Котешка люлка (Cama de Gato)

След унижения в детството, Густаво се заклева, че ще се издигне в живота. И той успява – превръща се в голям бизнесмен, но в същото време той е жесток, нетолерантен, арогантен и нещастен мъж. Неговият приятел Алсино, който е израснал и е забогатял покрай него, решава да направи нещо, за да помогне на приятеля си. Той завежда Густаво насред пустинята с намерението да изплаши приятеля си от детинство. Но Вероника – съпругата на Густаво, се възползва от тази ситуация, за да се отърве от съпруга си. Единственият човек, който може да помогне на Густаво е Розе – чистачка в неговата компания, една жена, която винаги е бил невидима за него.

Персонажите:

Густаво Брандао

Густаво е бил добро и бедно момче, което е излязло победител в живота. Благодарение на своя талант и усилена работа, той се е превърнал в един от най-големите производители на парфюми, собственик на голяма компания за парфюми и козметика. Властта и богатството са го превърнали в арогантен и нещастен мъж. Но в началото на историята животът му претърпява голям обрат и той изгубва всичко. Само любовта е способна да върне в него човешките ценности, които е забравил. Заедно с Розе, той успява да се научи да живее и да бъде щастлив.

Розе

Розе е борбена жена, една от „супержените“, които работят, за да отгледат децата си без да изгуби своята жизненост и радост. Със своята непринуденост, тя показва, че притежава повече мъдрост от Густаво. Розе знае, че животът не е парк за забавления и въпреки всичко, тя никога не унива и не губи желание да се бори с трудностите. Освен това никога не отказва помощта си на другите и най-вече онези, които страдат несправедливо. За нея, солидарността и съчувствието са задължителни за всяко човешко същество.

Вероника Брандао

Красива, разглезена, егоистична и амбициозна, тя е съпруга на Густаво и основната злодейка в историята. Никога не е била влюбена в съпруга си, точно обратното – винаги е мразила това, че Густаво е забогатял и изкупил всичко, което е притежавал баща й, Северо. Има си любовник – суетният модел Роберто, по когото е напълно луда. Любовникът й помага в плановете й за разрушаване на Густаво и връщането на бащиното си наследство.

Алсино Родригеш

Най-добрият приятел на Густаво още от детинство и му е помогнал много, за да постигне това, което е сега. Той е съдружник в „Aromas“. Симпатичен и бонвиван, той е обсебен от идеята да открива нови екзотични места на планетата, както и най-красивите жени. Когато открива, че е тежко болен и му остават няколко месеца живот, той решава да скрие болестта си и да изплаши Густаво, за да го превърне отново в най-добрия му приятел и да открие отново щастието, както през младежките им години. Въпреки че намеренията са му добри, „шегата“ му излиза извън контрол. Бизнесменът открива, че има син, факт, който го кара да преосмисли собствения си живот.

Мари

Всеотдайна асистентка на Алсино. Работи от дълго време за него и е много ефикасна в работата си дотолкова, че шефът й признава, че на моменти като че ли му чете мислите. Това, за което бизнесменът не си дава сметка е, че покрай съвместната им работа, Мари се е влюбила в него. Нещо повече, Алсино никога не е разкрил колко добра и интересна жена е в действителност, тъй като винаги я е приемал като сестра. Въпреки че страда много заради тази несподелена любов, Мари иска само да види Алсино щастлив.

Роберто

Крайно суетен, Роберто е основния модел на „Aromas“. Живее с брат си Нуно. Любовник на Вероника и съучастник във всичките й машинации. Глупав, въпреки че е красив, той не обича да работи и предпочита да живее на гърба на красиви и богати жени. Ежедневието му включва плажа, академията, билярд, масаж и разкрасяване. Амбициозен и неморален, той вкарва дядо си в лудница и взема дома му, въпреки че брат му знае.

Дави Брандао

По-младият брат на Густаво. Дави няма амбиции и се наслаждава на семейния живот. Изцяло отдаде на съпругата си София, в която е влюбен, и на двете си деца – безотговорния Педро и нежната Еуридисе. Неговата добрина кара хората да го приемат като „брата на Густаво, който за нищо не става“, особено в очите на тъща си Адалгиса, която се забавлява като го унижава. Изоставя своето призвание, за да помогне на брат си да изгради своята империя. Включва се в плана на Алсино, защото искрено се надява, че е за доброто на бра му, а когато повярва, че Густаво е мъртъв, той се самообвинява за това.

Таис

Има връзка със Солон, но в миналото е имала връзка с Бене, от когото има син Жука. Тя е със Солон, защото вярва, че е богат, но в действителност, продължава да е луда по Бене, факт, който се опитва да скрие от всички.

Бене

Бившият на Таис и баща на Жука. Объркан и незрял, той не може да се задържи на едно място. Вечният губещ, той е вечното дете, което трудно приема, че е пораснало и все още живее с родителите си, Ернестина и Периклес. Сблъсква се със Солон за любовта на Таис.

Тиао

Бившият съпруг на Розе и баща на четирите й деца. Голям женкар, който се възползва от сърдечното си заболяване, за да не работи и прекарва дните си в игра на билярд или разговори в бара. Има връзка с Елоиса и с Дона Женовева, тъй като тя е собственица на пансион. След това се премества да живее при Бене.

Фердинандо

Баща на Густаво и Дави и съпруг на Жулиета, с която има 50-годишна любовна история. Той е неразделен със съпругата си.

Жулиета

Майка на Густаво и Дави. Жена с жизнерадостен и весел нрав. Жулиета има проблеми със здравето, но въпреки това не обича лекарите и вярва, че забавленията са най-доброто лекарство.

Тарсизио

Син на Розе. Обсебен от музиката и от съвсем малък мечтае да стане известен пианист. Тази негова мечта умира, когато откриват, че страда от отосклероза. В училище се опитва да прикрива проблема си. Влюбва се в сладката Еуридисе, която също учи пиано.

Глория

Добра и отговорна, тя е дъщеря на Розе. Намира се в трудна възраст. От време на време има търкания с майка си, с която по принцип има добри отношения. Нейното възмущение е насочено към скромния й произход, който се опитва да прикрива пред останалите, особено пред приятеля си Нуно. Голямата й мечта е да стане модел.

Франсиско

Син на Розе. Той мечтае да стане футболист и най-вече да облече фланелка с номер 10 на Барселона.

Режина

Четвъртото дете на Розе. Сладко и чувствително момиче, което страда от липсата на баща. За това много лесно се привързва към Густаво, когато той се премества да живее в дома на Розе.

Северо Тардиво

Баща на Вероника и счетоводител в компанията „Aromas“. Бивш шеф на родителите на Густаво, които е унижавал и обиждал. Накрая е изгубил всичко, а дома и компанията му са купени от Густаво, който е станал негов зет. Огорчен и циничен, Северо помага на дъщеря си в плановете й да унищожи Густаво, но не и без собствена изгода.

Нуно

Рботи като управител на магазина „Aromas“ и е против Роберто. Идва от провинцията и живее в голяма къща, за която по-късно научава, че е на дядо им. Нуно взема свидетелство за управление на самолет, също като дядо си Валдемар, бивш пилот, за когото вярва, че е убит. Влюбва се в Глория, дъщерята на Розе.

София

Съпруга на Дави. Отлична учителка. Обожава децата и винаги е била много по-строга към Дави, когато въпреки това обича. Дъщеря на Адалгиса, тя не приема начина, по който майка й се отнася към съпруга й и как влияе на внука си Педро. Това е причината двете да живеят в постоянна война.

Педро

Син на Дави и София и брат на Еуридисе. Непокорен и напълно безотговорен, особено в училище, поради което повтаря годината три пъти. Повлиян от Адалгиса, баба му по майчина линия, той става много язвителен младеж. Става част от банда в училище, която тероризира останалите ученици, най-вече приятеля на сестра му, Тарсизио, който има проблем със слуха.

Еуридисе

Дъщеря на Дави и София. Чувствителна и благородна, тя е очарована от Тарсизио, с когото споделя любовта към музиката.

Солон

Собственик на клуб „Esplêndido da Glória“. Обожава балните танци. Представя се за аржентинец и популяризира един ден в седмицата нова тема. Има връзка с Таис, към която се отнася като към кралица, засипвайки я с подаръци и внимание, но крие голяма тайна.

Женовева

Майка на Таис и Лули и баба на Жука. Привърженичка на матриархата, тя се е отдала на това да се грижи за всички, включително и за трите управителки в „Aromas“ - Елоиса, Сузана и Патрисия, които живеят в пансиона.

Жука

Син на Таис и Бене. Живее с майка си в дома на баба си Женовева, където е любимец на всички. Разбира се добре с баща си, въпреки че на моменти изглежда много по-разумния от двамата.

Периклес

Баща на Бене. Работи като шофьор на Густаво, но в миналото е бил самолетен механик. Безкрайно влюбен в съпругата си Ернестина, въпреки че двамата постоянно имат конфликти.

Адалгиса

Майка на София. След смъртта на съпруга си е изгубила стабилното финансово положение и се премества да живее в апартамент заедно с дъщеря си, зет си и внуците си. Никога не е крила своето предпочитание към Педро, който се възползва от нейната слабост. Адалгиса също така се намесва и в брака на София и Дави.

Бруно

Преподавателят по пиана на Еуридисе и Тарсизио. Опитва се постоянно да окуражава своите ученици и се бори за стипендия за Тарсизио, която може да му позволи да учи в чужбина.

Елоиса

Елоиса е секретарка в „Aromas“. Весела, добра и пламенна, тя живее в пансиона на Женовева и има връзка с Тиао, бившият съпруг на Розе, към която изпитва завист.

Сузана

Стажант в „Aromas“, тя разделя времето си между компанията и курсовете по техническо чертане. Притежава собствен стил и чар, тя има закачка с Бене. Приятелка на Елоиса и Патрисия. Тя също като тях живее в пансиона на Женовева.

Сестра Андрея

Твърда и добродушна, тя е директорка на училището и една модерна, образована и разбираща монахиня. Познава Розе от съвсем малка и помага на нея и Таис, предоставяйки им стипендия, за да учат в училището, което е много добро.

Лули

Сестра на Таис. Интелигентна девойка, която се интересува от различни неща – от футбол до квантова физика, като се опитва да събере подробности за всичко от Интернет. Винаги поправя другите, по-специално майка си Беновева, когато чуе грешен израз. Влюбена е в Тарсизио, който никога не научава за чувствата й и я приема само като приятелка.

Източник: www.globo.com , www.teledramaturgia.com.br