Издирването на Мария (Buscando a María)

Мария Бараса е трудолюбива жена, която живее със семейството си в град Кинтай. Въпреки всичко, тя не е щастлива. Съпругът ѝ – рибарят Еваристо Маулен, се е превърнал в алкохолик и жесток човек, на ръба на физическото и психологическо насилие. Нейното търпение, обаче, си има граници и решава да го обвини в полицията. В резултат на това, той реагира буйно и изхвърля техният син – Бенхамин Маулен, Чипира, в дълбоките води на морето.

По този начин, опустошена и шокирана, Мария пристига в Сантяго като вярва, че детето ѝ е мъртво. Обаче, малкият се е спасил и се отправя към столицата, за да издирва майка си след като разкрива, че баща му си има любовница, а тя е Хуан Каналес, най-добрата приятелка на майка му.

В Сантяго, главната героиня намира подслон в дома на кръстницата си Ракел Сифуентес. Тя, на свой ред, е домашна помощница в дома на Педро Монтесинос – собственик и майстор-готвач в ресторант за чилийски ястия „Santa olla“. Именно там си намира работа Мария. В Кинтай тя е била сервитьорка и е завършила сладкарски курсове.

Между двамата започва любовна история. Пред тях се появяват множество препятствия. Педро е годеник на амбициозната снобка Бернардита Прието, собственица на магазин за дрехи във Витакура. От друга страна, Мария е ухажвана от Марсело Тапия, помощник-готвач в споменатия вече ресторант.

Трябва да се отбележи, че Педро Монтесинос е вдовец и има един син – Хоакин. Освен това се грижи за майка си Марта Брионес.

Успоредно с това, в столицата, малкият Чирипа се появява, съвсем случайно, в живота на Серхио Монтесинос, брата на Педро, и Паола Галдамес. Двамата съпрузи не могат да имат деца и решават да задържат това дете. Серхио отговаря за квартален склад, наследен от баща му, а Паола е преподавателка в основното училище.

Друг свят в тази история е един паснион, чиято собственица е Флора Мардонес, бивша вариететна танцьорка и леля на Марсело. Тя поддържа тайна връзка с Рубен Моралес, който също работи в ресторанта „Santa olla“. Те си имат проблеми с Роберто Гонсалес и неговата ревнива съпруга – Ирма Флорес, която вярва, че между съпруга ѝ и Флора има нещо...

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Buscando_a_María_%28telenovela%29