Обетована земя (Terra nostra)

Трета част

Ортенсия съобщава на Амадео, че е успяла да продаде собствеността си и той е щастлив от тази новина. Казва на жена си, че ще развали договора с Матео. Следвайки съветите на Анжелика, Розана посещава Матео и го кани да посети сина си в имението. Когато Мария дел Сокоро вижда на вечерята в дома й Матео, тя е много разтревожена. Но в този момент се появява Гумерсиндо и заплашва да изхвърли от дома си италианеца.

Гумерсиндо побеснява като научава, че Матео е в дома му, но Анжелика го моли да се успокои. Той полага неимоверно усили, за да поговори с бившия си зет и обещава да му плати всичко, което му дължи за работата му в имението. Той му благодари. В това време в Сантос, Антенор и Жозе Алсео са в отчаяние, че и двамата са останали без работа. Амадео и Антонио разговарят с Женаро, мъжът на убитата жена, и го молят да продължи с лъжата, че той е убил Ернандес и съпругата си, след като е научил за връзката им. Амадео обещава да му помогне и той се съгласява да продължи с фарса. Когато отива при комисаря, Ериберто е убеден, че е заплашван от някого и го задържа. В пансиона Матео разказва на Жулиана, че е посетил сина си в дома на Гумерсиндо и той не е само доволен от това, а и поради факта, че ще му платят дължимото. Жулиана се прави, че е доволна, но в същото време ревнува при мисълта, че той се е видял с Розана. В това време Анжелика убеждава Розана, че единственият начин да си върне Матео е да се държи колкото се може по-любезно с него. Розана разбира, че сестра й е права и когато Матео отива отново, за да си вземе парите, тя му казва, че никога не е преставала да го обича. Той й благодари за искреността й и за разрешението да посещава малкия Марио. Когато се връща в пансиона, той съобщава на Жулиана, е Гумерсиндо му е платил всичко. По време на разговора, той без да си дава сметка я нарича Розана. Жулиана със сълзи на очите го гони от стаята си. Матилде, готвачка в дома на Мария дел Сокоро в Сан Паоло, пристига да посери родителите си в имението. Аугусто я придружава и във влака започва да флиртува с нея, отнасяйки се с нея като с кралица. Когато Матилде се връща, тя казва на Флоринда, че Аугусто е мръсник.

Долорес е много притеснена за Хуанито, който вдига висока температура, а тя не може да намери начин да му я свали. Собственичката на пансиона и Жулиана откарват малкия в болница и на следващия ден се връщат в лоша новина: малкият Хуанито е болен от дифтерия. Всички са много притеснени, защото тази болест е много сериозна. Розана посещава Матео, но в офиса й съобщават, че той не работи вече заедно с Амадео.

Освен това й съобщават, че италианецът в момента е в болницата с Хуанито. Когато момичето разказва за това на родителите си, те я молят да бъде много внимателна, защото малкия може да я зарази с тази болест. Мариана чува целия разговор и бърза да отиде в болницата, за да посери момчето. Марко Антонио също научава за случилото се и отива при Жулиана в пансиона. Той я заварва отчаяна и й предлага да я заведе в болницата. Там всички очакват Хуанито да се оправи. Мариана успява да получи разрешение да види момчето, а Ортенсия и Жулиана не успяват да влязат при него. Секундите преминават в часове, но момчето не се поправя. Накрая момчето умира в обятията на икономката, която плаче безутешно над него.

Извън себе си от мъка Марко Антонио крачи из къщата и съобщава на майка си за случилото се. Жанет му нарежда да вземе от пансиона дъщеря си Ана, защото може да се зарази. Той бърза да изпълни заръката на майка си. Когато Жулиана и Матео научават за случилото се, тя изпада в отчаяние и Матео също се чувства безсилен, започва да плаче. Освен това, смъртта на малкия Хуанито ги обединява, защото след като се поуспокояват, те си припомнят щастливите моменти, които са преживели на кораба. След няколко дена Марко Антонио връща Ана при майка й. След това съобщава на баща си, че Жанет е поискала да отиде в имението, за да поговорят за общото им имущество. Франческо казва на Паола, че иска тя да живее в дома му, същият дом, в който са живели с Жанет. Тя се съгласява да го придружи. Когато пристигат в имението, Жанет съобщава, че ще остави къщата на бившия си съпруг, ако той се съгласи да й изплати сумата, която ще му каже. Франческо е изненадан от промяната в Жанет и приема условията й, без да подозира, че тя иска да започне нов живот с Жозе. Матео казва на Жулиана, че иска да посети сина си и тя иска да отиде с него. Италианецът се съгласява, но при условие, че го изчака пред къщата. Пристигайки в дома на Гумерсиндо, Матео моли Розана да му разреши да се разходи със сина си, но сам. Розана е разстроена, но се съгласява. Така Матео може да се разходи с Марио и Жулиана. Луиза започва да подозира, че Жанет има връзка с Жозе. Жанет забелязва нейния интерес към шофьора и й дава ясно да разбере, че няма да допусне любовни връзки между прислугата. В имението Анжелика се съмнява в съпруга си и се чуди кого да изпрати с него в Сан Паоло, Матилде или Флоринда. Накрая решава Флоринда да го придружи. По време на пътуването Аугусто се опитва да съблазни момичето, но тя го отхвърля. Изморена от караниците между Франческо и Анаклето, Паола съобщава на родителите си, че заминава с Франческо, но сами. Инес и съпругът й не са съгласни с това. Луиза казва на Марко Антонио, че между майка му и шофьора има нещо. Младежът, който също е забелязал нещо странно в поведението на Жанет, отива в нейната спалня, за да се убеди, но тя е сама. Жозе, който е там, успява много бързо да се скрие, а Жанет казва на сина си, че вече е легнала да спи. Но Луиза ревнува от господарката си и продължава да настоява пред Марко Антонио да няма доверие на шофьора. Нейните замисли не след дълго дават резултати. Една нощ Жозе отива в спалнята на Жанет, случайно разбуждайки го и той отива в стаята на шофьора, но там през нощта няма никой.

Марко Антонио отива в кабинета на Франческо и разказва на баща си, че неговите подозрения са се потвърдили: майка му и шофьора й са любовници. Въпреки че тази новина много изненадва Франческо, той моли сина си да остави на мира Жанет и да не се меси в живота й. След това, когато Марко Антонио се поуспокоява, той му предлага да направи справка за миналото на шофьора, да научи какъв е той и какви са намеренията му към Жанет. В дома на Маглиано, Жанет въвежда нов ред: тя съобщава на прислугата, че Жозе ще се храни с нея на масата и че всички трябва да го уважават. След това те заедно отиват в къщата, който е построил Марко Антонио, мислейки че той ще приеме техните отношения. Антенор и Дамян остават без работа, те мислят да отидат в Сан Паоло, но скоро се връщат с лоши новини: там не са успели да си намерят работа.

Тъй като няма сили да живее под един покрив с майка си и Жозе, Марко Антонио отива на хотел. Той смята да живее там, докато не се върне в имението на Франческо и до пристигането на Жанет. В това време, Франческо разговаря с Гумерсиндо относно положението на кафените плантации. Франческо предлага на приятеля си своите земи, но той отказва, защото неговите плантации също му струват много усилия. Накрая, Гумерсиндо решава да отиде в имението и предлага на Аугусто да го придружи. Той отказва като се оправдава с това, че е зает с политиката и моли тъста си да поговори с Анжелика, за да продаде земите, които й принадлежат. На Гумерсиндо това не се харесва, но обещава да поговори с дъщеря си.

Ериберто продължава да притиска Хенаро и той, след като не издържа на притискането, признава, че най-вероятно Амадео и Антонио са извършили това убийство, защото именно те са му платили, за да поеме вината върху себе си. По време на вечеря, Жанет казва на Жозе, че той по-скоро прилича на сеньор, а не на шофьор. Той започва да й разказва за миналото си и най-случайно Жанет чува името на баща си. Много изненадана от това, Жанет започва да му задава въпроси, а той ловко успява да смени темата на разговор. Марко Антонио отива на вечеря в дома на Паола и Франческо.

По време на разговор с Хенаро Амадео е арестуван от полицията и откаран в участъка. Матео отчаяно търси работа. Като влиза в поредната фабрика и след като научава, че няма свободни места, Матео започва гневно да крещи, че за всичко е виновно правителството. Той не само не намира работа, но и трябва да изтърпи коментарите на един човек, който го нарича анархист. Двамата се сбиват. Във фабриката на Паола нещата също не вървят и тя е принудена да съобщи на работниците, че трябва да ги уволни. Една от жените й казва, че в друга фабрика работния ден е намален, а заплатата се е запазила. Паола решава да последва този пример. Ортенсия разпитва Амадео дали той е убил Ернандес. Мъжът я моли да му вярва. Матео го посещава и му предлага помощта си. Амадео го моли да помогне на жена му с жилището. В имението, Гумерсиндо предлага на Анжелика да се върне с него в Сан Паоло и да продадат земите, които е оставил бащата на Аугусто, но тя отказва. Франческо под напора на кредиторите, които искат да получат парите си, казва на сина си и те решават да обявят предприятието във фалит. След това Дамян и Тизиу също банкрутират и той ги наема на работа, а заедно с него и Нана по негова молба.

Къщата на Марко Антонио най-накрая е завършена и Жанет пристига заедно с Жозе. Амадео най-накрая признава, че е убил Ернандес, но уверява Ернандес, че жената на Хенаро той не е докосвал, когато е отишъл там, жената е била мъртва вече. Ериберто му вярва и му разрешава да си върви, но го съветва да си намери добър адвокат. Благодарение подкрепата от своя приятел в този труден момент, Амадео моли Матео да се върне, за да работят заедно. Но той отхвърля предложението му, защото все още е много обиден.

Аугусто все още е решен да убеди съпругата си да продадат имението им, но Анжелика го заплашва да се разведе с него, ако го направи. Разстроен от това, че никой не иска да го вземе на работа и много го наричат анархист, Матео решава да поговори с Гумерсиндо и той в желанието си да му помогне му предлага да отиде в имението на Анжелика. Италианецът обсъжда това предложение с Жулиана, но тя му отказва, опасявайки се че той ще се върне при Розана.

След дълги увещания, Паола успява да убеди Франческо да приеме родителите й да живеят с тях. Жанет дава обява за свободно място в своята къща и Антенор отговаря. След разговор с него, тя го наема на работа. След като се прибира в дома си с добрата новина, Тизиу му разказва за това, което се е случило между новата му господарка и Жозе.

Всички усилия на Матео да си намери работа се оказват напразни. Отегчен от тази ситуация, Матео сериозно се замисля да стане анархист. Марко Антонио отива да посети Жулиана и дъщеря си. Когато тя му разказва за възможността да заминат за имението на Гумерсиндо с Матео, Марко Антонио решава да отведе дъщеря им със себе си. От своя страна, Матео разговаря с Розана и Мария дел Сокоро и им казва, че ще отиде в имението само при условие, че Жулиана отиде с него. Извън себе си от гняв, Розана казва, че баща й няма да допусне това. Гумерсиндо отива да посети Бартоло, за да разбере как вървят нещата при него. Италианецът му разказва, че остават няколко месеца, за да стане гроздето и че в това време при него има работа за неговите съотечественици. Тогава Гумерсиндо го моли да отиде да работи при него и да живее в голямата къща. Бартоло радостен приема предложението. Марко Антонио научава от Паола, че Жулиана няма да отиде в имението, но отказва да й върне дъщерята, докато тя живее с Матео. В пристъп на ярост той се заканва да убие италианеца, а обезпокоеният Франческо го моли да отиде до Манаос, за да провери как са работите там. Паола го пита какво ще стане с дъщеря му, ако той замине и Марко Антонио я моли да отведе момиченцето при Жулиана, защото самият той не иска да се среща с бившата си съпруга. След среща със съдружниците си, Франческо разказва на Гумерсиндо, че е почти банкрутирал, но се опитва да спаси финансовото положение на банката. Гумерсиндо е много притеснен и Аугусто се опитва да го успокои като го уверява, че има купувачи за земята и че ще използва тези пари, за да помогне на всички, които може. Паола отвежда Ана при Жулиана. Младата майка е много щастлива от това, че дъщеря й е отново с нея, но не може да скрие мъката си от заминаването на Марко Антонио, който може да е заминал за винаги, защото не иска да я вижда. Когато Матео се прибира, научава, че Жулиана е разстроена от заминаването на Марко Антонио и това много го разстройва. Франческо казва на Паола за своето икономическо положение, тя го уверява, че е готова да продаде фабриката, за да му помогне. Банкерът й е благодарен и й казва, че това няма да се наложи. Гумерсиндо и Аугусто отиват в имението, за да подпише Анжелика документите за продажба на земята, но тя отказва да го направи и заплашва съпруга си, че ако я принуди, тя ще си тръгне. Но за нейна изненада, той е готов на всичко, за да помогне на Гумерсиндо. Анжелика е толкова изумена, че накрая се съгласява със съпруга си. Усилията на Франческо да оправи положението са напразни. Той е принуден да закрие банката и да уволни служителите. Разбит, желаещ да умре, той се прибира в дома си и разказва за случилото се на Паола. Тя се опитва да го утеши като му казва, че независимо от всичко, той има нейната любов. Луиза преравя личните вещи на Жозе и научава, че той не е човека, за който се представя. Тя го нарича с истинското му име, но той не може да й отговори от изумление. Тя разказва на Антонио.

Жозе отива в банката, за да разпита Франческо за парите на Жанет. Банкерът го уверява, че тя нищо няма да изгуби. Но му е нужно време, за да започне всичко отначало. Майката на Паола разказва на Нана, че предната нощ е получила известие от Гумерсиндо и тя не може да повярва, че земевладелецът, бащата на детето й, живее в съседство. Амадео още веднъж предлага на Матео работа, но гордият италианец не е готов да приеме. Но ситуацията толкова се усложнява, че накрая той все пак приема, Антонио го уговаря. Тримата приятели празнуват това събитие, а когато се прибират в пансиона, Долорес бърза да съобщи на Амадео, че му се е родила дъщеря.

Икономическата ситуация в страната се подобрява и всички забелязват това. Гумерсиндо изгодно продава кафените плантации, Паола отново може да приеме на работа уволнените хора, а Франческо вижда как банката започва да се връща към предишното положение. Дори Матео най-накрая си намира работа във фабрика, което радва Жулиана. Един ден, когато Гумерсиндо се прибира в дома си среща Нана и й извиква, но тя, леко изплашена, го игнорира и влиза в имението на Франческо. Когато Нана разказва на брат си за неочакваната среща, той я успокоява и я уверява, че Гумерсиндо няма да й навреди, освен това не е нужно да се крие цял живот от него. В това време, Розана не издържа да стои със скръстени ръце и Мариана й предлага да посери сина й. Тя се съгласява и след посещението остава много изненадана като вижда колко нежно се отнася икономката към децата от приюта. В имението Бартоло се опитва да убеди италианците да останат. Работниците вече са получили всички пари, които Гумерсиндо им е дължал, но им се струват малко и те решават да се върнат в Италия. Матео вижда, че Жулиана е щастлива и й казва, че много скоро може да се сдобият с нова къща. Момичето е толкова оптимистично настроено и му отговаря, че когато това се случи, може да си имат още едно дете. За да отпразнува своите успехи в работата, Франческо кани Гумерсиндо на вечеря. Когато Нана научава за това, много се развълнува и решително отказва да прислужва по време на вечерята, за да не вижда лицето на бившия си господар. Накрая Дамян и Антенор успяват да я убедят да се примири с положението. След вечерята Гумерсиндо отива при Нана и я разпитва за детето й. Тя му отговаря, че е на Антенор. След няколко дена, Гумерсиндо среща Антенор на улицата и започва да го разпитва за сина на Нана. Бившият управител ловко се измъква като му казва, че детето, което Нана е родила от господаря си е било момиченце, но се е родило мъртво. Жанет не разбира поведението на Жозе, след като веднъж го заварва пиян в дома. Когато го разпитва за мотивите да направи това, шофьорът й обяснява, че всичко се състои в това, че се е застоял в казиното, а след това много грубо я моли да не задава толкова въпроси. Обезпокоената Жанет го моли никога повече да не постъпва така. Тя му обяснява, че именно играта я е принудила преди години да се ожени за Франческо. В това време, Антенор казва на Нана, че цяла нощ е чакал Жозе пред един богаташки дом и сега е убеден, че е младия любовник на Жанет. Но в действителност той е син на богат земевладелец.

Всяка неделя Матео ходи в имението на Гумерсиндо, за да посещава сина си, но Розана му забранява да извежда детето извън къщата, за не може той тайно да се разхождат с Жулиана. Италианецът моли бившата си жена да поговори с нея. Отначало тя решително отказва, но след това се съгласява. Гумерсиндо отива в имението и се оплаква на Бартоло, че не може да живее в Сан Паоло, защото неговият дом е там, в имението. След това той му казва, че може да си върне владенията, когато пожелае, но Бартоло го уверява, че това не е необходимо, защото за всичко следят внимателно работниците. Марко Антонио се завръща в Сан Паоло и на същия ден отива при Розана, за да поговори с нея. Той й казва, че не я обича, но изпитва към нея огромна нежност; иска му се винаги да живеят заедно. Целува я.

Въпреки че външно остава хладна, след това, когато остава насаме с Анжелика тя признава, че й е харесала реакцията на Марко Антонио. Единственото нещо, което я вълнува е как ще реагира на това баща й. Ортенсия разговаря с Долорес и й казва, че Амадео смята да купи имение. Предлага на майка си да живее с тях, но жената отказва и решава да остане в пансиона. Антенор нарича Жозе с истинското му име и Жозе разбира, че е разобличен. Той признава, че се е престорил на шофьор, за да съблазни бившата съпруга на Франческо. След това разказва, че баща му се е самоубил, защото е загубил всичко, което е имал и то е преминало в ръцете на бащата на Жанет. В това време, Жанет разговаря с Луиза за Жозе и разговорът е много откровен. Прислужницата разказва на Жанет, че е видяла документите на възлюбения й и че истинското му име е Жозе Медейрос. Жанет веднага си спомня това име. Марко Антонио съобщава на баща си, че е решил да живее заедно с Розана и Франческо, въпреки че не харесва тази идея, обещава да поговори с Гумерсиндо. Жозе отново се прибира много късно в дома, но Жанет го чака и с болка го пита защо я е излъгал. Младежът й разказва историята на баща си и признава, че първоначалният му план е бил да й отмъсти, но след това е разбрал, че и тя е била играчка в ръцете на собствения си баща. Когато Жанет му казва, че ще е най-добре да се разделят, той я уверява, че я обича, но е готов да приеме всяко нейно решение.

Марко Антонио изпраща на Розана букет цветя, а след това сам отива при нея. Мария дел Сокоро го приема много студено и казва на Аугусто, че дъщеря й не е вещ, която може да се вземе и след това да се върне, когато размисли. Когато Розана го изпраща до вратата, Марко Антонио се разделя с нея с една много дълга целувка. Тизиу разговаря с Дамян и не знае дали да сподели с Жозе Алсео, че баща му е Гумерсиндо. Дамян го съветва да си мълчи, защото момчето вече е приел Антенор като свой баща. Тизиу се поуспокоява и отива да спи, без да подозира, че Жозе Алсео е подслушал разговора им. Жозе Алсео предизвиква Тизиу на откровен разговор и той го уверява, че Гумерсиндо никога не е повярвал, че Жозе Алсео е негов син. Марко Антонио отива в пансиона, за да посети дъщеря си и Жулиана не скрива радостта си от неговото завръщане. Младежът й признава, че е заминал, за да я забрави, но така и не е успял. По време на разговора им, се прибира Матео и Долорес му съобщава, че Марко Антонио е при Жулиана под предлог да посети Ана.

След това двамата остават насаме, за да си поговорят. Марко Антонио казва на Матео, че иска да започне нов живот с Розана и се надява на разбиране от негова страна, както се надява и да може да продължи с посещенията на дъщеря си. Матео се съгласява и двамата бързо се сприятеляват, за радост на Жулиана. Жозе Алсео обикаля къщата на Гумерсиндо и го заговаря. Плантаторът е изненадан от това посещение и след това признава на Мария дел Сокоро, че това момче предизвиква симпатии у него, но не може да си обясни защо. Марко Антонио пристига в дома на Гумерсиндо и Флоринда го кани да влезе, но става така, че Розана го моли да си върви, защото баща й не иска да разговаря с него. Младежът се опитва да я убеди, че ще е най-добре да живеят заедно, а ако нейното семейство е против, тогава да избягат заедно. Вместо отговор, Розана го целува страстно. След няколко минути Анжелика казва на Розана, че родителите им продължават да спорят за същото. Но Розана си дава сметка, че истински е влюбена в Марко Антонио и казва на сестра си, че е решена да изживее живота си с него. Жозе Алсео иска да научи нещо повече за баща си и разпитва Тизиу защо Нана се е съгласила на тази връзка. Тизиу му отговаря, че тя е направила това, в замяна на свободата на семейството си. Марко Антонио казва на Франческо, че иска да живее заедно с Розана в същата къща, където преди са живели те с Паола. Той не може да повярва на ушите си, но Марко Антонио е твърдо решен. Франческо и Паола признават, че след пътуването си, Марко Антонио силно се е променил. В пансиона, Матео съобщава на Жулиана, че тя може загуби работата си във фабриката, защото са се опитали да постигнат справедливост за работниците там и са се скарали с ръководството. Той казва, че него толкова често са го наричали анархист, че той започнал сам да се приема за такъв. На следващия ден, Матео произнася във фабриката реч пред група уволнени работници, призовавайки ги да се борят за правата си. Розана моли Флоринда да отиде с нея на пазар, въпреки че мисли да се срещне с Марко Антонио в старата къща на Паола. Пристигайки пред къщата, тя звъни на вратата и нейния любим й отваря. Скрити от чуждите погледи, те се наслаждават на минутите усамотение.

В къщи Розана съобщава на родителите си, че ще живее заедно с Марко Антонио независимо дали това им харесва или не. Баща й я гони от дома й, забранява й да вземе със себе си сина си, защото по-скоро ще го даде на Матео, отколкото на нея. Натъжена от скарването с баща си, Розана събира багажа си и след като получава благословията на майка си и сестра си, отива при Марко Антонио.

Флоринда се запознава с един младеж, Бруно, и започва да се среща с него вечер. Жулиана разказва на Матео, че Розана живее с Марко Антонио. Когато италианецът я пита за сина си, тя му отговаря, че той е останал в дома на Гумерсиндо. Матео решава да го вземе при себе си. Флоринда моли Мариана да й позволи да се разходи вечерта и изтичва на срещата си с Бруно. Гумерсиндо съобщава на роднините си, че иска да се върне в имението. Анжелика е много щастлива, защото и тя иска да се махне от столицата, но тя е разочарована от Аугусто, който не бърза да замине с тях. Мария дел Сокоро също не иска да заминава и Гумерсиндо казва, че в такъв случай тръгва сам. А след това Матео отива при него с молба да му даде сина и Гумерсиндо се съгласява да му даде детето. На сутринта, Мария дел Сокоро и Анжелика отиват при Розана, за да й съобщят новината. Тя изпада в ярост. За разлика от нея, Жулиана е щастлива да види сина на Матео, но се бои от неприятности с Розана. Матео я уверява, че повече никой и нищо няма да му отнеме сина.

Мария дел Сокоро изпраща Флоринда в дома на Розана, за да й помогне, а Жувенал изпраща в имението, за да предупреди Матилде. В това време, Розана отива в пансиона при Матео с намерението да отведе сина си, но бившият й съпруг е също толкова решителен и заявява, че никога повече няма да изостави детето си. Момичето си тръгва с празни ръце и със сълзи в очите. Жулиана научава за всичко и казва на Матео, че той трябва да върне детето на Розана, защото за всяко дете най-добре е да бъде с майка си. Паола се притеснява, че родителите й са решили да я върнат в Италия. Тя моли Франческо не дава парите на Анаклето, които му дължи. Но тъй като бащата на Паола настоява да получи парите си, Франческо моли него и Инес да отидат в кабинета му, за да подпишат документите. Те се срещат и тогава Франческо дава парите, но в ръцете на Инес. Жозе Алсео и Тизиу разговарят за Гумерсиндо, а Нана дочува разговора им. Жената е в шок от това, че синът й знае цялата истина. Тя му нарежда да си събира вещите, защото заминават. Но Жозе Алсео не мисли да заминава, а заявява на майка си, че ще отиде при баща си. Без да се замисля за нищо, той се запътва към имението на Гумерсиндо.

Както и преди, Матео няма работа. Отчаян той казва на Жулиана, че ако не си намери работа, ще трябва да се върне в Италия или да приеме работа в някое имение. Тя го уверява, че ако го направи, ще остане сам. По време на караницата, Матео пита Жулиана дали все още мисли за Марко Антонио и тя му признава, че след него е обичала само Марко Антонио. Матео й казва, че след нея е обикнал Розана. На следващия ден, Марко Антонио отива в имението, за да поговори с Матео и да вземе Марио. Разгневеният Матео му казва, че ще върне детето на Розана само ако се тя се върне да живее при родителите си. Тогава Марко Антонио му отговаря, че той (Матео) прави всичко това, защото ревнува бившата си жена. Матео се замисля над думите му. Удивен от реакцията на Матео, Марко Антонио се прибира в дома и разговаря с Розана за ревността на бившия й съпруг.

Пристигането на Жозе Алсео в имението на Гумерсиндо изненадва Бартоло и Леонора, а най-вече самият Гумерсиндо, който не разбира какво е накарало момчето само да отиде там. Жозе Алсео го моли за работа в имението, но той му отговаря, че малкият е длъжен да се върне в дома при майка си. Момчето не обяснява причините си, но отказва да си тръгне. Матео разказва на Жулиана за думите на Марко Антонио относно ревността. Тя е развълнувана и му казва, че ако това е самата истина, той трябва да се върне при бившата си съпруга. Той е много изненадан от думите й и тя му обяснява, че би направила това в името на неговото благо, защото нещата между тях не вървят много добре. Когато го моли да си тръгне, Матео й отговаря, че ако тръгне, никога повече няма да се върне.

В дома на Марко Антонио нещата също не вървят много гладко. Синът на Франческо и Розана не престават да се карат. И двамата стигат до извода, че няма да може да живеят отново заедно, освен това и двамата не могат да забравят предишните си любими. За разлика от всички тях, Флоринда и Бруно се обичат все повече и повече и за първи път се целуват. Инес случайно дочува разговор на Нана и казва на Мария дел Сокоро, че Жозе Алсео е сина на съпруга й. Тя не може да повярва. Извън себе си от ярост, заедно с Анжелика отива в дома на Франческо, за да поговори с Нана. Жените се скарват. Тизиу, който е пристигнал в имението заедно със своя приятел, успява да убеди Жозе Алсео да се върне в града. Нито едно от момчетата не подозира, че Гумерсиндо е подслушал техния разговор, когато са говорили за бащинството му. Гумерсиндо моли Жозе Алсео да поговорят насаме.

Жулиана завежда Марио в дома на Марко Антонио и го дава на Розана. Те разговарят много мирно, все едно са приятелки. Жанет отива при Франческо, за да си иска парите, които той й дължи. А след това разказва на Жозе, че Франческо й е предложил да й открие магазин в центъра на града. Гумерсиндо е много щастлив, след като научава истината. Той се връща в Сан Паоло заедно с Тизиу и Жозе Алсео. По време на пътуването, във влака, пасажерите започват да роптаят за това, че във влака се возят две чернокожи деца. Гумерсиндо им нарежда да замълчат и им казва, че пътува заедно със синовете си. Той също така казва на Жозе Алсео, че ще му е много трудно да разкрие истината на съпругата си Мария дел Сокоро, но обещава да се грижи за него от сега нататък.

Въпреки че Долорес не изпитва особени симпатии към Амадео се прави на много щастлива, когато Ортенсия й съобщава, че отново е бременна. Нана също е много щастлива, защото синът й се е прибрал, а още повече след като момчето й казва, че Гумерсиндо не иска да ги раздели. В това време, Мария дел Сокоро казва на съпруга си, че ако мисли да вземе детето в дома си, тя ще го напусне. Като научава, че Жулиана има нужда от подкрепа, Матео се съгласява да приеме работата, която му предлага Амадео. Тя е щастлива от този обрат на нещата и му съобщава, че е бременна. Но Жулиана не е единствената, която ще става майка. Паола отново очаква дете от Франческо. Нана отива при Мария дел Сокоро, за да поговорят. По време на разговора си, тя уверява бившата си господарка, че за детето ще е най-добре да живее с майка си.

Флоринда се запознава с родителите на Бруно, но те се отнасят с нея много зле. Момичето казва на Розана, че ако не я приемат, тя ще избяга с Бруно. Освен това, само нейното семейство все още не се е запознало с Бруно. Той взема билети за влака до имението на Гумерсиндо. Ортенсия и Амадео пристигат в пансиона, за да се сбогуват с Долорес и отново я моли да тръгне с тях, но тя отказва. Гумерсиндо предлага на Нана да настани Жозе Алсео в колеж, за да получи добро образование. В началото жената е против, но след като вижда ентусиазма на момчето, се съгласява с това предложение. След като Франческо вижда колко страда Тизиу от раздялата с братовчед си, той му казва, че може да го уреди в същия колеж. Не само, че Марко Антонио се сдобива с още един брат, но и самият той ще става баща, защото Розана отново е бременна и чака неговото дете. Благодарение на Бартоло, родителите на Флоринда приемат много радушно Бруно и те с Флоринда се женят в имението. Мария дел Сокоро още веднъж моли съпруга си да се сдобри с Розана и той накрая разрешава на дъщеря си да се върне в дома. След като се среща с дъщеря си, Гумерсиндо забравя за омразата си и се съгласява на нейните отношения с Марко Антонио.

Мариана пристига в приюта, за да навести Франческо и една от монахините й предлага да остане и да работи при тях, да се грижи за децата. Икономката с радост приема, тъй като ще може да бъде близо до сина си. След известно време, Жулиана отива да посети Франческо и е много щастлива да го види радостен. Жозе казва на Жанет, че тъй като тя е бременна, ще е най-добре да напусне работата си в магазина и да си остане в дома. Жената напуска. Анжелика придружава Аугусто в конгреса, за да подкрепи съпруга си. Думите на един от депутатите по отношение на Анжелика, принуждават Аугусто да застане на страната на жена си. Борбите за щастие на всички стигат своя щастлив край: Бартоло купува земи в южна Бразилия, където отглежда лозя и се занимава с винарство, както винаги е мечтал. Той се премества там със съпругата си Леонора. Антенор намира нова работа в едно от имението и моли Нана да отиде при него. Франческо разделя едно от имението си между Матео, Жулиана, Марко Антонио и Розана и предлага на Матео да се заеме с неговата част. Матео веднага приема предложението му и Анаклето решава да работи заедно с него.

Край!