Любимка (A Favorita)

Две жени. Едно престъпление в миналото. Две версии на една и съща история. Кой казва истината?

Донатела и Флора са израснали заедно. Донатела е изгубила родителите си при инцидент и е била осиновена от семейството на Флора, което е много скромно. Като деца, двете са били големи приятелки и тогава са сформирали една група, „Faísca e Espoleta" („Искра и огън"). Съдружието им има успех, но всичко се променя след като двете се запознават с приятелите Марсело и Доди, за които се сгодяват. Донатела се омъжва за Марсело, син на могъщия Гонсало Фонтини, собственик на голяма индустриална империя, докато Флора става съпруга на Доди, един скромен младеж, който работи в компанията на приятел на баща си.

Но щастието на Донатела и Марсело скоро е помрачено. Първородният им син Матеус е отвлечен, когато е на шест месеца и никога повече не се появява. От тогава се поражда неразбирателство между двамата.

Флора, от своя страна, се разделя с Доди и по-късно се омъжва за Марсело. В резултат на това се ражда Лара, което обтяга допълнително връзката между Донатела и Марсело, както и между двете приятелки.

По време на кризата в отношенията между Флора и Донатела, Марсело е убит. Той е застрелян с три куршума от пистолет, който, според свидетелите, е бил в ръцете на Флора. Флора е осъдена и разделена с дъщеря й, Лара, когато малката е на три години. След това, Флора лежи 18 години в затвора за това престъпление. Донатела не може да прости на приятелката си от детинство за предателството и убийството на любовта на живота си, отглежда Лара, плодът на извънбрачната връзка между Марсело и Флора.

Осемнадесет години по-късно, след като излиза от затвора, Флора се опитва да докаже своята невинност, обвинявайки своята бивша приятелка за престъплението, заради което е лежала в затвора. Донатела, на свой ред, се страхува да не би Флора да се сближи с Лара, която обича като собствена дъщеря. Лара повече от всякого става причина за спорове между двете жени, които някога са били приятелки. Докато мисията на живота за Флора е сближаването с дъщеря й, Донатела прави всичко възможно, за да не допусне това.

Персонажите:

Донатела

Красива жена, безскрупулна и луда по парите. Крайна във всичко, дори в дрехите, които носи, тя е способна с лекота да манипулира хората и да постига това, което иска. Тя е бедна и е осиротяла много малка. Отгледана е от семейството на Флора, с която сформират „Faísca e Espoleta". Напуска групата, за да се омъжи за Марсело Фонтана, с когото е имал дете, което е било отвлечено и никога повече не са видели. След като съпругът й е убит от Флора, Донатела се омъжва за Доди, бившият съпруг на Флора, и отглежда Лара, извънбрачно дете на съпруга й с Флора.

Флора

Привлекателна жена, която е много солидарна, но затворена в себе си с дълбока болка в очите. Била е омъжена за Доди, настоящият съпруг на Донатела, а след като излиза от затвора, започва връзка с журналиста Зе Боб. След 18 години прекарани в затвора, Флора е решена да докаже своята невинност и да възстанови всичко, което й е принадлежало, включително и дъщеря й Лара, която е отгледана от Донатела.

Лара

Непокорна и радикална девойка както в поведението си, така и във външния си вид. Опитва да се представя за силна жена, но дълбоко в себе си тя е чувствителна и крехка. Отгледана е от Донатела, но е биологична дъщеря на Флора и Марсело, убитият съпруг на Донатела. Оказва се, че Лара е внучка и единствена наследница на милионера Гонсало. Лара учи във факултета по геология и се влюбва в Касиано, служител в компанията на дядо й.

Доди

Резервиран и малко мистериозен мъж. Бил е типичния новобогаташ, който смята, че не бива да показва от къде е дошъл. Съпруг на Донатела, вдовицата на милионера Марсело, с когото е бил приятел от детинство. Преди да се ожени за Донатела, Доди е бил женен за Флора. Сега живее в имението на Фонтини заедно с Донатела, Лара, Ирене и Гонсало. Държи се авторитарно с работниците, Доди спечелва антипатията на Лара, Ирене и работниците в компанията на Гонсало.

Гонсало Фонтини

Интелигентен, възпитан и отдаден на семейството си мъж. Като млад, Гонсало е изповядвал комунистически възгледи, но с възрастта се променя, предава идеалите и се превръща в богат и властен мъж. Обожава внучката си Лара и страда много от смъртта на единствения си син Марсело.

Ирене

Културна, елегантна, с богат житейски опит, дискретна и напълно етична жена. Омъжена за Гонсало, въпреки че е обсебена от лидера на работниците Копола. Живее в имението със съпруга си, Донатела, Доди и внучката си Лара. Отношенията й с Доди и Донатела не са добри. Не парадира с богатството си. Голямата й страст е да се занимава с деца в училището.

Копола

Добронамерен мъж и пълен идеалист. На младини е искал да се ожени по любов за Ирене, но е бил оженен за Йоланда, от която има три дъщери: Катарина, Лорена и Сида. Въпреки проблемите, той е успял да сплоти семейството си и е обичан от съседите си. Отворил е библиотека в гаража на дома си, където често прекарва нощите си. В миналото е бил голям приятел на Гонсало, но в настоящето двамата живеят в постоянна война.

Зе Боб

Честен, възпитан и идеалист, той се опитва да промени света чрез журналистиката. Постоянно се впуска в полемики относно политиците и действията им. Личният му живот е пълен провал. Зе е голям женкар, но живее сам в апартамент в компанията на своето куче, Вилма. Забърква се с Донатела и Флора.

Касиано

Приятен, романтичен и интелигентен младеж. Син на Лорена и Атила и обожава баща си. Двамата свирят заедно под ръководството на дядо му Копола. Въпреки младостта си, Касиано е много отговорен и приема работата си във фабриката много сериозно. Влюбва се в Лара, наследницата на компанията, за която работи.

Аугусто Сезар

Привлекателен и романтичен мъж. Уфолог по професия и използва срещите за медитация. Обсебен е от идеята да открие извънземен камък или летяща чиния. Вярва, че жена му Розана Коста е била отвлечена от извънземни преди 13 години и смята, че може да открие планета, където може да живее с нея и доведения си син, Шива Ленин. Аугусто Сезар дели бащинството над Шива Ленин заедно с Елиас, тъй като според желанието на изчезналата му съпруг, не е извършен ДНК-анализ.

Източник: tvglobointernacional.globo.com , globo.com