Шоколад и пипер (Chocolate com pimenta)

Неочаквана изненада

Тази история се развива през 20-те години на миналия век в градчето Вентура. Там живее Ана Франсиска, след като родителите й умират. Ана не живее сама, а с баба си Кармен, чичо си и братовчедите си. Доня Кармен успява да издейства за внучките си стипендия в местния колеж, в който учат само момичета от богати семейства. Ана изглежда прекалено невзрачна в сравнение с нейните богати съученички. Тя е бедно облечена, носи очила. И това става основната причина за подигравки по неин адрес. Олга забелязва, че Ана харесва един младеж - Данило. Тогава тя решава да го подтикне да обърне внимание на Ана. Данило кани Ани в едно романтично местенце, където ходят всички влюбени от градчето. Там Данило за първи път целува Ана. В това време всички наблюдават младата двойка. След целувката има взрив от смях и Ана разбира, че е попаднала в капан. Ана избягва. Но нито Олга, нито Данило са предполагали, че Данило ще се влюби наистина в Ана Франсиска.

Семейството на Ана се нуждае от пари и на нея й се налага да започне работа в шоколадовата фабрика „Bombom". Фабриката принадлежи на Лудовико Канту и Мелу и се ръководи от по-малката му сестра Жезебел. Тази фабрика е единственото предприятие в областта и цялата икономика се поддържа именно на нея. Лудовико живее в чужбина, за да се грижи за здравето си. Настъпва кризисен момент за фабриката. Лудовико се завръща в Бразилия, за да провери как вървят нещата. Скарва се със сестра си, защото я смята за неспособна да управлява ефективно фабриката. Тогава Лудовико решава да вземе управлението в свои ръце. Докато пие кафе, залива костюма си и трябва да се преоблече, а помощникът му намира само работно облекло. Преоблечен в униформа на обикновен работник, Лудовико се сблъсква с Ана Франсиска, която чисти тоалетната. Преди това тя не е виждала Лудовико и не знае кой е той. Тя е недоволна, че обикновен работник е влязъл в тоалетната на шефовете и му заявява, че могат да го уволнят, ако го видят там. Но Лудовико не се разкрива пред Ана и се забавлява от цялата тази ситуация. Ана се смилява над „бедния работник". Завежда го тайно да пият горещ шоколад и открадва няколко бонбони, които не са минали качествен контрол. Те стават много добри приятели. Лудовико е поразен от нежността и искреността на Ана Франсиска.

Разделени от предразсъдъци

Данило е влюбен в Ана. Но веднъж се скарват. Независимо че Ана се чувства предадена, тя прощава на Данило. Това обстоятелство не се харесва на Олга и роднините на Данило, които се отнасят зле с момичето. Но Ана се чувства по-щастлива от когато и да било. Освен това тя е убедена, че Данило страстно я обича. Една нощ, Ана се отдава на Данило и след време става ясно, че е бременна. Данило трябва да знае за това и Ана се кани да му го съобщи. Вратата на Ана отваря Барбара, лелята на младежа, която не приема отношенията на племенника си. Ана не успява да скрие нищо и Барбара веднага разбира всичко. Тя е готова на всичко, за да премахне момичето от пътя на Данило. И тя се преструва на приятелка пред Ана, докато прави всичко възможно да държи племенника си далеч от Аниня. Ана е много наранена и така Данило не успява да научи за бременността на любимата си. Излизайки на улицата, до Ана спира луксозна кола и един елегантен мъж слиза от нея. Кой е той?! Това е Лудовико. Ана му разказва всичко, което й се е случило. Тогава той й предлага да се омъжи за него, за да я спаси от позора.

Фиктивен брак

Семейството на Ана не може да разбере как един старец може да се ожени за младо момиче като Ана. Но Лудовико им разказва истината: той иска да даде името си на детето на Ана, защото тя е единствения му истински приятел. Тогава, убедена в искреността му, Дона Кармен се съгласява на този брак. Жезебел, сестрата на Лудовико, не иска брат й да се жени, защото тогава тя няма да може да наследи шоколадовата фабрика. Данило решава, че Ана се омъжва за старец заради парите му и иска да й отмъсти. В деня на сватбата, той устройва на Ана порой от домати и развалени яйца при изхода на църквата. Ана заминава за Буенос Айрес с Лудовико и там ражда син. Независимо от факта, че този брак е фиктивен, Ана прекарва с Лудовико едни от най-щастливите дни от живота си. Но скоро Лудовико умира и оставя цялото си състояние на младата си съпруга, а в това наследство влиза и шоколадовата фабрика. Освен това, Ана получава тайнствена кутия с неголяма книги, заключена с ключ. Според завещанието, Ана трябва да я отвори само в случай на непредвидени трудности, които, впрочем, не я карат много да чака.

Триумфално завръщане

Втората фаза на теленовелата описва завръщането на Ана Франсиска в градчето Вентура. Тя се е променила много и е почти невъзможно да бъде позната. Сега тя е истинска богата дама, главна акционерка в шоколадовата фабрика. Целият град я приема с почети. Изглежда всички са забравили с какво презрение са се отнасяла с нея преди. В нейна чест устройват бал. Но за всеобщо удивление, Ана обявява, че фабриката ще бъде закрита. Тази новина е като гръм от ясно небе! Перфектът на град Вивалду, комисар Теренсиу и банкерът Клаус правят всичко, за да разубедят Ана и да я накарат да промени решението. И освен всичко останало, Ана се среща с Данило. Те все още се обичат, но срещата им е изпълнена с неразбиране и сконфузени ситуации. Данило е сгоден за Олга вече седем години, но така и не е престанал да преследва всички момичето подред. Той води живот на бохем, без да има намерение да се жени, но и няма намерение да разваля годежа си по настояване на семейството си. Той смята, че Ана го е предала като се е омъжила за Лудовико, за да получи наследството му. А от своя страна Ана е убедена, че Данило я е изоставил, когато е имала най-голяма нужда от него. Но никой не желае да признае, че е влюбен в другия...

Източник: www.teledramaturgia.com.br/ , www.braziliada.ru , www.telemundo.ru