16-годишни (16)

След цяло лято, изпълнено с приключения, започва новата учебна година в училище „Антумапу". Това е момента, в който се сблъскват приятели, преподаватели и училищния живот. А също така - времето, когато се появяват нови ученици.

Магдалена Ариас, дъщерята на директора на училището, се чувства самотна. Но е щастлива, че отново се събира с братовчедка си Матилде, както и с приятелките си Алехандра и Канела, които са се преместили в нейния клас, след като училището, в което са учили, е било закрито. Те се наричат „Вещиците".

Това, което никой не очаква, е това, че Мануел Ариас, директорът на училището и баща на Магдалена, е въвел нови правила, с които се опитва да предотврати засичане на ученици от различен пол. Смесването им счита за неприлично поведение.

Магдалена и приятелките й застават начело на движението срещу действията на директора, които те смятат за произвол и които вредят на тяхната свобода. Но това не е единственият конфликт, в който се намесват. Въпреки че Магдалена е гадже на Хоакин, президентът на ученическия комитет и близък сътрудник на управата, тя се влюбва в Начо, ученик със спечелена стипендия и син на помощник в училището. Това засилва проблемите между Магдалена и баща й, който е против тази връзка. Но любовта на девойката не познава социални различия, нито ограничения.

Но животът в „Антумапу" кипи и теленовелата разказва различни истории от ежедневието на училището. Истории за любов, ревност, приятелство, младежко непокорство и семейни отношения.

Персонажите:

Магдалена

Както изглежда, Магдалена има всичко в живота. Дъщеря на директора на училище „Антумапу", привлекателна и общителна. Поддържа връзка повече от една година с Хоакин. Животът й е силно белязан от авторитарния й баща (когото въпреки всичко обожава) и от постоянните отсъствия на майка й, Ориана, която пътува непрестанно в чужбина. Независимо от това, животът на Магдалена е спокоен и безгрижен, докато не се запознава с Начо. Любовта, която пламва между тях, образно казано, разрушава нейния свят, в който е израснала и създава предпоставки двамата заедно да създадат свой собствен свят, в който тя сама взема решения.

Игнасио

Син на Амбросио Варгас, по-познат като Варгитас, помощник в училище „Антумапу". Игнасио е отличен ученик. Лидер в предишното си училище. Ситуацията се променя, когато той се премества в „Антумапу" след като спечелва стипендия. Заобиколен от ученици, принадлежащи на друга класа, той се опитва да намери своето място. Това не винаги се оказва лесно за него. Едно от нещата, които го правят силен да се справя с ежедневните проблеми, е приятелството му с Магдалена, дъщерята на директора, към която изпитва привличане от първия момент. Именно тази любов, която се появява между тях, му дава смелост да се противопостави на нападките и дискриминацията, в които се сблъсква през първата година в ново училище.

Хоакин

Ученик от четвърти курс и президент на ученическия комитет към училището. Гадже на Магдалена повече от една година. Налага му се да учи в „Антумапу", за да завърши средно образование, след като семейството му изпада във финансова криза. В началото му е много трудно да се адаптира, но успява много бързо да се превърне в дясната ръка на Мануел Ариас сред учениците. Хоакин симпатизира на директора и защитава всички средства, които той въвежда в училището с цел затягане на дисциплината. Амбициозен и изпълнен с предразсъдъци. За това не може да понася присъствието на Начо в училището. Никога не е допускал, че един син на пазач в училището може да му отмъкне гаджето. Хоакин не се разбира с баща си, Хайме, който се е примирил с уволнение без да е виновен и накрая е фалирал.

Фабиана

Много колоритна личност. Тя е най-сексапилната в училище и предизвиква интереса на всички. Умее да се възползва от природните си дадености - знае точно в кой момент да кръстоса крака, да погледне премрежено и да променя гласа си, за да постигне това, което иска. Манипулираща и смела в час. Фабиана има голяма тайна: предната година, по време на празненство в училището, заедно с приятелите си са откраднали ключа към стаята на чистачите и са влезли по време на празника. Обвинени в „неприлично и компрометиращо поведение", учениците са били изгонени от училището. Единствената, която се спасява от изключването, е била Фабиана, която успява да се измъкне на време и благодарение на това, че приятелите й не я издават.

Пабло

Единият от близнаците в семейство Ариас. Син на София и непознат баща, Пабло живее с идеята да разкрие кой е баща му. Образован, културен, много възпитан, но с проблеми в общуването с другите, погълнат изцяло от компютрите. Не се разделя с компютъра си, чрез който успява да намира всякаква информация - както полезна, така и безполезна. С големи трудности, благодарение на майка си, успява да влезе в училището. Там той се чувства добре, близко до чичо си Мануел, който винаги се е държал към него като баща. За да му се хареса и за да засвидетелства своята вярност, той се превръща в негов доноснк.

Естрея

Най-нервната ученичка в „Антумапу". Постоянно си гризе ноктите, изчервява се всеки път, когато излезе отпред и често губи съзнание, когато нервите й изневерят. Страда от параноя. Изпитва страх от всичко и преживява всичко, за което чуе, като нападения, катастрофи, дори за дупката в озоновия слой. Разумът й прави лоши шеги и не винаги осъзнава кое е реалност. В мечтите си тя е много по-смела и нещата са различни, по-добри. Така, в измисления си свят, тя бяга от проблемите в реалния. Най-добрата приятелка на Фабиана и единствената, която знае за случилото се през предната година. Пазенето на тази тайна понякога опъва нервите й и тя е на път да избухне.

Дарио

Младеж, който практически живее сам. Родителите му са постоянно по работа извън града и за него се грижи бавачка. Дарио използва това, за да прави това, което му скимне. Любител на риска и опасността, живее живота си динамично. Груб, понякога много безразсъден, но също така и много приятен. Той се осмелява да направи това, което другите не смеят. Това му носи постоянни проблеми. Той е типичния „палячо" в класа. Крал на измислените оправдания и превъплъщение на безпорядъка. Произлиза от заможно семейство, което му дава всичко, що се отнася до материални неща. Пълна противоположност на Начо. Дарио използва различни похвати като психическа защита. Харесван от съучениците си, той много често изненадва Естрея с коментарите си по неин адрес.

Канела

Девойка, която използва прическите си повече като знак на протест, отколкото като оригиналност. Оправдава всичко с това, че е нормална тинейджърка. Открита, твърда и жизнерадостна. За нея училището е нещо повече от място за усвояване на знания - това е място за срещи. Единствена дъщеря на родители, бивши хипари, които винаги са се отнасяли либерално с нея. Съвсем разбираемо е защо тогава толкова силно се противи на правилата в училището. В училище много често прекарва времето си с Алваро Мунисага (гаджето на Ариела) и не прикрива факта, че се чувства привлечена от него. Двамата започват тайна връзка. В действителност, Канела, която сред приятелките си се представя за много добра познавачка на секса, е девствена и не се осмелява да признае това пред никого.

Матилде

Близначка на Пабло. Много прилича на майка си на външен вид. Небрежна в облеклото и много разсеяна, пълна противоположност на прилежния си брат Пабло. Двамата труднос е разбират и са като две лица на една монета - не могат да се гледат. Матилде е голяма приятелка на майка си София, с която споделя всичко - от тайни до дрехите в гардероба. Матилде не страда от липсата на баща, само се чуди как така майка й се е примирила да живее сама и сама да се грижи за нея и брат й. При пристигането си в „Антумапу", тя се запознава с Дарио.

Елиас

Обикновен, но много строг човек в часовете с учениците. С тях се поддържа строго професионални отношения, въпреки че дълбоко в себе си изпитва, че те запълват празнината от това, че той самият няма деца. С Пабло Ариас той завързва по-специална връзка, винаги е готов да го изслуша и защити. През младежките си години, той се е чувствал силно привлечен от София (майката на Пабло) и е имал красива връзка. Но изведнъж, връзката им е прекъснала. Той не подозира каква тайна крие София относно близнаците си.

София

Майка на близнаците Пабло и Матилде, които е отгледала напълно сама. Непокорна на младини, феминистка и конфликтна, дори с майка си, София останала бременна без да споменава кой е бащата през последната година на следването си в педагогическия факултет. Там, сред протести и барикади, в средата на 80-те, тя се запознала с бащата на децата си, чието име винаги е пазила в тайна. София е новата психоложка в училище „Антумапу". След фалита на предното училище, в което е работила, София приела предложението на брат си Мануел с пълното съзнание, че това може да й донесе проблеми. Основата на тези проблеми - София и Мануел са напълно различни.

Алваро

Младеж от добро семейство. Най-големият от три деца. Добър ученик, без да е „зубъра" на класа. Добър спортист. Може би защото е най-големият в семейството, той е много зрял за възрастта си и във връзките си с останалите. Уверен в себе си, Алваро притежава силни морални принципи и силно чувство за справедливост. Не се разбира много добре с Хоакин, защото той се държи като нещо повече, заради поста си в ученическия комитет. Привързан към Ариела, която има нужда от него и от неговата защита. Но всичко се променя с пристигането на Канела в училището, която го привлича със своята оригиналност и честност.

Алехандра

Харизматична, импулсивна и активна девойка. Заедно с приятелките си Матилде, Канела и Магдалена сформират „братство", която не може да бъде разрушено. Италианската й кръв бушува във вените и не я оставя спокойна - това често се превръща в проблем за нея с преподавателите и дори с Мануел Ариас, директора. За Алехандра, чувствата трябва да се изживеят, особено любовта, където за нея няма граници. При пристигането си в училището „Антумапу" тя се сближава с треньора по волейбол, Роман Еспос. Убедена, че за любовта няма възраст, тя използва всичките си оръжия, за да накара Роман да погледне на нея като жена. Но тя дори не подозира, че Роман е имал връзка с майка й, Естер. Разкриването на това противопоставя двете и ги прави съперници за един и същи мъж.

Ариела

Сестра на Хоакин и ученичка на „Антумапу". Преди е учила в много по-добро училище, но поради икономически проблеми на баща й, е била принудена да се премести. Получава отлични оценки, поддържа добра физическа форма. Опитва се да бъде съвършена във всичко, което прави, но също така е прекалено самокритична и това й вреди. Много трудно понася положението, при което нещата не се развиват така, както тя иска. Не обича да показва чувствата си, защото ги смята за слабост. Много умело умее да се преструва и да заблуждава околните в това каква е в действителност. През цялото време се опитва да изгради образ, с който се чувства добре и стабилно.

Роман

Привлекателен и млад преподавател, който приема много сериозно задълженията си на възпитател. Противно на порядките в училище, той се опитва да поддържа приятелски отношения с учениците. Добър слушате и много разбиращ е с тях. Но интуицията му го предава с Алехандра, защото той не забелязва какви са намеренията на девойката спрямо него. Голямата любов на живота му е била Естер. С нея е преживял незабравими моменти, които са го накарали да мисли за сериозна връзка. Но страхът й е сложил край на връзката им. След раздялата им, Роман никога повече не е изпитал същото към друга жена. След като отново среща Естер, преподавателят си поставя за цел да я спечели отново, но най-голямото и много трудно преодолимо препятствие се превръща Алехандра, дъщерята на Естер.

Естер

Разведена, привлекателна, либерална и независима жена. След раздялата със съпруга си, тя работи упорито, за да осигури достойно образование на дъщеря си, с която винаги е имала прекрасна връзка. Въпреки опита, който е натрупала, Естер избягва всяка възможност да се влюби от страх да не се провали. Преди няколко години е имала страстна връзка с Роман Еспос. Той е бил много влюбен в нея, но тя решила да го изостави без никакви обяснения. Ситуацията се усложнява, когато открива, че голямата й любов е преподавател на дъщеря им Алехандра.

Мануел

Строг директор на училището „Антумапу". Женен за Ориана, която постоянно пътува по работа. По тази причина, Мануел е бил и майка, и баща за единствената им дъщеря, Магдалена, която обича повече от всичко на света. Между двамата има близка връзка. И двамата се чувстват изоставени от Ориана и за това се грижат един за друг и се защитават. Често Магдалена го съветва като майка или жена, за което Мануел е много благодарен. Но Мануел си има своя „Ахилесова пета". Тъй като е женен мъж, той поддържа тайна връзка с Барабра Торент, млада преподавателка. Барбара е доказателството, че безупречния и праволинеен Мануел Ариас не е това, за което се представя. Никой не подозира това. Кой ли ще ги разкрие?!

Барбара

Млада и красива преподавателка в училището „Антумапу". Винаги се е борила в живота, за да се докаже и че една красива и привлекателна жена може да бъде умна и сериозна. Учениците много често се подвеждат по външния й вид, но много бързо разкриват каква е и тя спечелва тяхното уважение. Учениците се боят от нея, но в същото време й се възхищават. От четири години Барбара е любовница на Мануел. В началото си е мислела, че това е една авантюра, която няма никакво значение, но с времето разкрила, че е лудо влюбена в него.

Деметрио

Преподавател по математика. Имал е връзка със София, докато са учили в педагогическия факултет. След раздялата им, той се чувства опустошен и решава да попътува из Латинска Америка. При завръщането си научава, че София е родила близнаци. Тогава предполага, че тя е имала друг мъж в живота си и решава да я забрави. Приема да работи в училището „Антумапу", където най-малко е предполагал, че ще срещне отново София.

Ориана

Майка на Магдалена и съпруга на Мануел. Заради работата си, постоянно пътува. По тази причина, връзката с дъщеря й не върви добре. Ориана не подозира каква нужда има дъщеря й от нея.

Асусена

Бавачката, която се грижи за Дарио. Тя се грижи за къщата и за него във времето, когато родителите му отсъстват.

Варгитас

Помощник в училището „Антумапу". Живее в сграда към училището и изпълнява ролята на нощен пазач. Обикновен човек, с голямо желание да даде добро образование на сина си Начо, с когото изключително много се гордее - след като е спечелил стипендия да учи в „Антумапу", само крачка го дели от университета, където може да стане истински професионалист. За това той прави всичко възможно, за да защитава сина, което понякога го кара да се примирява с много неща.

Източник: www.tvn.cl