Седем жени (A casa das sete mulheres)

1835 година. Бразилия преживява смутни и размирни времена. След възкачването на император Дон Педру I и регентите, които вземат контрол над правителството, настъпва критичен момент. Земевладелците от южната бразилска провинция Сан Педро ду Рио Гранде (сега – щата Рио Гранде ду Сол) са недоволни от това, че главният продукт на местната икономика – говеждото месо, се облага с допълнителен налог в полза на Империята. От север на юг се надига въстаническа вълна под лозунг за освобождение от хомота на Империята. Едно от тези въстания на юга прераства в гражданска война, която продължава 10 години и влиза в историята под названието Революцията на Фароупиля. Названието идва от думата „farrapo“,която означава дрипа (дрипльо). За разлика от лидерите, които са богати земевладелци, бунтовниците като цяло са хора от низшите слоеве: роби, свободни чернокожи, индианци. Те са бедно облечени, в армията са недохранени и върлуват болести.

Въпреки че във военния конфликт са въвлечени мъже и дори много от чужбина, сред които е и Джузепе Гарибалдо, главните герои в тази история са жени. В центъра на събитията е семейството на лидера-въстаник Бенту Гонсалвес. Бенту и съпругата му уругвайка, Каетана, са били много щастливо семейство, предизвикващо възхищението на приятелите и завистта на враговете. Когато започва войната, Бенту решава да изпрати семейството си далеч от военните действия, в центъра на провинцията. Каетана с най-голямата дъщеря Перпетуа и по-малките деца и сестрата на Бенту, Мария с трите си очарователни дъщери – Розария, Мануела и Маиана, отиват в имението на Ана Жоакина, още една сестра на Бенту.

В това имение, в „Дома на седемте жени“, те се сблъскват с болката и радостта, самотата и любовта, преживяват всички ужаси на войната. В тишината те приготвят сладости и си шият дрехи. Възрастните жени и лишените от детство млади девойки, очакват братята, бащите, годениците си, които могат да се върнат чак след края на войната или да умрат по време на военните действия. Те се сблъскват с лишения, трудности, опити за кражби, ни никога не предават своите мечти и любови.

Очакване и неопределеност, меланхолия и страх. Но в къщата също се крие живот и упорство. И надежда, че с настъпването на тъмнината ранените няма да се почувстват по-зле и че смъртта ще ги подмине през нощта...

Повествованието се води от лицето на Мануела, племенницата на Бенту Гонсалвес, която е доживяла до дълбока старост и си спомня за събитията.

Всички жени, независимо че са роднини, са напълно различни, всяка си има свой характер, своя съдба, своя любов, ненавист, мъка, храброст, отчаяние, надежда... Войната отнема съпрузите на Мария и Ана Жоакина, а Мануела разделя с Гарибалди, който ще има военно-полева връзка с Анита. Розария се влюбва в Естевао, капитан от армията на противника, който загива в битка от ръката на нейния годеник. Трагичен финал за Розария, смъртта ще я събере с Естевао. Перпетуа открива своята любов в лицето на женен мъж и ще страда от чувство за вина. Ражда дъщеря. Мариана я очаква щастлива съдба със съпруга и сина й в дома на Дона Антония.

След войната, генерал Бенту Гонсалвес заедно с Каетана напуска „Дома на седемте жени“. Той умира две години по-късно, по думите на Мануела, от болката, че е неоценен политик и военен.

Джузепе и Анита отиват в родината на Гарибалди и се борят там за обединение на Италия. Анита умира на 28 години. Гарибалди след това винаги споменава с възхищение за гостоприемството и мъжеството на бразилците. Мануела цял живот ще чака Гарибалди.

Персонажите:

Бенту Гонсалвес

Великодушен лидер, който вдига цялата провинция на революция и изпитва голяма отговорност за своите хора. Мъж със силен характер, смразяващ глас и властен на вид. И в същото време, той излъчва едно спокойствие, което предизвиква силно впечатление в хората. Въпреки всичко, Бенту никога не е бил републиканец и винаги е уважавал императора, но съдбата се намесва и неговото движение застава на страната на президента във войната срещу Бразилската Империя.

Каетана

Съпруга на Бенту Гонсалвес, с когото винаги е била много щастлива. Бракът им е образец за подражание за роднини, приятели и неприятели. Красива жена, достойна и смела. Каетана се е родила и е израснала в Уругвай, където се запознава с Бенту – той е служил там като капитан по време на партизанската война. Красотата й не дава мира на главния съперник на Бенту – Мануел Рибейру, който е влюбен в нея и никога не се отказва от опитите си да я спечели. Въпреки препятствията и сложните ситуации, в които попада по време на войната, Каетана остава вярна на своята голяма любов.

Ана Жоакина

Сестра на Бенту Гонсалвес, собственичка на имение - „Домът на седемте жени“, където жените от семейство Гонсалвес живеят по време на войната. Практична жена, с твърд характер и в същото време много весела и доброжелателна. Поддържа хармонията и сплотеността сред членовете на семейството в най-трудните моменти. Омъжена за Пауло, от когото има син, Педро. И двамата воюват на страната на революционерите.

Мария

По-малката сестра на Бенту Гонсалвес. Когато започва войната, Мария с трите си красиви дъщери – Розария, Мануела и Мариана, се преместват в дома на сестра й, Ана Жоакина. Дъщерите й по различни причини стават източник на вълнения и проблеми за Мария, която се опитва да ги възпитава със строги правила. Със съпруга си Анселмо е много хладна. Има някаква тайна в миналото й...

Перпетуа

Най-затворената от обитателките на „Дома на седемте жени“. Най-голямата дъщеря на Бенту Гонсалвес и Каетана, кръстена на баба си. Красива като майка си, Перпетуа се харесва на мъжете. Но девойката стои на разстояние от всички, предпочита да запази чувствата си за себе си. Братовчедките й я смятат за хладна и дистанцирана, но още веднъж ще изненада всички, като се влюби в женен мъж. Любовта към женен е в разрез с нейните принципи и й е много трудно да даде воля на чувствата си.

Мануела

Племенница на Бенту Гонсалвес. Мила и мечтателна девойка, мълчалива и благородна. Както сама казва за себе си, тя е жена на съдбата. Независимо от военното положени и лишенията, води дневник, преплитайки исторически документи и поезия. Много изящна, красива. Има ясен поглед и чиста кожа. Обещана е на братовчед й Жоакин, но едно усещане (предсказание) й показва, че сърцето й принадлежи на друг и този мъж е чужденец, който ще дойде по море, а с него ще преживее голяма и страстна любов. Когато се запознава с Джузепе Гарибалди, тя разбира, че това е мъжът на мечтите й.

Розария

Племенница на Бенту Гонсалвес. Много романтично момиче. Има градски маниери и е най-изисканата от трите дъщери на Мария. По характер е пълна противоположност на своята строга майка. Мечтае да отиде в големите столици като Париж, Буенос Айрес, Рио де Жанейро. Балове, пищни рокли – това смята за създадено специално за нея, а не суровото военно време и изолацията в имението без припаси. Нейните наивност и крехкост предвещават страдания. Семейството й иска да я види омъжена за Афонсо Корте Реал, един от подчинените на Бенту Гонсалвес, но тя е влюбена в Естевао, капитан от императорската войска, с когото преживява почти невъзможен романс с трагичен финал.

Мариана

Най-малката племенница на Бенту Гонсалвес. Много общителна, пряма и дръзка. Винаги казва това, което мисли, дори когато това не е съвсем уместно. Въпреки нейното не винаги подходящо поведение, тя е добра приятелка и вярна в любовта. Нейните жизненост и добър нрав предизвикват голяма симпатия към нея и хората й прощават много неща. На външен вид е средна на ръст, смугла, с разкошни индиански очи, същите като на младежа, в когото ще се влюби. Мечтае да се омъжи.

Жоакин

Най-големият син на Бенту Гонсалвес. Жоакин е бил студент, учил е медицина в Рио де Жанейро. Сгоден за Мануела. Връща се в Рио Гранде, за да се присъедини към метежниците и да се бори срещу Империята, но най-трудната борба в живота му е тази за любовта на Мануела. Негов съперник в този конфликт става италианеца Гарибалди.

Бетиньо

Син на Бенту и Каетана. Красив и силен младеж, със същите очи като баща си, с проницателен поглед и кестеняви коси, къдрави и меки, като у майка му. Когато започва войната, той е студент – следва право, но като един Гонсалвес се чувства задължен да се включи в борбата на страната на Републиката. Във войната се проявява като безстрашен войник. Изпитва силно влечение към красивата робиня Лузия. Тайно и несподелено е влюбен в братовчедка си Мариана.

Каетано

Най-младият и най-импулсивният от децата на Бенту Гонсалвес. Иска наравно с Бентиньо да участва в сраженията против императорската армия. И в отношенията си с Лузия, той следва стъпките на брат си.

Джузепе Гарибалди

Италианец, революционер, национален лидер, борещ се за независимостта на Италия. Влиза в историята като герой в две освободителни войни на два континента. В Европа през 1833 година участва във въстанието на „Младата Италия“ заедно с Джузепе Мацини и е осъден за това на смърт. През 1834 година успява да избяга в Бразилия, промъква се при революционерите и заедно с тях се кани да построи флот, за да обезпечи победа при сражение по море. Влюбва се в Мануела и заедно правят тайни планове да се оженят. Но ги разделя войната и Анитя, която става негова жена.

Анита

Омъжена жена, която къса със съпруга си и става част от революционерите. Влюбена в Джузепе Гарибалди. За разлика от повечето жени, тя не остава в дома, а воюва наравно с мъжете. Силна, смела и бойна. Всички мъже я уважават и най-вече Гарибалди, за чиято любов се бори с Мануела. Поставяйки любовта си към Гарибалди над условностите на своето време, тя предизвиква всеобщо осъждане от консервативното общество.

Анотния

По-голямата сестра на Бенту Гонсалвес, „осмата жена“ в тази история. Вдовица – съпругът й умира във войната. Живее сама в имението, съседно на това на Ана Жоакина. Племенниците й много я уважават заради мъдростта и здравия разум. Искрено и предано обича своето семейство. Независимо от строгостта си, тя помага на роднините в техните оплетени романи. По молба на брат си крие в дома си Гарибалди.

Луиджи Росети

Историческа личност, приятел и верен съратник на Гарибалди. Човек на думата и идеалите. Един от основателите на вестник „Народ“ („ Opovo“) - официалният орган на република Пиратини, провъзгласена от революцията на Фароупиля през 1836 година. Родом от Болония, учил в правния факултет, откъдето е изключен заради връзка с движението „Младата Италия“. Пристига в Бразилия и чрез своя приятел Тито Ливиу Замбечари се запознава с Бенту Гонсалвес, а после се включва в неговата група.

Инасио

Млад образован фермер. Живее в съседното на Дона Антония имение. В определен момент се включва към бунтовниците и се бори за Републиката. Преди това се запознава с дъщерята на Бенту Гонсалвес, Перпетуа, без да знае коя е тя. Между тях се заражда взаимно и силно чувство. Но той е женен и жена му е болна. Това е много сериозна пречка и за двамата. Среща след среща привличането им нараства, събаряйки препятствията. В последната серия, Перпетуа ражда дъщеря от него.

Афонсо Корте Реал

Храбър военен и един от командирите на войската на бунтовниците с голям военен талант. По натура – герой, не си мълчи пред никого, той все пак претърпява поражение – на любовния фронт. Неговата любима Розария го отблъсква.

Естевао

Капитан, офицер от императорската армия. В самото начало спасява Розария от един войник, който иска да я насили. Розария се влюбва в него, но това е забранена любов и не само поради факта, че двамата са от различни страни в тази война, но и поради факта, че Розария е сгодена за един от подчинените на баща й, Афонсо Корте Реал. Когато Естевао бива ранен в една битка, Розария му оказва помощ и го държи в имението си.

Бенту Мануел Рибейру

Богат и могъществен. Ловък и превъзходен стратег. Ролята му в революцията е съмнителна. Променя съюзниците си в зависимост от собствените си амбиции. В началото се бори на страната на бунтовниците, но след това преминава на страната на императорските сили и им помага при арестуване на революционните лидери. След това отново застава на страната на бунтовниците. Предателството е неговата основна черта в характера. Единственото, в което е постоянен е любовта към Каетана, съпругата на Бенту Гонсалвес. Има връзка с проститутката Консуело. Говори се, че той се е договорил с дявола.

Шику Маскате

Търговец, който по време на войната търгува между императорските части и революционерите, предавайки от едните на другите писма и тайни. Чичо с приятно чувство за хумор и не скрива своите симпатии към бунтовниците.

Лузия

Робиня, прислужваща на дъщерите и племенните на Бенту Гонсалвес, те много я обичат. Момичето притежава екзотична чувствена красота, която е наследила от различни раси. Както и останалите жени-робини, тя обслужва сексуално местните господари. Явява се обект на желанията на синовете на Бенту Гонсалвес, които се карат заради нея.

Консуело

Най-възрастната и най-опитната от проститутките, които придружават мъжете по време на военните им походи. Въпреки че обслужва Мануел Риберйру, тя по никакъв начин не е свързана с него. Уважават я заради удивителните й способности – изглежда, че тя знае какво предстои в бъдеще.

Китерия

Проститутка, приятелка на Жоакин, пред която той излива душата си, когато е отблъснат от Мануела.

Тина

Проститутка, едно от момичетата на Консуело.

Пауло

Съпруг на Ана Жоакина, силен човек с твърди убеждения и силен глас. Храбро се бори. Играе важна роля в революцията.

Анселмо

Съпруг на Мария. Любещ и търпелив баща. Най-голямото му желание е да омъжи успешно дъщерите си. Страда от това, че е отблъснат от жена си.

Роза

Прислужница в семейство Бенту Гонсалвес. Много услужлива жена. На младини е имала връзка с братовчед на Бенту, Онофри Пирес, от когото ражда дъщеря Жоана.

Жоана

Дъщеря на Роза и Онофри Пирес, но не знае това. Приема Роза като своя кръстница. Израснала е в манастир, но си тръгва от там и отива в имението. Става причина за разногласия между братята Бентиньо и Каетано.

Нету

Генерал на въстаническата армия. Блестящ стратег. Изиграва важна роля в провъзгласяването на Републиката Пиратини. Прекрасен ездач. Въздържан по характер и Бенту Гонсалвес му се доверява напълно. Застъпник на идеята за отмяна на робството. Има любовна история с Мариана.

Нетиньо

Роб, но живее като свободен. Има сини очи. Прислужва в дома на Дона Антония. Има много версии за своя произход, като например, че е незаконнороден син на генерал Нету.

Антонио

Чичо на Анита. От района на Санта Катарина. Революционер, на страната на бунтовниците и се бори за Републиката. Съди строго своята племенница за нарушаване на нравствените устои. Постоянно й напомня, че е омъжена.

Жоао Конго

Роб на Бенту Гонсалвес. Оръженосец и сянка на своя господар, на когото е много предан и на когото се възхищава. Предусеща от какво се нуждае господаря му и забелязва кой му е верен и кой не.

Жена със скрито лице

Тайнствено и много красива жена. Забелязват я понякога след сражение да броди безмълвно по бойното поле. Някои я приемат за демон, някои – за призрак, някои – за халюцинация. Олицетворява една от най-известните легенди в Рио Гранде.

Източник: www.braziliada.ru