Браво! (Бразилия) (Bravo! (Brazil))

С характерния стил за сценаристката Жанет Клеър (Janete Clair), изпълнена с романтизъм тази история отвежда зрителите в света на класическата музика.

Това е история за любовта между млада провинциалистка и един маестро, измъчен от идеята да създаде своя шедьовър, като концерт от пет части, които съответстват на частите на симфония, създадена от маестрото: романца, ададжио, алегро, фуга и гранд финал. Със завършването на всяка една част се осъществява промяна в посоката на развитието на историята в новелата.

Маестро Кловиш ди Лоренцо е автор на четири произведения, които са събудили уважението на публиката и статуса на гений сред колегите. Въпреки това, той е автор, който приема своята работа за посредствена, а успеха си – във фарс. Убеден е, че честите излъчвания на неговите концерти по телевизията са в резултат на богатството и влиянието на неговото семейство, и чувствайки, че всички го ласкаят, той се превръща в мрачен и самотен мъж. Липсата му на доверие в самия него му попречва да създаде своята пета симфония, за която вярва, че ще покаже пълния му талант и с която ще се наложи като добър артист.

Освен това с неговите „лични демони“, той трябва да се справи и с призрака на Бранка – неговата мъртва съпруга, паметта за която остава жива в живота му благодарение на неговата сестра Фабиана. Разочарована стара мома, тя се чувства засенчена от красивите жени и таи неудовлетвореност, защото не родила дете. Нейния брат запълва тази празнина в живота ѝ. Тя го приема като своя собственост и използва образа на Бранка, когато иска да наложи контрол над него.

Кловиш открива своя стимул и вдъхновение да твори, когато се запознава с Кристина – млада и невинна девойка, която пристига от провинцията на Парана, за да работи в едно издателство. В началото, тя започва приятелство с него, водена от сложни мотиви: липсата на информация за него я кара да го приема за огорчен от живота мъж. Тя се запознава с него в издателството и го приема за провалил се автор. Маестрото вижда в грешката ѝ една възможност да има отношения с някой, който не се интересува от постиженията му. Двамата започват връзка. С времето, Кловиш ѝ разкрива истинската си самоличност и двамата се женят, преборвайки се с опозицията на Фабиана и Лия, твърдоглавата дъщеря на маестрото.

Кристина усеща, че Фабиана има отрицателно влияние върху живота на Кловиш и подтиква съпруга си да се реализира като музикант, като в същото време се опитва да го освободи от призрака на починалата му съпруга. Артистичните проблеми на Кловиш не намират разрешение в брака. Той продължава да се измъчва и накрая изоставя Кристина, семейството си и кариерата си, след което изчезва.

За известно време, той води анонимен живот, използва фалшиво име и не разполага с никакви пари и е принуден да работи различни неща, за да се издържа. Този опит му помага да си възвърне доверието в самия себе си и във възможностите си, както и му помага да разреши своите съмнения относно собствения си талант.

Напълно променен, той се среща отново с Кристина, която междувременно се забърква с Еду – собственикът на издателството, в което работи, и приятел на Кловиш от детинство. И всичко е простено.

Големият финал показва триумфалното завръщане на маестрото, който е завършил своята симфония...

Източник: memoriaglobo.globo.com