Пътят на възмездието (Avenida Brasil)

Във фокуса на „Avenida Brasil“ е създаването на новата средна класа в Бразилия в началото на XXI век, като при това реалността е примесена с голяма доза хумор и измислици...

Като дете, Рита страда в ръцете на безскрупулната си мащеха Карминя, която с помощта на любовника си Макс, подтиква Женезио – бащата на момичето, да изгуби всичко, което има. Изоставени от Карминя и оказали се на улицата, те попадат под грижите на гадния Нило, а Рита търси убежище в дома на ексцентричната Лусинда. Там тя се запознава с Батата, нейната голяма любов. Но съдбата се погрижва двамата да се разделят, когато едно чилийско семейство я осиновява и ѝ дава името Нина.

Името на шампиона в Рио де Жанейро през 1999 година е Жоржи Араужо, по-познат като Тайфуна. Създаден от Divino Futebol Clube, футболен клуб от предградията, където живее и днес, Тайфунът се появява отново на сцената в Бразилия след като е живял в чужбина и е на път да се ожени за любовта на живота си, любвеобилната и забавна маникюристка Монализа. Но тази връзка не се одобрява от майката на младежа – Муриси, която води труден живот с Лелеко, бохемът-баща на играча.

В последния ден от шампионата, след брилянтна победа, Тайфунър случайно прегазва, на Авеню Бразилия, един господин, който е бил край пътя: Женезио. При пристигането на Бърза помощ, той успява да чуе само името на съпругата му: Кармен Лусия Морейра де Соуза. Чувствайки вина заради случилото се, Тайфунът се представя на вдовицата като дългогодишен приятел на починалия и предлага подкрепата си за всичко, от което има нужда, тъй като той е богат човек.

Междувременно, умната Карминя открива, че играчът е виновен за смъртта на съпруга си и вижда шанса на живота си, за да се оправи добре. С помощта на Макс, тя успява да отдалечи маникюристката от футболиста и да се омъжи за Тайфун, бременна от любовника си, убеждавайки го, че това е плода от истинската любов, която е имала с починалия.

Радвайки се на лукс и заедно с Макс (който се жени за сестрата на Тайфун), Карминя се връща към корените си, които я свързват с Лусинда. Спомняйки си миналото, тя решава да вземе сина, който е била принудена да изостави като бебе, за да го отгледа с Тайфун: Батата.

Дванадесет години по-късно, Батата, който сега е познат като Жоржиньо, е обещаващ млад футболист, влюбен в красивата Дебора, но е измъчван от чувство на гняв, което изпитва към майка си, чието творение се смята.

А Рита, сега Нина, се е превърнала в отлична главна готвачка. Изминалите години не са излекували дълбоката рана, която ѝ е нанесла Карминя. Рита се завръща в Бразилия, за да си отмъсти. И така, Нина започва работа като прислужница в дома на бившата си мащеха, която не я разпознава. Бавно, малко по малко, тя започва да руши живота на шефката си...

Персонажите:

Нина/Рита

Нина е била позната като Рита като дете. Завладяваща, дискретна, загадъчна, затворена. За нея, целта оправдава средствата. Остава без майка на тригодишна възраст и е била отгледана от любящ баща, Женезио. Когато той е починал, мащехата ѝ Карминя я изоставя на сметището. Там е открита от Лусинда, която се погрижва за нея. Тогава Рита се заклева да си отмъсти. По-късно е била осиновена от Мартин и отведена в Аржентина. След смъртта на осиновителя си, Нина се връща в Бразилия, за да си отмъсти на Карминя.

Карминя

Опърничава, чувствена, умна, забавна, хитра, амбициозна, студена и аморална. Нанася жесток удар на Женезио, бащата на Нина, а след това я изоставя на сметището. Поддържа любовна връзка със съучастника си в ударите, Макс.

Жоржи Тайфуна

Бивш играч по футбол. Въпреки че е забогатял, той никога не е искал да напусне Дивино – своя квартал, където е почитан като жива легенда. С голямо сърце, любвеобилен, щедър, семеен човек.

Женезио

Обикновен счетоводител, който се е оженил за Карминя – съблазнителна жена, която само го използва. Баща на малката Рита.

Жоржиньо

Красив, харизматичен, умен, очарователен и с добър характер. Изкарал е детството си на сметището, където е носел името Батата. Там се е запознал и с Нина, неговата първа любов. След време е бил осиновен от Карминя и Тайфун. Става футболист като своя баща-осиновител, неговия идол, но явно не притежава същия талант като него.

Агата

Проблемна тинейджърка, неуверена, с много ниско самочувствие. И е малтретирана от майка си, Карминя, която не спира да ѝ повтаря, че е грозна и никога няма да си намери любим. Намира утеха само в скута на баща си. Сладка и интелигентна, има талант в кулинарията и като всички подрастващи, прекарва почти целия ден с мобилен телефон на ухото. Влюбва се в Дарксон, красивият рапър от квартала.

Макс

Безхарактерен, мошеник, хитър и амбициозен. Изпитва паника от бедността. Любовник и съучастник на Карминя в ударите ѝ.

Ивана

Дъщеря на Муриси и Лелеко и сестра на Жоржи Тайфуна. Открита, изпълнена с блянове, малко пълничка, невинна и с добър характер.

Муриси

Матриарх в семейството на Тайфуна. Цапната в устата, с лош вкус, щедра, чаровна, собственичка на голямо сърце и с много силен характер. Преместила се е от североизтока в Рио де Жанейро през 1970-те. Прави и невъзможното, за да издържа децата си като работи като уличен търговец. Съпруга на Лелеко, от когото има две деца: Тайфуна и Ивана.

Адауто

Беден и неграмотен. Работи като метач и поддържа платонична любов с Муриси от малък.

Лелеко

Патриарх на семейството на Тайфуна. Прекрасен човек и бохем, той е известен като феномен в леглото. След като сина му забогатява от футбола, той изоставя всичко и започва да се наслаждава на хубав и лек живот.

Тесалия

Горещо парче, тя е най-желаната жена в квартала. Добър човек, сладка, невинна, спокойна, честна и романтична, тя няма понятие за своята собствена красота, нито за властта, която има над мъжете. Приятелка е на Оленка.

Монализа

Харизматична, страстна, забавна и чувствена. Родена в Парайба, тя е решила да опита късмета си в Рио де Жанейро, където си намира работа като маникюристка и се влюбва в Тайфун. Амбициозна, тя е решена да разшири бизнеса си.

Иран

Красив, чаровен, има голям успех сред дамите и притежава талант да рита добре топката с крака. Въпреки възраженията на майка му Монализа, той става добър приятел на Жоржиньо, осиновения син на Тайфун.

Силаш

Добър човек, бохем, препитава се със своята „кола за съобщения“, която е оборудвана с високоговорител. Вдовец и баща на Дарксон.

Дарксон

Син на Силаш и сензацията в Дивино. Върви винаги наперен и препечелва от рекламата по микрофона на тротоара пред магазина на Диогенез. Убеден е, че ще има голям успех като рапър. Има група от почитателки, сред които са Оленка и Агата. Обръща внимание на всяка жена от квартала, но прави така, че никога да не се обвързва сериозно с никоя от тях.

Оленка

Весела, с добър характер и импулсивна. Винаги казва истината, независимо колко боли. Работи като маникюристка в салона на Монализа и нейните ухажори постоянно я преследва. Умее да се забавлява на своя територия и е мажоретка на футболния отбор на квартала Дивино. Постоянно е като залепена за Дарксон.

Суелен

Музата на предградието. Не иска да знае за работа, но е като модел за момичетата от квартала. Крие тайнствено минало.

Роникито

Забавен, той е единственото дете на Диогенез и има проблеми с това да каже на баща си, че няма да се занимава с футбол и че е гей.

Диогенез

Изкарва пари в един магазин за дамска мода, където продава, купува и дава под наем дрехи и аксесоари. Освен това печели и от спекулативни сделки. Краен мачо, не приема, че синът му Роникито е гей и иска той да се превърне в голям футболист.

Жанаина

Упорита, искрена, трудолюбива. Самотна майка на сина си Лусио, тя работи като прислужница в дома на Жоржи Тайфуна.

Лусинда

Със златно сърце, щедра душа, крайно емоционална и винаги в добро настроение. Майка на отпадъците, тя е отгледала не едно дете в колибата, която сама е конструирала. Грижила се е за Рита и Батата, които са пораснали и сега са Нина и Жоржиньо.

Нило

Зловеща фигура, той е експлоататор на децата на сметището.

Кадиньо

Харизматичен и екстровертен. Младото чудо на финансовия пазар, поддържа стабилни отношения с три жени едновременно: Вероника, Ноемия и Алексия. Добър съпруг и нежен баща, той се разкъсва между своите три любови.

Вероника

Казва винаги това, което мисли, а то най-често е свързано с това, че не харесва мъже, а още по-малко – без пари. Партньорка на Кадиньо, майка на Дебора, изгубила си е главата в идеята да се изкачи по социалната стълбица и да пилее пари за имоти и пазаруване. Зад привидно повърхностна личност се крие една жена с нежна душа, романтичка и мечтатлка.

Ноемия

Красива, дискретна, фина, шик-хипи, тя се е запознала с Кадиньо на курс по философия. Умна, с остър език, тя не му обръща внимание само заради парите. Забременява с Томаш и става втора жена на Кадиньо, без да подозира за двойнствения му живот. Въпреки марксическите си убеждения, обожава да живее в голяма къща в Сера, Рио де Жанейро.

Алексия

От хайлайфа, тя избира Кадиньо за баща на децата ѝ, без той да подозира.

Палома

С много силна личност, с по-висок коефициент на интелигентност от този на Алексия, тя манипулира майка си с емоционални шантажи. Със своите стратегии, тя успява да размени традиционните роли.

Източник: globo.com , www.teledramaturgia.com.br