Робинята Изаура (A Escrava Isaura)

Изаура е родена през 1835 година в имението на командор Алмейда в Кампос, Рио де жанейро. Тя е дъщеря на красивата Жулиана, която по рождение е робиня в дома на Алмейда, и на Мигел, управител в имението. Жулиана умира малко след като ражда и Изаура е отгледана и възпитана от Гертрудис, съпругата на командора, която винаги е искала дъщеря. Въпреки доброто й образование и бялата кожа, Изаура си остава робиня, защото е дъщеря на робиня.

След разказа за любовта между Жулиана и Мигел и раждането на Изаура, действието на новелата се прехвърля в средата на 1854 година, когато Изаура е вече на 18 години и е много привлекателна. Всичко се усложнява от сина на командора, Леонсио, който се завръща в имението и е завладян от луда страст по красивата робиня. Макар че Леонсио е сгоден за Малвина, дъщерята на полковник Себастиао, той се опитва да съблазни Изаура, надявайки се да му стане любовница.

Гертрудис иска да даде на своята любима Изаура свободата, но умира преди да осъществи това. Млко след смъртта на Гертрудис, командор Алмейда също умира и Леонрио изгаря документите, които баща му е подготвил за свободата на Изаура, ставайки по този начин неин собственик и господар. В завещанието си, Алмейда потвърждава, че Изаура е напълно свободна.

Животът на Изаура се влошава след смъртта на Гертрудис и съпруга й. Леонсио става още по-настоятелен и неговата тайна страст, става очевидна за всички. Леонсио отказва да продаде Изаура на Мигел, баща й, който в продължение на двадесет години събира пари, за да откупи свободата на дъщеря си. От своя страна, Малвина се завръща отчаяна в дома на баща си, полковник Себастиао. Сега Изаура остава на милостта на Леонсио. Той я заплашва с камшик, ако тя не се поддаде на страстта му и така Изаура е принудена да избяга с баща си, за да избегне възможността да се отдаде на Леонсио.

Изаура и Мигел са подпомогнати от графиня Томаса, жена, която е страдала много от ръцете на Леонсио – той я е оставил без всякакви средства, когато е жени за Малвина. По-късно, Томаса отново става богата, омъжвайки се за граф Кампос и вече е графиня. Изаура намира подслон в една малка къщичка близо до Сао Паоло, приемайки името Елвира. Но един млад аболиционист (човек, борещ се за свободата на негрите и за премахване на робството) на име Алваро я вижда, докато плува близо до мястото, където живее. Любовта пламва между двамата.

Малко след това, Алваро настоява да вземе Изаура на бал, който завършва с това, че Изаура е разпозната от Мартиньо, капитан, нает да я издирва. Алваро защитава Изаура и се опитва да предотврати трагедия: Матриньо иска да я отведе. Съдията решава, че Изаура трябва да се върне при своя господар, Леонсио, който не е преставал да я търси.

Малвина се завръща в дома на съпруга си и се опитва да предпази робите от тормозите на Леонсио. Малвина настоява да се изпълни последната воля на родителите й и да се даде свободата на Изаура. След като Леонсио е разорен и зависи изцяло от парите на тъст си, той е принуден да се съгласи. Но той е решен на отмъщение и принуждава Изаура да остане в имението като съпруга на отвратителния градинар Беличиор...

Персонажите:

Изаура

Около двадесетгодишна робиня. Дъщеря на мулатка робиня и бял мъж, управител на имението. С бяла кожа, много красива, чувствителна и деликатна, с приятен глас, елегантна и романтична. Образована с внимание от кръстницата си, която я е отгледала като собствена дъщеря. Изаура се движи с лекота, неспособна е на лъжа, скромна и все още девствена. Мисли първо за другите, винаги се опитва да постъпи правилно. Израства с мисълта, че майка й е робиня, но е ту в селището на робите, ту в имението. Жадува свободата си, която винаги й е била отказвана.
Семейството на Изаура

Мигел

Бащата на Изаура. През целия си живот е събирал пари и планува да ги даде, за да откупи свободата на дъщеря си. Мъж с прекрасен характер и достойнство, усърден работник. Обожава дъщеря си и е прекрасен баща.

Жулиана

Майката на Изаура. Светлокожа мулатка, красива, чувствителна и нежна.

Семейство Алмейда

Командор Алмейда

Около седемдесет годишен собственик на имение. Мъж с власт и възможности, силен, сериозен, привикнал да прави всичко по свой си начин. Женен за Гертрудис, която обича, но въпреки това е бил привлечен от робинята Жулиана и се е опитал да има връзка с нея.

Леонсио

Малко над тридесет годишен. Единственият сина на командор Алмейда и Гертрудис. Той е психопат, похотлив, жесток, егоистичен, перверзен, развратник, играч. Докарва семейството си до несъстоятелност. Обсебен от Изаура, която го отхвърля.

Гертрудис

Съпругата на командора. Внимателна, добра, но много изстрадала. Знае, че съпругът й я обича и ще направи всичко възможно, за да запази брака си, независимо че той от време на време е брутален и жесток. Отгледала е Изаура като своя собствена дъщеря.

Робите

Андре

Двадесет и осем годишен, привлекателен мулат, с атрактивна външност. Влюбен е в Изаура. Романтична натура, прекрасен характер.

Жоакина

Между 60 и 70 годишна, тя е “черната” майка на Изаура и я обича искрено. Жоакина е леля на Андре. Опитна готвачка, тя знае всичко за билките и храните. Тя се страхува от Леонсио и командора, но е способна да рискува живота си, ако се наложи, за Андре и Изаура.

Жоао

Шестдесет годишен, черен, поддържащ традициите на Африка, от където идва още като дете. Ако не е беше станал роб, щеше да е Крал Габу. Той е приятен мъж, със силен характер и достойнство. Дядо на Андре, войн на страната на доброто.

Семейството на полковник Себастиао Куня

Себастиао

Полковник, собственик на земя, приятел на командор Алмейда. Той омъжва дъщеря си Малвина за Леонсио. Неговата голяма любов е неговата съпруга Джоконда, която той изоставя, защото е била бедна, за да се ожени за Антонио, вече покойна.

Елена

По-малката дъщеря на полковника. Влюбена в Габриел, но семейството й не го приема и забраняват любовта им. Баща й е против, заради старата вражда със семейството на Джоконда, майката на Габриел.

Малвина

Съпруга на Леонсио. Въпреки че е красива, тя винаги се е страхувала да не остане стара мома и приема веднага, когато Леонсио й предлага брак. Мечтателка и фантазьорка, което по-късно я наранява много, когато осъзнава, че е омъжена за жесток и безчувствен мъж.

Роза

Тридесетгодишна, извънбрачна дъщеря на полковника, плод на връзката му с робиня, която е починала, когато е била много малка. Тя винаги е искала да знае кой е баща й, но е разочарована да разбере, че той не я е приел. Тя се чувства отхвърлена от Енрике и Малвина, но е близка с Елена, на която помага при връзката й с Габриел.

Енрике

Второто дете на полковник Себастиао. Привлекателен младеж, горд, силен и импулсивен. Отдаден на Изаура и винаги се държи с нея както трябва.
Семейството на Томаса

Томаса

Около тридесетгодишна, добре образована, романтичка. Чувствителна и интелигентна, но се страхува да не остане неомъжена. Тя иска съпруг на всяка цена.

Габриел

Син на Джоконда и брат на Томаса. Двадесетгодишен. Лудо влюбен в Елена, но любовта им е забранена и от двете семейства.

Джоконда

Майка на Томаса и Габриел, шестдесетгодишна. Отхвърлена от Себастиао на младини. Тя се притеснява прекалено много за своите деца, които винаги успяват да я ядосат.

Граф Кампос

Аболиционист, влиятелен общественик. Неговото поведение винаги е опозиция на поведението на Леонсио.

Семейството на Алваро

Алваро

Привлекателен, внимателен. Притежава високи идеали. Бори се за свободата на робите.

Перпетуа

Петдесетгодишна, майка на Алваро. Тя обожава сина си и е неговия най-добър приятел и довереник. В началото тя отхвърля идеята за свободата на робите, която Алваро иска да приложи.

Селището на робите

Бернардо

Малко над тридесетте, атрактивен черен мъж, със силен глас и тяло. Той е част от селището, където Андре ще се установи. Бернардо е влюбен в Молека, която го отхвърля.

Молека

Двадесетгодишна. Красиво черно момиче със силен характер. Влюбена в Андре.

Служителите на командора

Белчиор

Шестдесетгодишен, градинар. Отвратителен и отблъскващ. Той предизвиква страха заради грозния си външен вид. Лудо влюбен в Изаура и мечтата на живота му е да си намери красиво момиче, за което да се ожени.

Раймундо

Момчето за “мръсни” работи на Леонсио и Франсиско. Довереният помощник на Франсиско.

Франсиско

Един от управителите в имението на командора. Жесток и неумолим, той е тиранин, който се наслаждава да бие черните роби. Той е дясната ръка на Леонсио, човек способен да краде и убива.

Бенедито

Още един от хората на Леонсио и Франсиско. Добър стрелец.

Семействтото на Жералдо и Бранка

Жералдо

Двадесет и шестгодишен, най-добрият приятел на Алваро и негов довереник. Привлекателен младеж. Артистична натура, поет и аболиционист като Алваро. Той желае неговия приятел да се ожени за сестра му Бранка.

Естела

Майка на Жералдо и Бранка. Все още красива на нейните 45 години.

Бранка

Двадесетгодишна. Сестра на Жералдо. Тя е лудо влюбена в Алваро, за когото си мечтае да й предложи брак.

Момичетата от Градината на Серафина

Виолета

Двадесет и осемгодишна. Тя е единствената, която се грижи за бардака на Мадам Серафина. Тя е отраснала в дом за сираци, пред който са я изоставили. Сега е част от момичетата на Серафина и е фаворитката.

Маргарида

Двадесет и двегодишна. Едно от “цветята” на Серафина.

Флор де Лис

Деветнадесетгодишна. Тя е най-младата в “Градината на Серафина”.

Други персонажи:

Мартиньо

Четиридесетгодишен. Ловец и продавач на роби. Готов на всичко за пари.

Сержант Алоисио Гуимараеш

Следва стриктно закона и винаги е готов да разследва престъпление, независимо дали престъпника е богат или беден.

Доктор Пауло

Лекар на 45 години. Изгубил е годеницата си преди много години. Голямото му желание е да се ожени. Влюбен е в Елена и голям съперник на Габриел.

Източник: www.romantica.tv