Осмели се да мечтаеш (Atrévete a Soñar)

Животът на Патито и Ана преминава спокойно в малко градче далеч от големия град, далеч от проблемите, далеч от голямата любов на Ана, далеч от бащата на Патито. Далече от всяка опасност, която може да промени статуса на тази майка, която е изградила живота си в зависимост от дъщеря си, докато здравето на малката не ги принуждава да заминат за Мексико сити. Те пристигат в града, за да търсят медицинска помощ и откриват лекар, любов и баща. Срещат Родриго, голямата любов на Ана, който по лошо стечение на обстоятелствата никога не е разбрал, че има дъщеря и живее убеден, че Ана го е забравила завинаги.

Ана и Патито се нанасят в частен пансион, в който живее Родриго. Той мечтае да бъде баща на Патито. За него и Ана явно времето не е минало. Те виждат и усещат, че любовта е същата, емоциите са недокоснати и сърцето тупти по същия начин. Но Родриго е на път да се ожени за Бианка, която за нищо на света не иска да изгуби изгодата от брак с толкова успешен лекар. Тя е готова да се бори срещу всички и всичко, за да остане с него.

Ана започва работа в бюфета на кварталното училище. Патито започва да учи в същото училище и си намира нови приятелки. Но също така и неприятелки. Влизането й в училището я сблъсква с непозната за нея реалност: предразсъдъци и дискриминация. За лидерите в училището, начело с Антонела, дъщерята на Бианка, Патито е просто „Грозното Пате" и за това я подлага на насмешки и капани.

Добро срещу зло. Доброто се сблъсква с огромна злоба. Патито се превръща в лидер на „Популярните" - чувствителни девойки, които не искат да бъдат като „Божествените", за които най-важното е властта и външния вид. Сблъсъкът става по-ожесточен, когато от училището решават да организират конкурс за музикална комедия. Целта е да се представи училището. Но „Божествените" и „Популярните" не могат да се разберат. Остава само един път: състезание, при което да се реши коя група да се изяви. „Божествените" вярват, че всичко им е в кърпа вързано, но Патито разрушава плановете им. „Популярните" осъществяват мечтата си чрез гласа на Патито, която трябва да се пребори със своята срамежливост, за да пее пред публика. С помощта на Родриго, тя добива смелост и помага на групата да се противопостави на „Божествените". В продължение на една учебна година, „Популярните" и „Божествените" се състезават. Това е година, изпълнена с приключения, атаки и контраатаки, които „Популярните" спечелват със силата на сърцето.

Но Патито има и собствени битки, които да печели: да намери баща си. Тя не подозира, че той е по-близо, отколкото си мисли. Когато Ана се спасява от заплахите на Бианка, тя решава да признае цялата истина на Родриго. Той е много щастлив, но не може да й прости за това, че толкова време е крила от него. Родриго приема с радост бащинството, но затваря вратата за любовта от разочарование, че не е могъл да споделя любовта с дъщеря си през всички тези години. Въпреки всичко, Родриго продължава да мечтае за Ана. За това поддържа връзка с Патито, като и двамата таят надежда някой ден да променят живота си. Но съпротивата е безполезна, защото съдбата на Ана е Родриго, както и неговата е Ана.

За Патито любовта също така не е лесна задача. Съдбата се заема с това тя да се влюби в Матео, който е гадже на най-голямата й неприятелка, Антонела. След множество перипетии, любовни писма без отговор, цели страници в дневника, изписани със сълзи, накрая Патито успява да накара Матео да я погледне. Гневът на Антонела расте и расте. Със силата, с която се мразят, те се обикват, стават приятелки и отново се намразват. И през цялото време те са следвани от приятелките си... докато Ана и Патито не сбъдват мечтите си.

Източник: www.esmas.com