Селия (Celia)

В недрата на Хавана се ражда през 1925 година, изпълнена с вкус, талант и голямо значение, една черна пепеляшка: Урсула Илария Селия Каридад Крус Алфонсо, или по-позната като Селия Крус. Дъщерята на бедно семейство пристига на този свят с благословия от боговете и с една звезда, която я съпътства през целия ѝ живот, въпреки своите възходи и падения. Нейният талант, нейният глас и невероятен чар я превръщат от бедна негърка – кльощава и грозна, в най-обичаната и успешна латиноамериканка на музикалната сцена по цял свят. В една епоха, когато една жена певица се е смятала за безделница, Селия успява да открие своето място, да пребори предразсъдъците и коронована като най-решителната певица в популярния за времето си оркестър „La Sonora Matancera“. Още от онова време, тя е призната за Кралица на Кубинската музика.

Това, което прилича на успешна кариера и начин да избегне бедността благодарение на музиката, е било помрачено от военната диктатура на Фулхенсио Батиста и накрая погребва мечтите ѝ, като става част от портфейла на едно правителство, наречено законно. Не само е принудена да се справя с капризите на една индустрия, ръководена от мачовци, също така е обвинявана, малтретирана и попада под несправедливостите на режима, който така и не приема. В търсене на по-добри възможности, през 1961 година приема предложение да напусне страната си, заедно с оркестъра, без да знае дали ще е само за кратко или завинаги. След това пътуване, Селия никога повече не вижда кубинското небе и изоставя своите близки, включително и майка си, която страда от рак, за да се установи, с мъка в сърцето, на мексиканска земя.

Заедно с нея, по онова време, тя е постоянно в компанията на един от музикантите на „La Sonora Matancera“. Малко по малко, приятелските чувства към него разцъфтяват в една голяма любов и безспорно – в любовта на живота ѝ. Става дума за неспасяемия женкар Педро Найт, който, когато се появява в живота на Селия, вече има две дъщери (и още няколко) и кокетство, което не може да бъде спряно, дори към собствената ѝ сестра Норис, която, разбира се, остава в Куба, като останалите.

Любовта е по-силна и Селия се отдава на Педро, следвайки поривите на сърцето си и знаейки, че заедно с него ще може да покори света. Талантът и силата на Селия се оказват много по-силни от нейните врагове. Името и очарованието ѝ предизвикват омразата на Тито Пуенте, а по-късно и на Джони Пачеко, които по онова време сформират в Ню Йорк „La Fania All Stars“ - групата на най-добрите салса изпълнители на земята, в която Селия става най-ценното съкровище. Заедно с тях и с „Guarachera“ покоряват всяка душа, която присъства на концертите им и всеки човек, който купува записите им.

Любовта ѝ към децата е безкрайна. Прекарвайки по-голяма част от живота си в пътувания и въпреки всички обстоятелства, в душата ѝ остава едно голямо желание, което остава неосъществено: съдбата никога не е позволила да почувства нов живот в утробата си. В живота ѝ се появява едно дванадесетгодишно дете, развявайки флага на нейния фен клуб, и с времето се превръща в това изгубено дете. И други случаи има, когато тя може да се вживее в ролята на майка, въпреки отхвърлянето и ревността на Педро, който по-късно приема, воден от любовта си към нея.

И когато изглежда, че всички препятствия са преодолени, Селия се изправя пред последното и най-голямо предизвикателство: от далечните кубински земи, пристига Норис, сестра ѝ, която иска да се наслади на блясъка и лукса. Норис копнее за живота на селия. В допълнение, тя страда и от огромна завист, както и една стара илюзия, свързана с Педро.

Това е историята на Селия, негърката, грозницата, кльощавата и срамежливката, която нито за миг не е спирала пее с този невероятен глас, с който е благословена, и вечната си усмивка и най-вече да носи посланието за свободата на своя народ. Която никога не е вярвала в историята за славата, която винаги си е останала скромна и харизматична. Тя покорява с гласа си хора, които говорят на различни езици и е осъществила собствена музикална революция: да превърне Салсата в най-важния латиноамерикански жанр в света, изживявайки живота си далеч от родината си. Тя е щедра и доказва, че няма невъзможни мечти...

Източник: www.canalrcn.com