Шикозно (Balacobaco)

Това е историята на едно момиче, което с помощта на леля си, издирва биологичния си баща след като изгубва майка си и пастрока си при криминален инцидент.

Изабел – архитектка на 26 години, открива, че съпругът ѝ е „симпатичен негодник“, разделя се с него и изгубва детето, което очаква. Докато практикува риболов в свободното си време, Изабел вижда как сестра ѝ и зет ѝ са блъснати от лодка, управлявана от злодея в историята.

Преди да умре, сестрата разкрива пред Исабел, че малката Таис не е истинска дъщеря на Нестор, нейният съпруг. Веднага след това изказване, тя умира. Като се има предвид, че бащата на малката е мъж, когото познава само като Жуниор и че връзката им е продължила около седмица, когато е била на 18 години. Жуниор никога не е знаел за бременността.

Изабел поема грижите за племенницата си. Малката разкрива от баба си, безмилостна жена, че не е дъщеря на Нестор. Тогава се обсебва от идеята да открие баща си. Тя разказва историята си в един блог, където публикува снимките от огърлицата, която майка ѝ е дала на Жуниор.

А Жуниор е по-близо, отколкото Таис подозира. Без да подозират, че са баща и дъщеря, те стават близки приятели.

Персонажите:

Изабел Вилела

Архитектка, тя е успяла да изгради успешно студио в съдружие с Мирела, нейна голяма приятелка. Омъжена за Данило, привлекателен мъж, който я покорява малко по малко. Той се оказва изключителен лъжец, замесен в многобройни съмнителни дела. За това, Изабел е принудена да започне от нулата. Сега борбата на Изабел е насочена към възвръщане на изгубеното, да възвърне професионалния си имидж и да издигне отново своето студио. Грижи се за Таис, дъщерята на единствената ѝ сестра, след като се изправя срещу бабата Абигайл.

Данило Годой

Съпруг на Изабел. Данило е симпатичен мошеник, който обича да парадира и за това е затънал в множество дългове. Заплашен от един партньор на покер, той е принуден да продаде апартамента, в който живее и студиото, което Изабел е изградила.

Норберто Ботельо

Обича задкулисните игри и е голям страхливец. Съдружник на Едуардо, Норберто изпитва към него болнава завист, която прикрива с големи усилия. Не е доволен от факта, че не разполага с капитал, за да основе самостоятелно компанията, благодарение на която би спечелил автономността, която силно би искал да има. Приятелката му Дива го манипулира с лекота, като дори не си дава сметка за това. Норберто се възмущава много от Фабиана, бившата му приятелка, която сега, както изглежда, има сериозна връзка с Едуардо. Не стига това, а и е бил принуден да го приеме за съдружник, той не само се меси в професионалния му живот, но и в личния, тъй като баща му, Артур, е женен за Лижия, майката на Едуардо. Планира удар срещу съдружника си, наранявайки го сериозно. Заинтересован е от Изабела.

Дорис Параньос

Объркана, с лош характер и в някои отношения много наивна. Обожава красотата на сестра си и ѝ се иска да бяха се родили с една и съща външност. Все пак, тя е безспорна муза за студента по кино – Зе Мария, асистент на майка ѝ, Кремилда. Когато е с Зе Мария, тя се чувства силна и красива. Тя е главната изпълнителка в неговите експериментални филми. Мечтае да стане голяма звезда в киного.

Дива Параньос

Манипулативната годеница на Норберто, тя е двуяйчна близначка на Дорис, с която са много различни на външен вид, но са еднакви по ужасния си характер. Понякога се съмнява, че Норберто може да се срамува от нея и семейството ѝ, както и от приятелите, но по някакъв начин е убедена, че той я обича. Дива манипулира чрез „гледачката“ Мадам Зенаиде, която определя решенията на Норберто в полза на Дива. Мадам Зенаиде е Кремилда, майка на Дива и Дорис.

Артур Ботельо

Баща на Норберто. Вдовец, женен за Лижия и двамата са родители на болнавия Лукаш. Успял и суетен, Артур не приема остаряването и обича да съблазнява млади жени, без съпругата му да разбере. Собственик на верига от странноприемници и малки хотели. Артур не пести усилия, за да спечели жените, които го интересуват.

Адамастор Моура

Най-добрият приятел на Артур. Вдовец, Адамастор е дядо на Лаура. Грижи се за внучката си откакто родителите на малката са починали при инцидент, докато са практикували алпинизъм в Европа. Изпълнява всички желания на Лаура, защото я обожава.

Женивалдо Арагао

Бизнесмен със скромен произход, Женивалдо продава своята просперираща верига от супермаркети и живее от дивидентите. Съжалява, че единственият му син – Андре, никога не се е интересувал от бизнеса и е предпочел кариерата на фотограф. Арагао има големи пропуски в паметта и се ядосва, когато някой обърне внимание на този факт.

Патрик Пимента

Мечтае да бъде актьор или телевизионен водещ, или каквото и да е, стига да бъде известен. Без да го иска, чрез Зе Мария, той взима участие в едно детско предаване, облечен като пингвин, но се срамува изключително много от това. Не понася, когато децата го разпознаят и бяга от тях. Дели общ дом с приятеля си Брено в къщата в Катете.

Катарина Фортунато

Интернационален модел, тя живее в Ню Йорк, но се завръща в Бразилия заради любимия си – Жайме. Сестра на Селина, Катарина има голям успех с мъжете.

Плинио Поликарпо

Водещ в радио Ампола, Плинио е сантиментален съветник в програмата „O Carinho do Catete“, с което става популярен сред жените на средна възраст в квартала, които се захласват по „кадифения му глас“. Среща се с Виолета. За да облекчи кризите на ревност към приятелката му, той обявява курс по безплатна самопомощ в своята програма.

Жоао Пауло Антунес

Португалец, съдружник на Висенте.

Висенте Корея

Син на Лижия, брат на Едуардо и Лукаш. Собственик на успешна компания за внос-износ със седалище в Лондон, Висенте се завръща в Бразилия след шест години съжителство в Англия с жена – Селина, и децата – Рафаел и малката Габриела.

Жоана Велозо

Приятелка на Изабел и Мирела. Борбена личност, завършила е бизнес администрация, търси си работа и благодарение на приятеля ѝ Брено, започва при Селина.

Мирела Жордао

Приятелка от детските години с Изабел, с която са завършили Архитектура. Работи в студио по дизайн и ръководи архитектурно студио, което скоро е затворено. Мирела излиза с фотографа Андре, но започва да се интересува от женен мъж.

Лукаш Сампайо Ботельо

Наивен, много романтичен и със слаб характер младеж. Наскоро е завършил Философия, въпреки че не работи и има насрочена сватба със съблазнителната Бетина.

Адриана Падиля

Служителка в агенцията „Aventura Radical“ и най-добра приятелка на Луиза. Благодарение на нея, Марлене научава, съвсем случайно, че португалският бизнесмен Жоао Пауло Антунес ще участва еко-пътуване с джипа на Едуардо. Адриана има благ характер и е много симпатична. Като научава, че Луиза се интересува от Лукаш, тя дава често информация на приятелката си за него.

Луиза Лейте Оливейра

Дъщеря на Марлене. Умира си от срам заради майка си. Заинтригувана е от Лукаш от мига, в който са се запознали, но също така знае, че той скоро ще се ожени. Опитва да се сближи с него с помощта на приятелката си Адриана. Мечтае да стане художничка или скулпторка.

Таис Вилела Брандао

Дъщеря на Тереза, Таис вижда как животът ѝ прави рязък завой и за много кратко се променя много, поради което съзрява рано. Вярва, че Нестор е неин баща и се разбира с него. В действителност, Таис е дъщеря от една младежка авантюра на майка си.

Виолета Озорио

Дъщеря на Озорио и приятелка на Плинио, към когото изпитва ревност заради успеха му с госпожите от Катете. Въпреки че е много емоционален и неуравновесен, той води курс по самопомощ. Виолета е подвижен парадокс. Тя пише съобщения за пастите на Стромболи, а съдържанието им варира в зависимост от настроението на Виолета.

Едуардо Корея мл.

Едуардо притежава компания за екологичен туризъм наречена „Aventura Radical“, която е основал преди пет години и вече започва да си връща първоначалния капитал. Съдружник с Норберто, но не познава неговия зъл нрав. Едуардо е мажоритарен съдружник. Използвал е част от наследството, оставено му от баща му, за да развие компанията. Сериозно възпрепятстван от Норберто. Ходи с Фабиана, бившата на Норберто.

Маньо

Дясната ръка на Норберто, негов доверен човек, а понякога и негов довереник. Безскрупулен, той прави и невъзможното, за да изпълни заповедите на шефа си.

Бетина Понтеш

Годеница на Лукаш, Бетина произлиза от средната класа и винаги е мечтала да се издигне чрез брак. Инвестира в тази си цел. Доста добре образована, културна, учила е в добри колежи и за това не ѝ харесва, когато я определят като опортюнистка.

Брено Педроза

Приятел на Патрик. Работи в компанията на Селина за организиране на събития. Стар приятел на Жоана. Заедно с Патрик, Брено е готов да направи всичко, за да задържи Катарина, когато пристига в Бразилия. Обожава да е близо до известни хора.

Кремилда Параньос

Майка на Дива и Дорис, която постоянно прави удари срещу нищо неподозиращи хора, винаги с помощта на Зе Мария. Била е самотна майка и се е научила как да се развива в необичайни и нетрадиционни начини за отглеждане на дъщерите си. Склонна е да действа безскрупулно, без да вижда нищо нередно в това. Тя се възползва от болните и слабите, за да печели пари.

Селина Корея

Селина е симпатична, но слабо заинтересована. Има компания за организиране на събития.

Озорио

Антонио Озорио, илипропсто Озорио, е собственик на Сладкарница Стромболи. Влюбен е в Кремилда, негова съседка, която не иска да има нищо общо с него. Баща на Виолета и чичо на Дулио. Неговата сладкарница е място за срещи на хората от Катете. Голяма атракция са пастите с послания, на мода са китайските бисквитки.

Фабиана Травасос

Гадже на Едуардо и бивша на Норберто, Фабиана е била омъжена за мъж, който сега живее в Барселона. Има една дъщеря от него – Витория. Фабиана не работи, получава издръжка от бившия си съпруг и понякога иска помощ от Едуардо. Много често използва парите от издръжката на Витория за свои цели. Казва, че си търси работа, но не се напряга особено в това начинание. Липсата на работа изглежда идеалното положение за нея.

Марлене Лейте Арагао

Забелязваща се личност в Копакабана, Марлене е омъжена за 89-годишен мъж – Женивалдо Арагао, който е нейният голям удар в живота. Иска дъщеря ѝ да следва нейния път и да открие своята изгодна партия.

Оцета

Името му е Ивалдо Батиста, но всички го знаят като Винагре (Оцета) заради постоянно песимистичното и кисело настроение. Помощник на Озорио в сладкарницата и асистент на Зе Мария във филмите му. По негово мнение, никога нищо не е сигурно. Син на Илда, служителка на Артур и Лижия. Влюбен във Виолета, като смята, че двамата имат много общи неща като неврозите и отчаянието. Дълбоко в себе си, той не вярва, че някой ден ще спечели любимата си. Би било прекалено хубаво, за да е истина.

Норма Диаш

Прислужница в дома на Артур и Лижия. Влюбена е в Оцета, тя е толкова отчаяна, че прибягва до помощта на майка му Илда, за да го покори. Илда, обаче, не смята, че тя е добра за сина ѝ.

Абигайл Тейшейра Вилела

Вдовица, майка на Изабел и Тереза. Тя е безполезна жена. Поема грижите за Таис, когато майка ѝ умира. Но между двете има прекалено много разлики. Докато Таис е била принудена да порасне прекалено бързо, Абигайл понякога се държи като разглезена тинейджърка, което води до търкания с внучката ѝ. Когато положението става нетърпимо, Таис се премества да живее при Изабел. Прекалено взискателна, тя иска да открие нова любов, но всичко се оказва напразно.

Андре Арагао

Син на Женивалдо Арагао и гадже на Мирела. Андре е фотограф и никога не е показвал интерес към бизнеса на баща си. Не приема неговата помощ, въпреки че го прави за негово добро, но Андре предпочита да живее само от това, което успее да спечели от работата си. Дели апартамент с Жайме.

Дарлей

Главорез, който работи в незаконното казино, управлявано от Норберто.

Дуилио Озорио

Племенник на Озорио, Дуилио е музикален редактор на програмата на Плинио в радио Ампола и също така играе ролята и на частен секретар на Женивалдо Арагао. Той успява да съвмести двете работи. Въпреки че шефът му има проблеми с паметта, Дуилио не смее да го мами или лъже, защото се опасява, че ще има тежки последствия за него.

Габриела Корея

Дъщеря на Висенте и Селина. Фен на детската програма, водена от Патрик Пимента. Постоянно го преследва с помощта на най-добрата си приятелка, Лаура.

Илда Батиста

Прислужница в дома на Артур и Лижия. Синът ѝ Оцета е наследил нейния пораженски дух. Винаги, когато двамата се срещат, все едно се провежда конкурс кой ще се покаже по-голям песимист.

Жайме Лемош

Журналист, който дели апартамент с Андре. Излиза с модела Катарина, която живее в Ню Йорк. Постоянно превъзнася любимата си, което още повече засилва техния интерес и желание да се запознаят с нея.

Жозефина Барош

Прислужница на Марлене и Арагао. Успява да прикрива лъжите на Дуилио, когато той закъснява, тъй като е влюбена в баща му, Озорио. Чест посетител на сладкарницата Стромболи.

Лаура Моура

Внучка на Адамастор и най-добра приятелка на Габриела. Дядо ѝ изпълнява всички нейни желания. Лаура и Габриела преследва неотменно Патрик Пимента, актьорът, който играе любимият им персонаж от детското предаване: симпатичния пингвин. Двете довеждат Патрик до лудост, понякога и с помощта на Адамастор.

Лижия Ботельо

Майка на Висенте, Едуардо и Лукаш. Вдовица, омъжена за Артур, когото манипулира с голяма лекота. Крехка и деликатна, тя е силно зависима от съпруга си. Наследила е голямо богатство, както от семейството си, така и от първия си съпруг. Винаги е била модел за елегантност. Ценител на изкуството и литературата, Лижия съжалява, че не е изградила кариера в тази област. Била е възпитана да бъде съпруга и майка.

Мариана

Най-добрата приятелка на Таис.

Мауро Барето

Най-добрият приятел и довереник на Едуардо. Работи в компанията „Aventura Radical“ заедно с приятеля си.

Нестор Брандао

Предприемач в текстилната промишленост, женен за Тереза и безумно влюбен в съпругата си. С благ характер и хубаво чувство за хумор, Нестор пленява всички около себе си. Поема бащинските отговорности за Таис, към която изпитва голяма обич. Нестор, Тереза и Таис са били наистина едно щастливо семейство. Нестор умира при същия инцидент, който отнема живота на Тереза.

Тереза Брандао

Сестра на Изабел и майка на Таис. Омъжена за Нестор, с когото имат хармонична връзка, изпълнена с любов. Практикува подводна фотография. Тереза умира при инцидент в Ангра дос Реиш.

Рафаел Корея

Студент по кино, Рафаел става добър приятел на Зе Мария. Във факултета, Рафаел, срамувайки се, че е син на успял бизнесмен, се представя за бедняк. Когато се запознава с Таис, Рафаел е очарован от нейната красота.

Витория Травасос

Дъщеря на Фабиана. Витория е много разглезена. Баща ѝ живее в Барсело след като се е развел с Фабиана.

Зе Мария Нунес

Студент по кино и асистент на Кремилда в нейните измами, Зе Мария мечтае да бъде популярен в артистичните среди. Зе Мария живее с Кремилда в Катете. Играе ролята на момче за всичко, като при това прибира част от печалбата на Кремилда. Би искал да впечатли приятелите си във факултета, преструвайки се на богаташ, като на моменти изглежда много жалко. Зе Мария се влюбва в Дорис.

Източник: entretenimento.r7.com , www.teledramaturgia.com.br