Никой не може да живее тук (Aquí no hay quien viva)

„Salsipuedes" е стара сграда с апартаменти в центъра на града. Забавна клетка от зоопарк, където живеят с неохота много особени наематели. Това е място, в която лесно можеш да влезеш... но с много усилия можеш да си тръгнеш.

В сградата тъкмо се нанасят Каролина МакАлистър, красива и нежна, много фешън девойка, и годеникът й Роберто, бохем и инфантилен, комедиен актьор. Двамата планират да изградят любовното си местенце в апартамент 401, но положението може да се промени, когато те се запознаят с ексцентричните си съседи.

Да започнем с трите стари дами: вдовица, разделена и стара мома. Докато простират дрехите си във вътрешния двор на сградата, те се посвещават на любимото си хоби: да се бъркат в живота на останалите. Това са Магола от апартамент 302, Финита и Чавита, сестри, които си делят апартамент 201.

Управител на сградата е Дон Хуан Пресиано - скромен преподавател, много добър и затворен. Дон Хуан носи три тежки товара на гърбата си. Първият е съседите, които вярват, че той не става за нищо. Съпругата му, Янет Пресиадо. Семейство Пресиадо живеят в апартамент 301 заедно с двете си деца: Сандра Хулиет, непримирима тинейджърка, която е способна да изправи косите на мъжете от всяка възраст и единадесетгодишния Джуниър, много надарено момче.

Останалите обитатели на сградата са също толкова странни особи. Като например Маури и Фер, журналист и адвокат, които живеят в апартамент 202. Двамата са млади, мъжествени, красиви, успели и разбира се, гейове. Първият обявява своите предпочитания открито, докато вторият умира от страх да излезе на яве.

В апартамент 401 живеят Вероника, привлекателен модел с доста разпуснати сексуални привички, и Лус Ампаро, млада неомъжена жена, песимистка и нещастна в любовта. Двете обожават да се забавляват и в началото на всеки месец си навличат проблеми, когато трябва да плащат наема за апартамента на домоуправителката Магола, която би ги изгорила на кладата като Инквизицията, ако тази история не се развиваше през XXI век.

Уилсон Емилио Делгадо е портиера на сградата и е душата на сградата. Той получава от всички нареждания и ругатни. Всичко го обичат и в същото време, го мразят. Той дели стаята на портиера с непоносимия си баща.

Персонажите:

Уилсон Емилио Делгадо - първи етаж, портиерната

Портиер с сградата „Salsipuedes". Живее заедно с баща си, Мариано. Не е амбициозен мъж, просто иска да живее спокойно и си има годеница. Голям клюкар, който винаги има отговор за всичко. Оплаква се от работата си и заплатата, която е много ниска. Влюбчив, той сменя приятелките си, въпреки че поддържа дълга и мъчителна връзка с една от обитателките на сградата. Той е най-популярния човек в сградата. Израснал е на село и иска да се заеме със семейния бизнес, който е свързан с механика. Вместо да продължи с образованието си, той се опитва да научи всичко от радиото или от алтернативни методи. Рано или късно, той се превръща в жертва на подигравателното отношение на всички наематели, тъй като много често допуска грешки.

Мариано Делгадо Мартин - първи етаж, портиерната

Баща на Уилсън Емилио, въпреки че не може да се каже, че е баща за пример. Разделен с майката на сина си, тъй като не е имало къде да живеят, която го напуска без да го предупреди, оставяйки му сина му. Преди да се премести там, той е имал антикварна книжарница, но се е провалил и е бил принуден да продава книги и други продукти от врата на врата. След като и в това не успява, той е принуден да търси алтернативи постоянно. Притежава характер на мошеник. Не е великодушен, когато става дума за сина му. Нахалник и женкар без особен успех. Не веднъж синът му се опитва да го изгони от сградата, но отново го приема при себе си. Мариано много често предизвиква проблеми със съседите. Първо говори и изказва мнението си, преди да изслуша или да види. Критик по природа и не умее да си мълчи.

Пачо - фасадната част на сградата, отговаря за магазините

Между 25 и 27 годишен. Учи информатика и е управител на интернет-кафе. Пачо е девствен, не притежава никаква галантност и е прекалено наивен за възрастта си. Никога не е имал контакт с жена и заради своята срамежливост, той стои на страна от останалите. Използва времето, за да се усъвършенства. Зад привидно неприятната му външност се крие една младежка привлекателност, която от страх отрича и приема решението да се скрие в света на информатиката.

Хосефина Пинеда Револо, Финита - апартамент 201

70-годишна. Тя е по-голямата сестра. Постоянно е в кисело настроение. Когато се развела със съпруга си, Чавита я е приела в дома си. Тя е пълна противоположност на сестра си - винаги казва това, което мисли. Саркастична, язвителна, причинява болка и се прави на много остроумна. Винаги има подходяща дума за всичко и лесно измисля прякори. Винаги мисли за забавления. Харесва да си пийва тайно. Любимият й начин да прекарва свободното си време е като се надсмива над останалите, възползвайки се от своята възраст и вид на обожавана старица. Въпреки че сестра й забранява да пуши, тя продължава да пуши тайно, а понякога и пред нея. Не обича да говори или да си спомня за бившия си съпруг. Прекалено самоуверена и това й помага да се присмива на целия свят. Това поведение я поддържа жива.

Мария Клариса Пинеда Револо, Чавита - апартамент 201

Между 60 и 65 години. Живее със сестра си Финита. Пенсионирана стара мома, която никога не се е омъжвала и която продължава да се надява, че ще срещне мъжа на живота си за да запълни живота си. Тя е собственица на апартамента. Мечтателка и романтичка. Има куче, което нарича Гардел. На младини, Чавита е била много красива жена и сега, когато е на възраст, тя е запазила своя стил. Оптимистка по природа. Обича да клюкарства със съседите си. Чавита не позволява на случващото се около нея да й влияе на настроението и да я разстройва. Увлечена по растенията, изпълнена е със скрупули и почитателка на дребните детайли в обзавеждането на дома.

Беатрис, Беа - апартамент 202

Беатрис, по-позната като Беа, е красива жена. По професия е ветеринар, много сладка и миролюбива, която успява да си намери апартамент в сградата „Salsipuedes". За нейно неудоволствие, тя става център на клюки сред съседите, сред които открива и мъжа, който открадва сърцето й. Никой не подозира, че Беа влиза в живота на Маури и предизвиква радикален обрат. Най-голямото й желание е да стане майка. Прави всичко възможно, за да попреди на съседите й да научат подробности от миналото й.

Маурисио, Маури - апартамент 202

Между 33 и 36 години. Журналист. Притежава емоционален темперамент и има постоянни изяви на характер. Притежава прекалено високо его, нарцис, той живее подвластен на външния си вид. Маури приема открито своята хомосексуалност. Много чувствителен, той постоянно се кара с Фер.

Фернандо, Фер - апартамент 202

Между 33 и 36 годишен. Адвокат. Той е мъжът в двойката с Маури и не смее да разкрие пред света своята сексуална ориентация, тъй като може да навреди на професията му. Пред съседите си Фер се държи двусмислено и така дава напразни надежди в съседките, които са много заинтригувани от него. Добър човек, много уравновесен и влиза в постоянни конфликти заради това, че не може да разкрие, че е гей. Заедно с Маури се грижат за едно зайче - Версачи.

Семейство Пресиадо - апартамент 301

Семейство от средната класа. Типични представители на своята обществена прослойка. Те са четирима души - съпруг и съпруга заедно с двете им деца. Обикновено и нормално семейство. Толкова обикновено, че съпругата командва в дома.

Хуан Пресиадо - апартамент 301

Между 45 и 50 годишен. Учител в обществено училище, в което никой не го уважава, дори учениците. Той е управител на сградата. Приема всеки проблем в сградата като изключително важен и постоянно събира обитателите, за да го обсъждат. Като цяло, Хуан е миролюбив, винаги се опитва да разреши проблемите между съседите с думи, които почти никога нямат нужния успех. Страхлив мъж, който слуша за всичко съпругата си Янет, която изпълнява ролята на мъжа в дома.

Янет - апартамент 301

Между 43 и 45-годишна. Съпруга на Хуан. Амбициозна и манипулативна жена. Мечтата й е да живее в една огромна къща, далеч от урбанизацията. Янет се държи надменно и вулгарно с хората, особено със съседите си. Постоянно крещи и мисли, че всички около нея са част от заговор срещу нея. Бори се със зъби и нокти никой да не отнеме и заеме мястото на съпруга й като управител на сградата. Командва съпруга си, както и всяко събрание, което той организира в сградата. Тя раздава заповеди, с което си спечелва омразата на съседите.

Сандра Хулиет, Хули - апартамент 301

17-годишна. Дъщеря на Хуан и Янет. Сексапилна девойка. Държи се и се облича като типична девойка от XXI век: свободно, без задръжки, впуска се в сексуални връзки и не се замисля за проблемите, които предизвиква на родителите си. В главата й има само мисли за това как да отиде на дискотека с приятелки или да се запознае с нов младеж, с когото да прекара приятно известно време. Има заложби на секс-бомба и предизвиква въздишките на мъжете.

Хосе Мигел, Джуниър - апартамент 301

Между 10 и 12-годишен. Син на Хуан и Янет. Гениално момче, което мисли как да избяга да играе с приятелите си на видео-игри. Въпреки че е малък, той е приятел с Франсиско, Уилсън Емилио и Роберто, с които се шегува и забавлява, все едно е един от тях.

Доня Магола Фуентес де Гарсия - апартамент 302

Между 60 и 70-годишна. Живее сам, алчна и консервативна. Има син, който се казва Армандо, който я посещава много рядко. Тя прави всичко възможно да му се противопостави, тъй като той иска тя да продаде апартамента си. Голяма приятелка на сестрите от апартамент 201 и собственица на апартамент 402.

Андрес Гера - апартамент 302

50-годишен. Бизнесмен, въпреки че не е ясно с какво точно се занимава. Притежава авто-сервиз. Той е пълна мистерия за околните. Винаги се опитва да обърне нещата на шега. Радва се на финансово благополучие, мамейки съседите си.

Клариса де Гера - апартамент 302

45-годишна. Бившо хипи. Никога не забелязва съпруга си. Притежава наследство и никой не знае, че мрази до смърт Янет. Тя вярва в добрия и лошия късмет, в природните лекове и билки. Осланя се на хороскопа си, който следи всеки ден. Религиозна е и познава много добре житията на мъчениците и светците. Избягва проблемите и винаги цитира факти от живота на някой светец или мъченик.

Алекс Гера - апартамент 302

21-годишен. Студент последна година в специалност администрация. Много близък е с баща си и по много черти прилича на него. Алекс вярва, че е неустоим за жените и се притеснява за повърхностни неща. Дали може да открие любовта с Вероника?

Пабло Гера - апартамент 302

18-годишен. За разлика от брат си, той е много зрял, спокоен и много внимава какво говори. Като добър представител на семейство Гера, той е злонамерен, но в определени граници. Опитва се да спечели най-голямата ценност на семейство Пресиадо - Хули, голямата им дъщеря.

Каролина и Роберто - апартамент 401

Млада двойка, която за първи път прави опит да живее заедно и за това се премества в сградата.

Каролина МакАлистър - апартамент 401

Между 25 и 27-годишна. Много красива жена. Държи се като модел, но не е. Баща й се казва Бенхамин МакАлистър и работи при него. Благодарение на баща й, на нея нищо не й липсва. Води се от модата както в облеклото, така и в прическите, които си прави при най-добрите фризьори в града.

Роберто Бенавидес - апартамент 401

30-годишен. Представител на средната класа. Има хубава връзка с Каролина. Изкарва прехраната си като рисува комикси за списание. Привлекателен. Запознал се е с Каролина в университета. Не работи и изпълнява ролята на домакинята в дома. Той пазарува, мие, чисти и приготвя храната, докато Каролина е на работа. Този начин на живот му харесва, защото му остава достатъчно време, за да рисува любимите си комикси. Отказал се е от професията на архитект, пуснал си е дълга коса и си е оформил брадичка, за да се вживее в ролята си на художник. Между двамата има различия и конфликти заради това, че той се е отказал от професията си, но въпреки това, Роберто и Каролина се обичат много и тяхната любов е искрена и честна.

Лус Ампаро Гонсалес и Вероника Ариас - апартамент 402

Те живеят в апартамент 402. Вероника и Лус Ампаро са приятелки, които не си приличат по нищо. И физически, и като личности.

Лус Ампаро Гонсалес - апартамент 402

27-годишна. Не е нито грозна, нито красива. Има хубав тяло, но никой мъж не би я погледнал. Има нещастието да дели един апартамент с много красива жена, която е преследвана от мъжете. Постоянно е в лошо настроение и не пропуска да прави намеци по адрес на останалите. Въпреки това, тя е нежна девойка, но е изпълнена с голяма пустота. Много би искала да открие мъж, с когото да бъде щастлива, но се проваля във всеки опит. Заради това е крайна песимистка. За нея, най-важното е да има пари, с които да плати наема на Доня Магола.

Вероника Ариас - апартамент 402

27-годишна. Изключително красива жена, но също така фриволна и повърхностна. Тя е типичен модел. Притежава идеалното тяло и много поклонници, които я преследват. Нейното разпуснато сексуално поведение предизвиква гнева на възрастните мъже в сградата, които вярват, че тя е лош пример за младите. Мечтата й е да стане професионален модел и актриса, и да живее в Холивуд. За разлика от приятелката си, Вероника е жизнерадостна и уверена в себе си. Където и да отиде, привлича погледите на мъжете. С приятелката си е много жестока и постоянно й повтаря, че е грозна, но прави това, за да си осигури главната роля.

Източник: www.canalrcn.com