Приятелки и съпернички (Amigas e rivais)

Историята се развива в измислените градове Сао Кармо и Прайра Доурада (Златен бряг), където богатото семейство Делаор има вила, в която си почива в края на седмицата.

Историята разказва за живота на четири млади, двадесетгодишни девойки, които съдбата събира заедно.

Те се различават почти във всичко: мечтите, разочарования, трагедии, радости и мъки, но най-вече, те са от различни социални прослойки. Те се обичат и мразят, понякога се чувстват недостатъчно разбрани.

Те са повече от приятелки, почти сестри. А също и съпернички в борбата за любовта и себе-доказване.

Никол работи като прислужница в имението на Делаор. И мечтае да стане голяма певица. Тя предприема пътуване до Сао Пауло в желанието си да постигне своята голяма мечта. Там тя се запознава с Раи, който се влюбва в нея от пръв поглед и който я подкрепя, когато тя се връща в Сао Кармо. Никол е весела, невинна, борбена натура. Тя се е посветила на работата, с която може да издържа майка си, Аманда, и по-малкия си брат, Рафаел.

При завръщането на Никол в Сао Кармо, приятелството й с Лаура се разклаща, след като откриват, че харесват едно и също момче: Бето. Но чувствата на Лаура се лутат между баща и син, които носят едно и също име: Роберто Делаор.

В дома, Лаура преживява трудни времена с Педро, своя слаб баща, който е унижаван от съпругата си, Алма, егоистична и жестока жена. Лаура живее в постоянен конфликт със сестра си Андрея, повърхностна и безотговорна, също като майка си.

Лаура е типично момиче от средната класа, която иска да се изучи и да постигне нещо повече в живота. Лаура е сериозна, чувствителна и ученолюбива. Получила е стипендия в специалността Компютърни науки.

В университета, Лаура се запознава с Елена Делаор, дъщеря на собственика на „Financeira". Размяна на обиди поставя началото на тяхното приятелство. Лаура „развява бялото знаме" и се сближава с Елена, създавайки силно приятелство.

Елена е богата девойка, която страда от наднормено тегло, което е натрупала след смъртта на майка си, а баща й се е оженил отново само четири месеца след като овдовява. Привлекателно момиче, което обича да пазарува, обожава секса и шампанското, развлеченията, но е безотговорна. Тя трябва да се изправи пред проблемите в живота си. Една нова Парис Хилтън. Среща се с Армандо, но се влюбва в бедния боксьор Раи.

Оливия, най-добрата приятелка на Елена, е типична кукла Барби. Богата, повърхностна, за която най-важното е през деня да реши къде ще ходи да пие шампанско вечерта. В постоянен конфликт с родителите си е и живее в дома на семейство Делаор. Приема Роберто като втори баща. Оливия изпада в шок, когато разбира, че е серопозитивна. Преживява социална криза. Влюбва се в грозника в университета, Улисес.

Голямата злодейка в историята е Росана Делаор, мащехата на Роберто Делаор. Тя си е сложила маската на перфектната жена, а в действителност е без скрупули и готова на всякакво престъпление, само и само да постигне целите си. А една от целите й е била да се издигне в социалната стълбица и за това е отровила Патрисия, първата съпруга на Роберто и да може той да се омъжи за нея. Когато се нанася в новия си дом, тя се влюбва в Бето, доведеният си син. И започва с опитите си да съблазни младежа...

Персонажите: 

Елена: повърхностна, непокорна, разюздана и агресивна. За нея единственото, което има значение, са парите и властта. Отнася се зле към прислугата в дома и към бедните си състуденти. Среща се с Армандо без да подозира, че е дилър. Влюбва се в Раи. Пристрастява се към наркотиците и се налага да влезе в клиника за рехабилитация. Разкрива истината за мащехата си и открива нова любов.

Никол: романтична, мечтателна. Готова да се бори за мечтите си. Не търпи наглостта. В началото на историята работи като прислужница в дома на семейство Делоар. Става обект на опит за изнасилване и се изплашва до смърт от насилника. Тя избягва от провинцията в столицата. Там се запознава с боксьора Раи, който се влюбва в нея. А тя се влюбва в Бето, синът на шефа й. Нейната най-голяма мечта е да стане известна певица.

Оливия: притежава неизчерпаема сексуална енергия. Тя напада преди да бъде нападната. В началото на историята, тя тъкмо е изоставена от майка си и е отхвърлена от баща си. Тя има безброй сексуални връзки, използва наркотици и алкохол в неограничени количества. Заразява се с ХИВ-вируса. Влюбва се в Бето. Но по-късно открива истинската любов с Улисес, грозника.

Лаура: добра дъщеря и студентка. В началото на историята, семейството й преминава през криза - баща й се опитва да се самоубие, след като е уволнен от работа, а майка й има връзка с друг мъж. В университета тя се влюбва в Бето. За да подкрепя семейството си, Лаура работи при Роберто Делаор, най-големият враг на баща й.

Семейство Делоар:

Росана Брито Делоар: отрицателна героиня в историята. Суетна и съблазнителна. Обожава да вижда снимката си в колонките за живота на богатите в пресата. Росана се омъжва за Роберто Делаор след като отравя съпругата му, Патрисия. Росана живее в постоянна война с доведените си деца, Елена и Бето. Но всичко се променя за нея - тя се влюбва в Бето.

Роберто Делаор: баща на Елена и Бето. Скромен по произход, той ръководи голямата компания „Financeira Delaor", която е изградил сам. Влюбва се в Лаура, въпреки че тя е много по-млада от него.

Бето Делаор: интелигентен и с благ характер. Не обича да привлича внимание. Син на Патрисия и Роберто Делаор, брат на Елена. Годеник на Алесандра, която е убита от Росана. След смъртта на годеницата си, мащехата му го утешава и той се поддава на чара й. Той искрено обиква Лаура.

Армандо Тавареш: изтънчен съблазнител, който не работи и не учи. Безпаричен плейбой, който поддържа измамна представа за себе си. Мечтата му е да се ожени за Елена Делаор и да си върне пълноценния живот. Живее, затънал в заеми и пилеене на пари.

Алесандра Тавареш: сестра на Армандо и годеница на Бето. Алесандра е против лъжите на брат си, но му помага да се представя за богаташ. Алесандра разкрива, че Росана е отровила майката на Бето, след което Росана решава да я убие преди да е разкрила истината.

Родриго: братовчед на Армандо и Алесандра. Студент, с добро сърце. Влюбва се в Андрея и е готов да премине през всичко, за да защити любимата си.

Анжела Мораеш: най-добрата приятелка на Росана, нейна съучастничка в много от престъпленията й. Съблазнителна и смела, готова е на всичко, за да постигне целите си. Дълбоко в себе си, тя е зла, също като Росана.

Карлота Мендеш: икономка в дома на семейство Делаор. Тя пази важна тайна, която е научила от Патрисия Делаор преди смъртта й. Карлота винаги се е грижила за Елена и Бето, била им е бавачка, докато са били малки. Лоялна на шефа си и не критикува втория му брак, въпреки че пази паметта за починалата. Вежлива, добра, елегантна. Опитва се да бъде в добри отношения с новата си господарка, Росана.

Мария Алвеш: прислужница в рома на семейство Делаор. Клюкарка. Обича да говори лошо за господарката си зад гърба й, въпреки че пред Карлота настоява, че прави всичко за доброто на семейството.

Семейство Гонсалвеш:

Педро Гонсалвеш: добър баща и съпруг. Женен за Алма и баща на Лаура и Андрея. Отхвърлен от съпругата и по-малката си дъщеря. Може да разчита единствено на Лаура, която се грижи за него, например, става рано, за да му приготви закуска. На младини, Педро е бил богаташ и съблазнител. Все още е приятел на Патрисия, Роберто Делаор и Алма.

Алма Гонсалвеш: омъжена за Педро, майка на Лаура и Андрея. Живее в конфликт със съпруга си и по-голямата си дъщеря, Лаура. Обича свободата си и за това изоставя съпруга си.

Андрея Гонсалвеш: по-малката дъщеря на Алма и Педро, сестра на Лаура. Приятна и очарователна. Мрази учението. Завижда на сестра си. Тя е съюзница на майка си и отхвърля баща си. Изнасилена е от един плейбой.

Рикардо Лопеш: тайният приятел на Алма, която го издържа. Връзката им претърпява криза, когато Педро е уволнен и източникът пресъхва.

Мочо дос Анжос: женен за Мара. Губи работата си като фризьор, защото е прекалено мъжествен. Мара решава да го преобрази като Жакаранда, популярен стилист, за когото никой не е чувал. Но по този начин Мочо успява да започне работа в салона на Гардения. Мочо завързва романтична връзка с клиентката си Йоланда, която много бързо разкрива маскировката му.

Мара дос Анжос: съпруга на Мочо. На нея й хрумва идеята той да се представя за гей, за да може да получи работа в салона на Гардения.

Йоланда Монтини: 50-годишна с мислене на 35-годишна. Вдовица. Влюбва се в Мочо, без да подозира, че той е известния стилист Жакаранда. Тя решава да напише автобиография.

Гардения: почитателка на гейовете. Собственичка на салона за красота, в който започва работа Мочо. Влюбва се в Раи.

Шейла Шърли: почитателка на гейовете. Маникюристка в салона на Гардения. Мечтае да стане кралица в школата по самба.

Приятели, любими и съперници:

Раи "Sugar Baby": 25-годишен. Добър и очарователен. Победител в бокса. Истинското му име е Раймундо Диас, но използва псевдонима Рай Шугър Бейби при боксовите си срещи. Влюбва се в Никол, но започва връзка с Елена.

Улисес: в началото на историята, той е грозен, което е повод за подигравки от съ-студентите си. Добър човек, със благ характер. Верен приятел за всеки, който има нужда от него. Жени се за Оливия и става нейна опора в борбата й с болестта. В края на историята, Улисес става много популярен сред жените, като при това не се променя вътрешно.

Марилу: омъжена за Франк. Тя живее в провинцията, докато съпругът й опитва късмета си в столицата. След като той престава да праща новини за себе си, Марилу отива в Сао Пауло, за да открие само, че Франк не я обича повече. Марилу научава, че съпругът й изневерява с Никол.

Маноел Коимбра: брат-близнак на Мочо. Богат, но с много проблеми. Появява се по средата на историята. Той моли брат си да се разменят, за да разреши семейните му проблеми. Той дава голяма сума пари на фалиралия си брат.

Жермано Коимбра: плейбой, наследник на Маноел. Започва връзка с Андрея. Груб и агресивен.

Жука Рамос: женен за Теодора. Приятел на Мочо и негов съучастник в маскарада му.

Моника Роси: красива и интелигентна. Студентка в университета, където се запознава с Лаура и става нейна приятелка. След като се запознава с отец Емилиано, се влюбва в него.

Отец Емилиано: 40-годишен, много морален мъж. Подкрепя всички герои в историята. Изправя се пред личен конфликт, когато открива, че младата студентка Моника е влюбена в него.

Амандра Перейра: майка на Никол и Рафаел. Останала сама, тя е и баща, и майка за децата си. Бивша готвачка в семейство Делаор. Кръстница на Мочо и Мара. Влюбва се в Педро.

Рафел Перейра: брат на Никол. Подкрепя връзката й с Раи, неговият идол.

Оскар: безотговорен плейбой, злодей. Студент в университета. В миналото е имал връзка с Моника. Най-голямата му жертва е Улисес, грозника. Оскар научава, че Оливия е серопозитивна и разпространява тази новина. Има връзка с Елена.

Чакал: бандит, съучастник на Валдир, който се опитва да изнасили Никол.

Каетано: лекарят, който се грижи за Оливия и приема по спешност Педро в болницата.

Мигел: 50-годишен. Собственик на бара, в който често ходи Мочо и се среща с други персонажи от историята.

Тамара Коимбра: дъщеря на Маноел и племенница на Мочо. В миналото е изгубила приятеля си заради Елена. От тогава са съпернички. Влюбва се в Армандо.

Инес Коимбра: съпруга на Маноел и майка на Жермано и Тамара. Истински сноб и мрази Сао Пауло. При размяната на близнаците, тя страда в ръцете на добрия Мочо, който се представя за нейния съпруг.

Патрисия Делаор: първата съпруга на Роберто Делаор. Майка на Елена и Бето. Отровена. На смъртния си одър, тя споделя една тайна с Карлота.

Ана Паула: секретарка на Делоар.

Густаво Вилар: баща на Оливия и съпруг на Сузана. Изпада в депресия след като съпругата му го напуска. Егоист, който не мисли за дъщеря си. Изпада в още по-дълбока депресия след като научава, че Оливия е серопозитивна.

Сузана Вилар: майка на Оливия. Изоставя дъщеря си и съпруга си, за да живее заедно с личния си треньор.

Нидия Барето: майка на Улисес, която е непривлекателна на външен вид.

Сталоун: треньор на Раи.

Франк: съпруг на Марилу, който напуска съпругата си, за да отиде в Сао Пауло в търсене на по-добър живот.

Източник: www.sbt.com.br