Линията на живота (1994) (A viagem (1994))

Много красива история с елементи на мистика, която заставя зрителите да се замислят не само за ежедневния живот, но и за живота след смъртта. След смъртта човек, който през целия си живот е грешил, попада в ада,а който цял живот е следвал Божите заповеди (дори и да не вярва много в Бог), разбира се – в рая...

Главните герои в тази мистична драма са Дина и Отавио.

Дина живее с майка си Марока, съпруга си Тео и малката им дъщеричка Патрисия. Тя има една сестра, Естела, и двама братя, Раул и Александър. Отдавна Дина издържа семейството си и тя се чувства отговорна за благополучието на своите роднини.

Отавио е блестящ адвокат и вдовец. Преди много години е умряла съпругата му Жулия, оставайки го с двамата им син – Тату (Отавио младши) и Дуду (Едуаардо). Отавио баща мечтал неговия голям си Тату да продължи делото му и за това Тату, по настояване на баща си, е постъпил в Университета. Дуду – малко момче, добър, ласкав и много раним. На него много му липсва майка му и Отавио всячески се опитва да отделя повече време на сина си.

Както става ясно по-късно, срещата между Отавио и Дина не е случайна... Те в предишни реинкарнации (преселване на душата на човек след смъртта) те са били заедно и са били родствени души. Александър също винаги е бил с тях, но той винаги е бил на втори план и му е било предначертано да страда от несподелена любов към Дина... И за това той винаги се оказва или брат на Дина, или друг неин роднина...

Сестрата на Дина, Естела, има сложен живот. Съпругът й, Измаел, се оказва мафиот. Той постоянно някъде изчезва. Естела е принудена да поддържа брака си заради дъщеря си Бия (Беатриз), която практически е израснала без бащина любов. Естела понася всякакви обиди, дори побои заради дъщеря си, но накрая не издържа и подава развод. И поради факта, че на Бия винаги е казвала, че баща й е добър човек, дъщеря й смята, че майка й постъпва несправедливо и много дълго не приемала новия приятел на майка си – доктор Алберто.

Между Дина и Естела от детските години се е установила истинска телепатична връзка и с помощта на тази връзка въпреки разстоянието, двете са усещали какво изпитва другата, дали се радва или страда.

Александър, по-малкият брат на Дина, израснал много разглезен и егоистичен младеж, който смята, че всичко му е позволено. Дина винаги му е прощавала всички негови постъпки. Така той попада в лоша компания. Веднъж, при престрелка той убива човек и адвокат му става Отавио. Александръ се опитал да се скрие от полицията, но Раул и Тео, който знаели къде се крие той, го издават на властите. По време на ареста, Александър се заклева да си отмъсти на Раул и Тео и да ги преследва не само през живота, но и след смъртта... И това напълно му се отдава. След делото, когато го осъждат на доживотен затвор (Отавио така и не успява да му помогне), той се заклева да си отмъсти и на адвоката си. След няколко дни в затвора, Александър се самоубива.

От този момент започват кошмарите в живота на всички, на които Александър се е заклел да си отмъсти.

Раул, братът на Дина, има съпруга, Андреза, и тъща, Дона Гиомар. Всичко е наред, докато Александър не започва да си отмъщава чрез Дона Гиомар. И всички гадости, които е устроила тъщата, са продиктувани от Александър.

На Отавио му поставят страшна диагноза – рак. На него му остава много малко живот. Той е много щастлив с Дина и страхът от загубата на любимия принуждава Дина да се обърне за помощ към различни лекари, но всички отговарят едно и също – няма лек. И тогава Отавио се обръща за помощ към своя близък приятел, д-р Алберто, който искрено вярва в Бог и в съществуването на живот след смъртта. Алберто знае за болестта на Отавио и близостта му до смъртта. Той иска да подготви приятеля си за друг живот. Той му казва как е ТАМ, как ще се чувства, колко спокойно ще му бъде на душата и това му помага да получи душевен покой.

И когато Отавио умира, Дина просто не може да се примири с тази загуба и изпада в депресия. От това я спасява самия Отавио, който, знаейки колко силно ще страда любимата му, се е разпоредил да й изпращат орхидеи след неговата смърт. И той се оказва прав. Дина се успокоява, но изпитва предчувствие, че няма да живее дълго. Освен това, появява й се проблем със сърцето.

Тогава тя решава да направи всички възможно, за да събере бившия си съпруг с Лиза, тъй като тя страда от мисълта, че Патрисия ще остане без майчина ласка след нейната кончина. А също така Дина не изоставя своите „задължения“ като глава на семейството и се погрижва за благополучието на братята и сестра си.

Веднъж Бия избягва от дома и Дина се чувства задължена да открие племенницата си и да я върне при Естела. И когато най-накрая я открива на брега на морето, тя побягва към нея, прегръща я силно и тогава усеща остра болка в гърдите. Дина умира в ръцете на Бия, без да каже на племенницата си практически нито дума.

Когато Дина умира, заработва телепатията и Естела веднага усеща, че сестра й си е отишла и даже изпада в безсилие. И въпреки всички опити на Алберто, който в този момент е с Естела, тя продължава да настоява на своето.

Дина се оказва в Рая, където намира Отавио, но тъй като е силно привързана към земните дела, продължава да посещава Естела и заедно с Отавио се опитват да спрат безумното влияние на Александър към членовете на семейството и Отавио, и самата Дина.

Накрая Александър разбира колко е грешил, отмъщавайки си на всички, които въпреки всичко са попаднали в Рая.

Източник: www.braziliada.ru