Въздушни замъци (Andando nas nuvens)

Главният герой в историята, Отавио Монтана в продължение на 18 години прекарва в летаргичен сън, докато младата и талантлива лекарка Лидия не намира начин да го извади от това състояние. Семейството на Отавио - трите му дъщери, Жулия, Бет и Сели, а също и приятелят му Алекс, които са се грижили за него, са щастливи, което може да се каже и за самия Отавио. Вследствие на състоянието му, неговата памет е „спряла" през 1968 година, когато той се е канел да се ожени, за това не може да разбере защо света толкова странно се е променил и откъде са се появили неговите три дъщери. Освен това, Отавио не разбира къде е годеницата му Ева, а обкръжаващите го хора се боят да му кажат, че тя вече е умряла. По съвет на д-р Лидия, той започва да си записва всичко, което се случва с него и малко по малко подрежда мислите си.

Но внезапното излекуване на Отавио много пречи на „най-добрия му приятел", Антонио Сан Марино, който се бои, че Монтана ще си спомни всичко, което в действителност се е случило с него. Този Сан Марино е виновен за смъртта на бащата на Отавио, основател на вестник, където на младини са работили двамата приятели, а също и за това, което се е случило със самия Отавио. Сега Сан Марино има всичко, притежава множество компании, включително и въпросния вестник, и се подготвя за влизане в Сената. Единственият, който може да попречи на неговите планове, е Монтана. За това Сан Марино решава да се преструва на най-добрия му приятел и да се сближи с „врага", дори връща семейство Монтана в къщата, която някога е била тяхна собственост. Нищо неподозиращия Отавио е благодарен за „грижите" на Сан Марино.

През това време, всяка от дъщерите на Отавио живее свой собствен живот и се бори с проблемите. Най-голямата, Жулия, е талантлива журналистка, международен кореспондент в Япония. Тя постоянно си съперничи с друг журналист, Шико Мота, който работи за вестника на Сан Марино. Двамата през цялото време се опитват първи да направят „сензационен репортаж" и, неусетно за самите тях, се влюбват един в друг. Те дълго време се борят с чувствата си, които не признават дори пред самите себе си. Жулия дори започва връзка с приятеля на Шико, фотографа Раул.

Бет тъкмо е напуснала съпруга си и тя има само една цел - да си намери богат съпруг и да живее в лукс и разкош. Точно такъв е Арналдо, най-големият син на Сан Марино, непоправим ерген и женкар. Но в същото време изпитва влечение и към Раул.

Сели, най-малката, е израснала в манастир и се подготвя да стане монахиня, но се влюбва в най-младия син на Сан Марино, Тиаго, и със сетни сили се опитва да се бори срещу това чувство, за да може да изпълни дадения обет.

Въпреки че Отавио не си спомня, но той и Сан Марино са били съперници за любовта на Ева, която накрая е станала жена на Отавио и му е родила три дъщери. А по-късно, след като Отавио оздравява, те отново стават съперници и се борят за любовта на Гонсала, жената на Сан Марино.

Персонажи:

Отавио Монтана: в миналото талантлив журналист с оригинални идеи, бунтарски характер и страстно сърце, а след това - объркан човек, който се събужда след дългогодишен сън, напълно непознат и чужд на света, в който се оказва. Целта му е да си припомни миналото и да потърси справедливост. По време на историята, той преживява и смешни, и тъжни моменти, свързани с дъщерите му, а също така и романтична връзка с Гонсала.

Жулия Монтана: най-голямата дъщеря на Отавио, пълно копие на покойната си майка. Идеалистка, влагаща цялата си енергия в работата си като журналистка и бореща се за това, в което вярва. В началото на историята, тя се завръща в Бразилия от Япония, за да подкрепи баща си по време на възстановяването му.

Шико Мота: журналист във вестника, основан от бащата на Отавио, а след това преминава в ръцете на Сан Марино. Разведен, има дъщеря, Констаниня. Майката на Шико толкова много иска да контролира живота на сина си, че предизвиква у него огромно недоволство. Постоянното си съперничи с Жулия в професионалната сфера и постепенно се влюбва в нея.

Антонио Сан Марино: основният отрицателен герой. Умопомрачително богат и притежаващ голяма власт, кандидат за Сената. Единственото му слабо място е страстта му към Ева, жената на Отавио. Женен за Гонсала, от която има две деца: Арналдо и Тиаго.

Елизабет Роша, Бет: средната дъщеря на Отавио и Ева. Винаги се е съревновавала с Жулия, която е била любимката на родителите им. Омъжена за инженера Николао Роша, но си тръгва от него в началото на историята, тъй като не издържа на бедния живот и малкото жилище в Салвадор. Завръща се в Рио, твърдо решена да си намери богат съпруг и да живее в разкош.

Сели Монтана: най-малката дъщеря на Отавио, която от три-годишна възраст живее в манастир и е дала обет да стане монахиня, ако баща й оздравее. Когато това се случва, Сели се връща в манастира, въпреки силната любов, която изпитва към Тиаго Сан Марино.

Тиаго Сан Марино: малкият син на Сан Марино и Гонсала, много чувствителен и нежен младеж. Обожава да чете книги и да слуша класическа музика. Мечтае да стане певец. Постоянно търпи подигравки относно своята „женственост" от страна на баща си, но получава голяма подкрепа и защита от майка си. Сели става първата му любов.

Гонсала: съпруга на Сан Марино. Занимава се с домакинството и възпитанието на децата, тъй като това е единствената роля, която Сан Марино й е отредил в своя живот. Искрена и честна. По-късно, с връзката си с Отавио на нея й се налага да премине през много вътрешни конфликти и предразсъдъци.

Арналдо: големият син на Сан Марино. Непоправим ерген. Обожава партита, момичетата и нощния живот.

Лисия Либон: доктор-невролог, учила и работила в Лондон, където се е специализирала в случаи на летаргия. Талантлива. Именно тя открива начин да излекува Отавио и всячески го подкрепя.

Раул Педрейра: фотограф във вестника на Сан Марино и най-добър приятел на Шико, заедно с когото делят един апартамент.

Джудит Мота: майка на Шико. Изключително ексцентрична жена, която прекарва по-голяма част от времето си на телефона, опитвайки се да се свърже със сина си. Постоянно се опитва да го направлява, което го поставя често в неловко положение. Мечтае да възпита внучката си по свой образ и подобие и постоянно воюва със снаха си Лусия Елена, въпреки че живее с нея в един апартамент.

Алекс: предан приятел на Отавио, който се грижи за него, още от момента, в който изпада в състояние на летаргия. Женен за Онейди. После страда ужасно от ревност, подозирайки жена си, че е започнала връзка с Герман Тиаго.

Онейди: жена на Алекс. Запознала се с него по време на пътуване на юг и много бързо се е омъжила за него. Добра и отзивчива.

Лусия Елена: бивша съпруга на Шико. Тя е типичен представител на жените, които не могат да осъзнаят и приемат раздялата с любимия мъж. Смешна и също така ексцентрична. Поне на половин година веднъж си прави пластични операции.

Константиня: дъщеря на Лусия Елена и Шико. Постоянно използва майка си в интригите си против Шико. Има талант в спортната гимнастика.

Жанет: по-голямата сестра на Шико. Преподавателка в собствена Школа по танци. Вдовица. Има дъщеря, Жуана, с която са в постоянно обтегнати отношения.

Атила де Оливейра: непоправим играч, притежаващ забележим дар да убеждава. Живее за сметка на малки печалби. Започва връзка с Жанет.

Боб Ласерда: специалист по връзки с обществеността. Работил е по предизборната кампания на Сан Марино като негов имиджмейкър, давайки му съвети за всичко - започвайки от декорацията на дома му до прическата на Сан Марино. Влюбва се във Флора.

Флора: занимава се с нетрадиционна медицина и обожава работата си. Щедра алтруистка, пряма и откровена. Най-добра приятелка и масажистка на Гонсала.

Вагнер: редактор на вестника на Сан Марино. Много се страхува да не изгуби работата си.

Дино Израел: приятел на Шико. Репортер във вестник. Освен това е добър танцьор в школата на Жанет.

Ана Паула: компетентна репортерка във вестника. Обича предизвикателствата и сложните ситуации. Безнадеждно влюбена в Шико.

Зезе: стажант във вестника. Радва се на постоянно внимание от страна на Вагнер.

Жак Делон: водещ на културната колонка във вестника на Сан Марино. Постоянно се бори да не закрият колонката му.

Николао Роша: изоставеният съпруг на Бет, безнадеждно влюбен в нея. Инженер-агроном, идеалист. Произлиза от добро семейство.

Елио Арантес: адвокат. Приятел на Отавио. Крие много тайни, заради което постоянно се крие от Сан Марино, който не веднъж се е опитала да се отърве от него.

Тиаго, немеца: бивш моряк, негър. Бил е женен за немска антроположка, която след това е умряла, оставайки му дъщеря със светла кожа. Собственик на бар недалеч от редакцията и приятел с всички посетители, особено с журналистите от вестника на Сан Марино.

Жуана: дъщеря на Жанет, която постоянно воюва с любовниците на майка си. Стеснителна, предпочита да си стои в дома с книга в ръка.

Рана: в свободното си време извън училище, работи в бара при баща си. Добра ученичка.

Сержиньо: приятел на Тиаго, който не се отделя от компютъра. Влюбва се в Жуана.

Торкуато: доверено лице на Сан Марино и заради господаря си е способен дори на убийство. Изпълнява функцията на началник на охраната, шофьор и фризьор на Сан Марино.

Източник: www.braziliada.ru