Анакена (Anakena)

В Рапа Нуи, този остров, заобиколен от море и мистерия, се развива основната история, в която главните герои се лутат между реалността и легендите.

Дамян е млад лекар, който практикува в болница в Сантяго де Чили. Отдаден на професията си, необвързан, привлекателен и без големи проблеми, той неочаквано попада в капана на емоционални конфликти, след които не успява да запълни отворената в него празнина.

Желаейки спокойствие и отговори, Дамян решава да прекара известно време на далечно място и избира точно остров Пасха. Там се запознава с Д-р Солер, лекарят на острова и мъж, който обожава тази земя. Двамата става близки приятели.

Именно той му загатва за тайните на едно очарователно място, чиито обитатели се казват Те Пито о Те Енуа (Пъпа на света) или Мата Ки Те Ранги (очите, които гледат небето) и които веднъж един учен – Тор Хейердал, запленен от магията на мястото, се е усамотил за дълго време.

Също там, в сенките на моаите, той се запознава с Тиаре (Цвете) – млада местна двеойка. Благодарение на нея, се запознава с Рано Рараку (раирания вулкан), царския град Оронго и плажа с бял пясък Анакена (августовския плаж), където в действителност, според историята, е акостирал първия Арикири (крал) на острова, легендарният Хоту Матуа.

Докато в Анакена между Тиаре и Дамян се ражда една невъзможна любов, на континента продължават историите на други персонажи със собствен живот, които по един или друг начин влияят на главните герои.

Такъв е случая с Агустин, лекар и приятел на Дамян, който има проблеми в брака си. Агустин също се опитва да намери отговори на своите емоционални проблеми. Или Марсела – забравената от Дамян годеница, която е принудена да се справи с различни ситуации, резултат от неговото изчезване. Или Лус Мария, която не може да приеме неговото изчезване, след като са преживели заедно огнен романс. Тя е решена да го следва по земя или море... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Anakena