Опърпана и шик (Brega & chique)

Историята се развива в Сао Пауло и централно място в нея заемат две жени – Розмари да Силва и Рафаела Алварай. От два напълно противоположни светове, двете имат нещо общо – Ерберт Алварай, бизнесмен от Сао Пауло, който е женен за двете. Официалното му семейство включва Рафаела и децата им Ана Клаудия, Теди и Тамарис, шурея му Маурисио и тъща му Франсин. Рафаела е богата жена, шикозна и суетна, далечна на ежедневните проблеми, изпълнена с фобии. Живее в имение в квартал на Сао Пауло.

Второто семейство на Ерберт, пред когото е познат под името Марио Франсис, включва Розмари и Марсия, дъщеря им. Розмари е глуповата жена, бедна и опърпана. Живее в краен квартал на Сао Пауло. Тя с усилие издържа къщата и децата, както и Марсия, майка на Ваня и Амаури. Розмари също така помага и на баща си, Лоривал.

Рафаела и Розмари не подозират за съществуването на другата, докато по ирония на съдбата не стават приятелки.

Новелата започва, когато Ерберт, за да избегне фалит, симулира смъртта си и избягва от страната, изоставяйки законното си семейство. Притеснен за Розмари, той оставя една сметка със солидна сума, с която тя и дъщеря им да се издържат. Задлъжнявайки, Рафаела се вижда принудена да се премести със семейството си в друг квартал. Съвсем случайно, тя се премества да живее в същия район, в който живее Розмари с дъщеря си. Двете се запознават и стават много близки приятелки. Розмари учи Рафаела как да печели и икономисва пари, а Рафаела я учи на етикет и поведение на богата жена, в каквато се е превърнала.

За да помага на Розмари, Рафаела разчита на подкрепата на Монтенегро – секретар и съучастник на Ерберт. Влюбен в Рафаела, той прави всичко по силите си, за да й помогне да излезе от това затруднено положение.

Розмари също си има ухажор – грубия и влюбен Балтазар, дърводелец в квартала.

Повратна точка в историята настъпва, когато Ерберт се връща в страната, след като си е направил пластична операция и с ново име – Клаудио Сера. Той решава да открие бившите си жени и поотделно ги кани на вечеря. Докато разговаря с всяка от тях, той ги разпитва за Ерберт и Марио и както Розмари, така и Рафаела, говорят зле за бившия си, за неудоволствие на Клаудио. Като голям съблазнител, той решава да си върне и двете, наричайки ги Алфа I (Рафаела) и Алфа II (Розмари).

В един момент на историята, Рафаела и Розмари, коментирайки бившите си, откриват, че става дума за един и същи човек. Нещо повече, те разкриват, че съществува и трета жена в живота на Ерберт – Зилда, най-добрата приятелка на Рафаела.

След много объркани ситуации, цялата истина за Клаудио Сера се разкрива. Той умира, докато спи, сънувайки истинското си лице. Рафаела, Розмари и Зилра изграждат живота си с други мъже. Рафаела се отдава на любовта на Монтенегро, Розмари се омъжва за Балтазар, а Зилда – с Педро. С помощта на Монтенегро, Рафаела прехвърля на свое име сметка, която Ерберт има в Швейцария. Тя обещава да подели наследството с Розмари и Зилда. 

Източник: memoriaglobo.globo.com