Любов и страх (Amar y Temer)

Една любов, която е способна да дари Свобода!

В една епоха на насилие и безобразия, една жена е решена да промени своята история...

Историята се развива през 50-те години на XX век, когато Лауреано Гомес – консерватор, е президент на Колумбия. Един много труден момент за борба между качипорос (либералите) и чулавитас (консерваторите).

Алисия е една жена, чието най-силно желание е да учи, но тъй като в тази епоха не е нормално за жените да посещават университет, поради което тя е принудена да се омъжи за Паскуал Ордоньес – консерватор, който управлява селото и който е поискал ръката на Алисия.

Паскуал се заема със задачата да избие всички либерали, които живеят в селото, отнемайки земите им и предавайки тези земи в ръцете на свещеника на селото.

Когато той се оженва за Алисия, той открива, че тя не е девствена. За това изпраща да потърсят виновния и нарежда да го убият. Паскуал приема да живее с Алисия, но се държи отвратително с нея. Така, един ден с помощта на майка си, Алисия измисля план, който напълно променя нейния живот.

Персонажите:

Алисия Арагон

Останала без баща, а майка ѝ е доминантна жена, открила решение на проблемите си около оцеляването, когато преди 7 години овдовява. За това, Алисия – едно чувствително момиче изпълнено с идеи за своето бъдеще, е принудена да изостави мечти да бъде преподавателка по балет и студентка по право, за да се превърне в самоотвержена съпруга на много по-възрастен мъж: Паскуал Ордоньес. Този съюз се оказва пагубен и девойката, която много бързо се разкайва за това, е обзета от идеята да изпълни рискован план, за да си върне свободата.

Симон Овиедо - Разрушителя

Пристига в Богота, за да избятга от насилието, което е погубило цялото му семейство. Един политически лидер от района им е отнел живота, тъй като са отказали да му предадат земите му и когато Симон пристига в града едва на 15-годишна възраст, той влага всичките си усилия, за да оцелее. На 18-годишна възраст е постъпил във войската, където се научава да се боксира. След края на военната си служба, той е поет под опеката на един кубински треньор, който е на път да се сдобие с титлата Световен шампион в Колумбия. Въпреки че притежава импулсивен характер, инат и до някъде желание да се превъзнася, той е мъж с голямо сърце и с огромно чувство за справедливост.

Паскуал Ордоньес

Лидер на консервативната партия в селото. Тайнствен, амбициозен, жесток, безскрупулен и хитър тип. Паскуал е насилник по природа и с лекота нанася удари срещу противниците си. Използвал е насилието като стратегия да стане милионер и голям земевладелец. За това използва свои последователи при сформиране на полицията в района и става неин безспорен началник. Пред хората се представя за ревностен кристиянин, който следва религиозните канони, но в действителност, той е развратник със съмнителен кодекс. За Паскуал, жените се делят на две групи: съпругата, която трябва да си стои в къщи и да се грижи за семейството, и проститутките, които стоят затворени в бордея, за да задоволяват физическите нужди на мъжете. Въпреки че Алисия не принадлежи на нито една от тези групи, Паскуал е обсебен от нея и това, в крайна сметка, обърква плановете му.

Руби Малдонадо

Една от проститутките в бордея на Гуикан „Dream’s men“. Чувствена и страстна девойка, която се е превърнала в любимката на Паскуал Ордоньес. Тя е способна да се възползва от вкусовете на мъжете в своя полза и става нещо повече от една проститутка, превръщайки се в любовница. Въпреки че много добре осъзнава своето положение (като проститутка), тя не се отказва от идеята един ден да се омъжи за прекрасен мъж, в който да се влюби безумно. От части от наивност, тя не се отказва от тази идея и превръща Алисия в своя съперница като не пропуска възможност да я дразни и да натъртва, че нощем, когато съпругът ѝ не си е в къщи, той споделя леглото ѝ.

Долорес Бенитес

Майка на Алисия, тя е заможна жена, свикнала с всякакви удобства, която след смъртта на съпруга си открива какво означава парична нужда. Тогава се е опитала да потърси помощта на своите приятели от своя обществен кръг, но е видяла само презрението и гърба им, поради което се е видяла принудена да продаде всичко, което притежава. Мислейки за дъщеря си и обсебена от идеята тя да не изживее същия срам, тя я сгодява за един по-възрастен от нея мъж, сериозен, отговорен и преди всичко – заможен. Долорес приема своя двойствен морал без особени проблеми и се е научила да не усложнява повече живота си с етични проблеми – когато се налага да лъже, мами и манипулира, за да постигне това, което желае, не се замисля да го направи.

Хуана Гусман

Преподавателка по балет на Алисия, докато е учила в училище. Привлекателна и много умна жена. Приема изкуството не само като развлечение, но също така е етична и политическа дейност. Годините не са смирили борбения ѝ дух и това е основната причина тя да остане неомъжена, за което въобще не съжалява, защото не би могла да си представи някой мъж, който се опитва да контролира живота ѝ и да открадне нейната свобода и независимост. Когато се заражда женското движение за борба за признаване на гражданските права на жените, Хуана осъзнава, че е настъпил момента, в който теорията може да се претвори в дела и се превръща в една от най-дейните активистки. След време, именно тя запознава Алисия с борбата за защита женските права.

Теофило Кастро

Треньор на Симон Овиедо. През 30-те години е пристигнал от Куба в компанията на група от боксьори и след като се влюбил безумно в една колумбийка, остава да живее в страната. Като треньор във военните сили той открива Симон и го убеждава да се посвети на бокса. Тео е търпелив, упорит и спокоен и приема Симон повече от обикновен ученик; по-скоро го обича като собствен син, какъвто никога не е имал. Грижи се за спортната зала и посетителите, а също така е много верен към приятелите си.

Роман Ортис

Той е контакта на Паскуал Ордоньес в Богота. Той ръководи бизнеса и играе ролята на управител, довереник и побойник. Ако Паскуал е нещо от сорта на мафиот в своето време, той Роман е нещо като негово „вярно кученце“. Произлиза от заможно семейство и притежава поведението, маниерите и елегантността на своята класа. Въпреки това, той е много жесток тип. Харесва хубавия живот, за който не бива да полага големи усилия. Той е мъж на действието, на силата.

Отец Аргуейо

Пастор на Гуикан, селото, в което живеят Алисия и Паскуал. Той е фанатичен, амбициозен и манипулативен свещеник. Осъзнава силата на църквата в тези времена и използва „страха към Бог“ за проповядване на политика от амвона. Няма никакви угризения, когато използва своите проповеди в защита на консервативната партия и да напада открито „либералите, масоните и атеистите“. С лекота и опортюнизъм се съюзява с политическите лидери в района, но си плаща за това. Той е хамелеон, който се крие от слънцето, опитвайки се да свети по-силно от него.

Източник: caracoltv.com