си, се появяват отново, за да му помогнат. Благодарение на тях, Даниел успява да избяга от полицията и скача в морето. Вълните отвеждат чужденеца много далеч, в рибарското селище Санта Катарина, където той е спасен от двама моряци - Кебра-Кейша и Керубин. Прикривайки се, Даниел още веднъж отива до брега, откривайки за себе си жестоката реалност по улиците в новата страна - Бразилия.

Злодей на пътя на семейство Пайва!

Без да знае и да се досеща за пребиваването там на прелестния португалец, семейство Пайва се завръща в Бразилия. Но скоро се появяват делови проблеми: Синезио изпада в ужас след като разбира, че почти е разорен.

Но това е в полза на неговия съдружник Жоржи Жункейра, по прозвище JJ. Двамата са съсобственици на една фирма, но всеки си има свои интереси. Синезио е човекът, който с много труд е построил тази империя и я е превърнал в една от главните в риболовния отрасъл. А JJ е започнал да се занимава с бизнеса след смъртта на баща си и иска да стане най-големия собственик по бразилското крайбрежие. JJ умело прикрива афери от миналото и своите планове относно строителството на голям курорт в бъдеще. Злодеят е силен и способен на всичко за постигането на своите цели. Единствената му слабост е любовта му към Нина, която демонстрира чрез нежно отношение и подаръци. Той се интересува основно от нея - към сестра си Енкарнасао и племенника си Рубико, които живеят заедно с него, не показва никакво внимание.

Нов континент, нов живот!

Мръсен, окъсан и раздърпан - такъв е Даниел при срещата си с Ленита. Въпреки реакцията на майка си, Линита успява да уреди Даниел на работа като иконом в къщата им. Появата на Даниел силно изменя живота на семейство Пайва. Ставайки причина за раздори между двете сестри, новият иконом все по-рядко се сеща за Алмеринда и все повече се заинтересува от Нина. Малко по малко те отстъпват пред голямата любов. Но на Даниел се налага да се бори за тази любов. Ленита и Жоржи не спират да плетат различни интриги, за да не допуснат те да се оженят. Жоржи се превръща в главния съперник на Даниел. Борбата за сърцето на Нина е основателна причина за това, но освен това, Даниел се забърква в скандали между рибарите. Целта на Жоржиразбира се, е да стане собственик на най-крупния терен по крайбрежието, поради което му се налага да премине през всички и всичко. Преследвайки целите си, той не се безпокои, че заради него много хора ще останат без насъщния си. И всичко това, за да изпълни заветната си мечта да построи голям курорт.

Ярките цветове на Бразилия!

Малкото селище с португалска архитектура в близост до Флорианополис се населява от моряци и рибари. Лавиния и съпругът й, Амаранте, живеят в любов и съгласие. Те заедно възпитават дъщеря й Жулия, която се е родила като резултат от „грешка на младостта". Майката на Амаранте, Франсишкиня, е един вид глава на селището. Въпреки че от дълги години е сляпа, тя има засилена чувствителност, благодарение на която умее да разчита човешките души. Тя живее заедно с внука си Керубин. Един от старите жители е съседа й Педрока. Той е женен за ревнивата Идалина, но въпреки това, постоянно се домогва до Лавиния и като цяло, не пропуска нито една пола. Педрока има деца - Флориана и Аманда.

Всички тези хора без никакви усилия намират поводи за празнуване, за да посещават по-често бара на Лавиния. Сред тях са Рафаел и Самуел, или както ги наричат, Рафа и Самука. Рафаел постояно се кара или с клиентите, или със своята любима, Аманда, която работи там заедно с него и Самуел. Рафаел живее с родителите си и брат си Конрадо в красива къща. Самуел живее с брат си Балбино и съпругата му, Абигайл, които работят в имението на семейство Пайва, където отглеждат и децата си, Розарио и Франклин...

Неотдавна от затвора е излязъл Сандовал. Той се изправя пред трудности и му се налага да се бори, за да спечели отново уважението на околните. В неговата изстрадала душа се таи една неотменна болка и тежестта на спомените за голямата му любов със сестрата на Жоржи, Енкарнасао...

Източник: www.braziliada.ru