Шингу (Xingu)

Алтернативно име: Xingu – A Saga dos irmãos Villas-Boas
Производство: 2012 г.
Компания: Globo
Държава: Бразилия
Брой серии: 4

Рейтинг:

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Копродукция на Rede Globo и O2 Filmes. През 2012 година е пуснат едноименния филм. Поради желанието повече хора да научат тази важна част от бразилската история, създателите го адаптират за телевизията като го превръщат в микро-сериал (от 4 серии).

Река Шингу (Rio Xingu) е бразилска река, която извира в щата Мато Гросо, преминава през щата Пара и се влива в река Амазония. Реката е с дължина приблизително 1870 км и е десен приток на река Амазония.

Братята Вилас-Боаш – Орландо (1914-2002), Клаудио (1916-1998) и Леонардо (1918-1961), са били важни бразилски изследователи. Родени в град Санта Круз до Рио Прадо, в провинцията на Сао Пауло, след смъртта на родителите им вече нищо не ги задържа в Сао Пауло.

Братята Вилас-Боаш изследват района на река Шингу, племената, които населяват района и се включват в основаването на Parque Indígena do Xingu, защитена зона за местното население. След като се оттеглят от активна дейност, те стават съветници в националната фондация за индианците (Funai).

Най-важните им дейности и постижения:

Отбелязване на географския център на Бразилия с поставянето на специален знак по молба на Марешал Рондон.

Експедиция Ронкадор-Шингу: близо 1500 км.

Навигация по реките: близо хиляда километра.

Открити лагери (включително и селата): 19.

Лагери (сега военни бази за опазване на района): четири.

Новооткрити реки (не само открити, но и изследвани): шест.

Маркери на координати: шест.

Тази интензивна изследователска работа във вътрешността на Бразилия позволява картографирането на непознати до тогава територии.

Източник: pt.wikipedia.org