Август (Agosto)

„Agosto“ има като сцена Рио де Жанейро през 1954 година, един много важен месец, през който се променя националната политика. Съчетавайки в себе си измислица и реалност, този мини-сериал може да се определи като исторически трилър и фантастика, които изобразяват основните политически събития през сезона из залите на властта и приключва със самоубийството на тогавашния президент Жетулио Варгас.

Историята започва с убийството на бизнесмена Пауло Гомеш де Агилар в неговия луксозен апартамент в сградата „Deauville“, в първите дни на месец август. Натовареният с разследване на случая – Алберто Матош, открива един златен пръстен покрай мивката, където най-вероятно убиеца си е измил ръцете след престъплението.

Матош е неподкупен комисар от полицията и страда от гастрит, който е развил в резултат от желанието си да опита да помогне на света. Неговият честен подход в участъка, в който работи и който е пропит от корупция, не е приеман с добро око от колегите. Матош е идеалист, човек, способен да не се отклонява от правия път и отстоява своите идеалистични принципи, които иска да запази. И, когато не може, помага на затворниците, които лежат в килиите на участъка.

Смъртта на Пауло Агилар се свързва с бизнес, в който е замесена „Семетекс“ - компания за внос-износ, основана от жертвата. Съпругата му, Лусиана, поддържа извънбрачна връзка с Педро Ломаньо, за да превземе властта в компанията. В края на историята се разкрива, че Ломанцо е възложителя на убийството на Пауло Агилар, а физическият извършител е Шикао, с когото Ломаньо поддържа много близки отношения.

В същото време се осъществява атентат срещу Карлос Ласерда – опозиционен журналист, който пише против законната власт, от Риа Тонелерос в Компакабана, където умира и майора-астронавт Рубенс Ваз. Виновникът за организирания атентат срещу журналиста, Грегорио Фортунато, е шеф на личната охрана на президента Жетулио Варгас и чрез съмнителни връзки успява да получи разрешително за внос на „Семетекс“. С тези и други доказателства, в по-голяма част от историята Матош подозира, че Грегорио е автор на престъплението срещу бизнесмена.

В историята също така се появяват и любовните проблеми на Алберто Матош. Той има връзка със Салете, която е била проститутка. Въпреки че знае, че тя наистина го обича, Матош не успява да се обвърже с нея напълно. В миналото му е останала жената, която наистина е обичал и това е Алис. Техните отношения са забранени от нейните родители. Тя го е изоставила и се е омъжила за Педро Ломаньо. По средата на разследването, Алис и Матош отново се срещат и започват отново връзка. Но тя е тежко обременена психологически и е затворена в клиника за лечение, където я лекуват с електрошок.

С падането на нощта на 23 август се осъществява последното събиране в министерството в Двореца на Републиката. Политическата ситуация навлиза в деликатен момент, след като силите на опозицията срещу Варгас, ръководени от Ласерда, получават голяма изява на националната сцена. На следващия ден, сутринта, Жетулио Варгас се самоубива.

Матош, изпратен от шефа на полицията, отива на мястото, където е открито тялото на президента и от събраните доказателства той установява, че той в действителност е убит. Комисарят, който вече разкрива, че Шикао е убил бизнесмена, излиза от стаята в Двореца на Републиката, изпитвайки силни стомашни болки. Няколко дни по-късно, лекарят му потвърждава, че е получил перфорация на стомаха в резултат на изострена язва, която е нараснала много.

В сериала са включени реални кадри от погребението и националния скандал, който се е разразил около смъртта на Варгас, когато е прочетено част от прощалното му писмо.

Матиш, който едва издържа силните болки, стига до участъка, където събира всички служители. След това принуждава всички да извадят и оставят своите оръжия на масата, взема белезниците им и един по един ги заключва в участъка. Следователят отива при килиите и разпитва някои от задържаните за това кой се е погрижил за бягството на другите задържани.

След извършването на това много неочаквано действие е извикан Падуа, който е комисар от същия участък, за да поеме контрола над ситуацията.

Матош се прибира в дома си, сгърчейки се от болка, обажда се на Салете и признава, че тя е неговата истинска любима. Развълнувана, Салете отива при него и го открива в безсъзнание в леглото си. Веднага го завежда в болницата.

В същия момент, Шикао влиза в стаята и пита за комисар Алберто Матош. Въпреки здравословното му състояние, комисарят казва, че знае кой е Шикао и го обвинява, показвайки му доказателството – златния пръстен, който е открит на местопрестъплението. Шикао изважда оръжието си и убива следователя с един изстрел в гърдите. Салете се спуска към тялото на любимия си, но Шикао я вижда и също я прострелва. Падуа поема разследването на смъртта на Алберто Матош...

Източник: memoriaglobo.globo.com