Амазония (Amazônia)

„Amazonia" пресъздава историята на района на Амазония и нейните хора и показва как щата Акре става част от бразилската държава чрез борбата на хората. Сюжетът, който започва в края на 1899 година, се докосва до три фази от завладяването в определен исторически период, покривайки стогодишен период от историята на района и представяща герои като испанеца Луис Галвес, войника Пласидо де Каштро и производителя на каучук Чико Мендеш.

„Мини-сериалът започва в златните години на каучука, когато, по време на индустриалната революция, Амазния е единственото място на света, където се произвежда каучук, предизвиквайки алчността и интереса на много държави" - обяснява писателката Глория Пирез. Сериалът разкрива подробности от истинската история на Акре, която, според много хора, изглежда измислица, защото е изпълнена с приключения, романтика и силни емоции.

Историята разкрива заселването на Акре чрез ежедневието на две семейства, които представят доминиращата социално-икономическа класа в региона по онова време. Едно семейство е собственик на каучукова плантация, а другото - производител на каучук. За да покаже културата, конфликтите и богатството и лукса на собствениците на плантации, историята засяга живота на полковник Фирмино, женен за Дона Жулия и баща на Тавиньо и Аугусто. В същото време, за да покаже трудностите в борбата на хората и техния начин на живот, сериалът показва подробности от ежедневието на семейството на Бастиао, майка Дона Анжелина и нейните деца, Делзуити, Бенто и Сисо. Те, също като хиляди други семейства, се преселват от районите на север от Акре в опит да спечелят пари при добива на латекс от каучуковите дървета.

Първата част от историята разказва за герои, които се борят, всеки по свой начин, за спечелване независимостта на Акре, такива като адвоката Жозе де Карвальо, който с проста последователност и без проливане дори на капка кръв, отклонява от пътя на хората от Боливия. Друг герой е авантюристът Галвес, който се влюбва в каузата на района и обявява независимостта на щата Акре. Третият персонаж е идеалистът войник Пласидо де Каштро, който повежда революцията в Акре.

Втората част на историята засяга залеза на производството на каучук и разкрива какво се случва с една каучукова плантация, когато западне. Със засяването на каучукови дървета в Малайзия, Бразилия отстъпва от лидерството в тази област и започва да губи пазари. Тази част от историята е вдъхновена от романа „Каучуковата плантация" на Мигел Жеронимо Феранте и „Загинала земя" на Жозе Потигара. „Това е начин артистите да разкрият една част от историята на Бразилия, която е неизвестна..." - споделя самата Глория Пирез.

Третата част на сериала пренася зрителите в по-познато време, 1980-те години, когато производителят на каучук Чико Мендеш, водач на хората от горите, предизвиква вниманието на Бразилия и целия свят върху проблемите по опазването на горите на Амазония.

Историята на Акре започва в далечната 1899 година, когато териториите са тема на спор, тъй като принадлежат на Боливия, но са заселени от бразилци, които са отишли по тези места, за да добиват каучук, което е много плодотворно за тях, тъй като става дума за златните години на добива и заради Индустриалната Революция. Когато Боливия решава да отстоява териториите си, осъзнавайки напълно ползите от каучуковите гори, бразилското правителство не се противопоставя, тъй като е наясно, че тези територии, както и според договора от Аякучо, принадлежат на съседната страна. Хората от Акре и производителите на каучук, водени от испанеца Луис Главес, се съпротивляват на боливарската окупация.

На 14 юли, датата, на която е паднала Бастилията във Франиция, е обявена независимостта на щата Акре. Галвес е провъзгласен за резидент на новата държава и той измисля знамето на независимата държава. Но той събужда недоволството на много производители на каучук, които се бунтуват на високите такси, наложени от новото правителство. На 28 декември 1899 година, президентът е свален от собственика на плантация Антонио де Соуза Брага, който се проваля в управлението си и връща властта на Галвес след по-малко от месец. Бразилското федерално правителство, което осъзнава в какъв риск се намират международните отношения, през март 1900 година лишават Галвес от властта и връщат териториите на Акре на Боливия.

Междувременно, Пласидо де Каштро, войник от Рио Граанде до Сул, който е живял в Рио де Жанейро и Сао Пауло, решава да опита късмета си на север, насочвайки се към плантациите на Амазония. В същото време, ръководени от журналиста Орландо Лопез, интелектуалци и бохеми от Манаус организират експедиция за изгонване на хората от Боливия и да си върнат Акре. Но поради липсата на военен опит, интелектуалците много бързо са разбити.

Преди това, революционерите осъзнават, че те имат нужда от военен лидер и канят Пласидо де Каштро, който приема предизвикателството.

Боливия дава под наем Акре на боливийския синдикат, давайки му правата на експлоатират земите на Акре и е готова да изпрати военни сили там за 30 години. Лино Ромеро е изпратен в Пуерто Алонсо, за да подготви договора за подпис с представители на боливийския синдикат.

Тогава започват и военните действия срещи Боливия, водени от Пласидо де Каштро и с подкрепата на собственици на плантации. Спечелвайки войната, бразилците най-накрая присъединяват Акре към Бразилия. Но не като щат, а само като територия.

Като територия, Акре продължава да бъде незабелязана и не получава никакви помощи от федералното правителство. Пласидо де Каштро, който се превръща в легенда за местните жители, е убит след като му залагат капан през 1908 година. Въпреки борбата на семейството му за справедливост, неговият убиец не получава възмездие.

Третият голям лидер в историята на Акре, който също е убит жестоко през 1988 година в Шапури,на мястото на първата победа на Пласидо, е производителят на каучук Чико Мендеш, който привлича вниманието не само на Бразилия, но и на целия свят към опазването на горите, които са на път да бъдат унищожени с цел да се освободи място за пасища. Разбирайки напълно, че запазването на горите е тясно свързано със запазване на производството на каучук, Чико Менеш създава движение за спиране на обезлесяването, но този път по мирен начин, използвайки само думи като оръжие. Той обединява производители на каучук и индианци. Движението е подкрепено от Обединените Нации и така проблемът за опазване на горите се превръща в международен.

Източник: www.telenovela-world.com