Малка палавница (A pequena travessa)

Малката палавница е Жулия, прякор, даден на една девойка, която наближава 20 години. Останала без майка, Жулия живее заедно с баща си Рафаел и двамата си по-малки братя – Антонио и Даниел. Жизнена, радостна, умна и палава, Жулия е обичана от всички, по-специално от двама младежи, с които е израснала – Кайо и Фернандо, по-познат като Меркурио. Кайо е наследил от баща си дърводелска работилница. Той е добър младеж, който помага на хората около себе си. Меркурио е амбициозен, безскрупулен и лидер на банда, която се занимава с кражби и трафик. И двамата са влюбени в Жулия.

Но сърцето на Жулия в действителност трепва, когато се запознава с Алберто – красив младеж, богат, с добър характер, който наскоро се е дипломирал като адвокат. Жулия и Алберто се запознават в един много тежък момент: бащата на Жулия – Рафаел, е блъснат и е откаран по спешност в болницата. Тя научава, че баща й е останал инвалид. Мекрурио иска да говори с нея, но девойката му отговаря, че предпочита да остане сама. Той настоява и тогава се появява Алберто, който й се притичва на помощ и я спасява от Меркурио. В същия миг се заражда една голяма любов, но никой от двамата не иска да приеме и признае това толкова силно чувство.

След случилото се с Рафаел, Жулия решава да започне работа, за да може да издържа семейството си. Жулия си намира работа, която я устройва – момче за всичко в магазина на Марсело Фантучи. Но собствениците искат момче за тази длъжност. Тогава на Жулия й хрумва идеята да се представи за мъж. Тя се маскира и се връща в магазина. Така се появява Жулио.

Жулия (като Жулио) започва работа. Един ден, в офиса на Джордж се поява един известен адвокат – бащата на Алберто. Жулия се възползва от ситуацията и моли за работа като рецепционистка, казвайки че е за сестра й. Жулия започва да работи сутрин в кантората на адвоката, а следобед – в магазина на Марсело, като Жулио. Алберто и Жулия се срещат отново в кантората и малко по малко двамата се сближават, давайки воля на голямата любов, която изпитват.

Дебора, годеницата на Алберто, има тайна връзка с Уго. Заедно с любовника си, тя пази една тайна: двамата са виновни за катастрофата, след която Рафаел остава инвалид. Въпреки че не е влюбена в Алберто и дори не го харесва истински, Дебора прави всичко възможно, за да го принуди да се ожени за нея. Само по този начин Дебора може да спаси семейството си от фалит. Безскрупулна и лукава, Дебора се преструва на болна, за да принуди Алберто да се ожени за нея.

След сватбата на Алберто, започва една борба за любовта на Жулия в квартала. Кайо се опитва да спечели любовта й, а Меркурио не се отказва от битката и стига до насилие. 

Източник: www.teledramaturgia.com.br