Обетована земя (Terra nostra)

Първа част

Жулиана, младо момиче, заминава от Италия за Бразилия, за да започне там нов живот заедно с родителите си, Ана и Жулио, които се надяват да получат подкрепа от приятеля на Жулио Франческо. Франческо се радва, че семейството на приятеля му се е решило на това пътуване, но за разлика от него, съпругата му Жанет не е радостна. А синът му, Марко Антонио, въобще не му е до това, той има други занимания: обича да посещава баровете и да харчи много пари. На парахода Жулиана се запознава с младеж, Матео, който е подписал договор за работа в Бразилия в имението на господин Гумерсиндо и той също пътува за Бразилия. Гумерсиндо има съпруга, Мария дел Сокоро, и две дъщери, Розана и Анжелика. Преди време Гумерсиндо е имал връзка с чернокожа робиня, която му е родила дете и Анжелика знае това от съвсем малка. На парахода родителите на Жулиана се разболяват от треска и умират, а момичето е отчаяно от тази загуба. Матео се опитва по всякакъв начин да я успокои. След това и Матео се разболява и Жулиана прекарва с него времето и той като по чудо се излекува. Младите страстно се обичат и прекарват една нощ заедно. На кораба има още италианци, Бартоло и съпругата му Леонора с новородената им дъщеря, която също почти не умира.

Но в Бразилия на Жулиана и Матео им е писано да се разделят, в суматохата те се изгубват: Жулиана отива в дома на Франческо, където я приемат много радушно. А Бартоло и Матео отиват в имението на Гумерсиндо, за да започне работа под надзора на Антенор. Жулиана се опитва да намери Матео, дори Франческо й помага, но не го открива. Анжелика решава да стане монахиня и да отиде в манастира при отец Олаво, но Гумерсиндо е против: той иска да омъжи дъщеря си и да има внуци. Анжелика ненавижда всички мъже, а Розана се заглежда по Матео.

Минава време, Марко Антонио помага за всичко на Жулиана, отнася се към нея много добре. А Жанет става неин заклет враг. Жулиана разбира, че е бременна от Матео. Гумерсиндо въвежда на плантациите нови правила и Матео се застъпва за работниците италианци. В имението живее чернокожото момче Тизиу, чийто баща е бял, но това много малко хора го знаят. Марко Антонио обещава на Жулиана, че ще открие Матео и след време й съобщава, че той се е оженил за дъщерята на дъщерята на господаря в имението, където работи, след като е имал любовна връзка с нея. Жулиана е отчаяна. В дома на Франческо всички научават, че Жулиана очаква дете от Матео, въпреки че Марко Антонио се опитва да убеди всички, че това дете е от него. Той е влюбен в Жулиана много отдавна. Матео се опитва да избяга от имението, но Антенор му прегражда пътя. След това съобщава за случилото се на Гумерсиндо и той нарежда да издирят Жулиана, за да прекрати тези негови опити за бягство. Анжелика започва да се харесва на Матео и Розана решава да помогне на сестра си да се сближи с него, изпраща я на среща с Матео. Мариана, прислужница в дома на Франческо, казва на Жулиана, че Марко Антонио въобще не е толкова добър и че много често са го забелязвали в съмнителни заведения. Розана също отива на гости на Матео и дори той я целува, молейки я да не го провокира.

Марко Антонио признава на родители си, че обича Жулиана и баща му Франческо предлага да се ожени за нея. Марко Антонио с радост се съгласява, той също е мислел за това. Гумерсиндо получава от Алтино, друг земевладелец, предложение неговия син да се ожени за една от дъщерите му. Гумерсиндо решава, че това ще бъде Анжелика, за да може да я откаже от идеята да отиде в манастир.

Антенор съобщава на господаря си, че Матео посещава дъщерите му и той решава да го изгони от имението, за да избегне неприятности. Когато Розана научава това, за да не изгуби Матео казва на баща си, че е била с него. Баща й нарежда на Антенор да го намери и той го настига при влака, с който Матео е мислел да напусне имението за винаги. Антенор не е единственият, който търси Матео. Марко Антонио, след като вижда, че Жулиана не може да забрави Матео, нарежда да го издирят. Гумерсиндо изправя младите лице в лице, за да научи истината. Матео признава, че е целунал Розана, но между тях не се е случило нищо повече, а тя настоява на своето, че са били заедно. Извън себе си от яд, Гумерсиндо заплашва Матео да го убие, ако не се ожени за дъщеря му. Матео е принуден да се съгласи, но е решен да докаже своята честност. След време, Анжелика се запознава с Аугусто, при което и двамата се харесват, а и отец Олаво съветва Анжелика да обърне внимание на Аугусто. Аугусто моли Гумерсиндо да посещава Анжелика и той се съгласява. Но има някой, който е против тази връзка. Това е Паола, жена, с която Аугусто е имал връзка. Тя се ядосва като научава, че той ще се жени за друга. Мария дел Сокоро научава, че Жулиана е бременна и пита Матео дали е имал нещо с Розана. Розана заявява, че тя също е бременна от Матео.

Работник на Франческо намира Матео и Жанет иска да му плати, за да отведе от там Жулиана, но Франческо и Марко Антонио не позволяват на момичето да замине. Човекът, когото е наел Марко Антонио, пристига в имението и разпитва всички за Матео, но Гумерсиндо му казва, че той е избягал. Упълномощен да каже, че Жулиана чака дете от Матео и когато Мария дел Сокоро чува това, казва на Розана, която заявява, че и тя очаква дете от Матео. На Жулиана съобщават, че Матео е избягал в Аржентина. Тогава Жулиана решава да приеме предложението на Марко Антонио и да му стане съпруга. Взема се решение сватбата да се отложи до раждането на детето, но Марко Антонио й купа пръстен, за да не се приеме, че е самотна майка. Алтино казва на сина си Аугусто, че иска да купи едно имение, имението на Маглиано и Аугусто си спомня фамилията на стария си приятел, Марко Антонио Маглиано. По време на разговора пристига Паола и баща й Анаклето, който иска възмездие за потъпканата чест на дъщеря си. Алтино му предлага част от имението и решава да го назначи на висока длъжност, за да разреши на дъщеря си Паола да бъде любовница на Аугусто. Аугусто обещава на Паола да й купи къща в Сан Паоло. Прибирайки се у дома, Франческо разказва за покупката, Аугусто и Алтино се срещат с Жулиана. А след това в имението на Гумерсиндо Аугусто споделя, че се е запознал с италианката, която се е омъжила за Франческо. Мария дел Сокоро и съпругът й разбират за кого говори и тя разказва това на Леонора. Матео научава, че Жулиана се омъжила и е много разстроен. Най-накрая настъпва деня на сватбата на Матео. След церемонията и празника с приятели италианци, Матео и Розана отиват в спалнята, където той я принуждава да си съблече дрехите.

Когато Марко Антонио моли Жулиана да го целуне, тя се съгласява и решава повече да не мисли за Матео. След първата брачна нощ Розана се опитва да прикрие следите от своята девственост, но безуспешно. Матео взема спалното бельо и на всички доказва, че тя го е обвинила несправедливо. Розана е била девствена преди сватбата. Сега дори нейните родители са настроени срещу нея. В дома на Франческо Алтино разказва, че дъщерята на Гумерсиндо се омъжила за италианец, който се казва Матео. Жулиана дочува този разговор и след това моли Марко Антонио да я заведе в имението. Франческо и Марко Антонио я съветват да изчака сватбата на Аугусто, за да има добър предлог да отиде и тя се съгласява, но след това решава да отиде там.

Жулиана отива в Сан Паоло. Тя намира пътя за имението на Гумерсиндо, моли един агент (който е там по поръка на Марко Антонио) да я откара до там, но той съобщава за това на Франческо и тя е принудена да се върне обратно. Аугусто посещава Паола и й дава достатъчно пари, за да има с какво да преживее времето, докато той е на сватбено пътешествие. Сватбата на Аугусто и Анжелика е много пищна. По време на празника Розана е бясна, защото Матео я игнорира; споделя с майка си за проблемите в брака си и Мария дел Сокоро обещава да поговори с мъжете на тази тема. По време на първата си брачна нощ Анжелика така и не се осмелява да се съблече пред съпруга си, решава да изчака до сутринта, когато тръгва влакът, с който ще заминат на сватбено пътешествие. При Паола отива майка й Инес и я съветва по-бързо да роди дете на Аугусто, за да може да го привърже повече към себе си. След завръщането си от пътешествието, Анжелика както и преди не иска да дели със съпруга си едно ложе и Аугусто я заплашва да я върне на родителите й, ако не изпълнява съпружеските си задължения. Най-накрая нещата между тях се оправят. За разлика от Матео и Розана, при които нещата се влошават все повече, той не може да я търпи и всячески се опитва да я избягва.

След разговор с Гумерсиндо, Матео решава да изпълнява ролята си на съпруг. След няколко дена Матео моли Гумерсиндо да даде част от земите си на италианците. Розана подкрепя съпруга си и Матео й е благодарен за това. Жулиана никак не успява да намери Матео, всичките й опити са безполезни. Настъпва деня на сватбата на момичето става съпруга на Марко Антонио. В това време тя вижда в лицето на Марко Антонио своя скъп Матео, всички гости са възхитени от красотата й. По време на празник в имението на Гумерсиндо, Антенор провокира видимо пияния Матео да се сбият. Но Гумерсиндо на време се появява и ги заставя да прекратят караницата, а на Антенор казва, че е принуден да се откаже от неговите услуги. Антенор решава да открие Нана, робинята, от която Гумерсиндо е имал син и да си тръгне от имението. Нова заплаха се разпространява сред италианците. Матео и Бартоло разговарят за това, че отново започва нова епидемия и може да стигне до имението. В дома на Франческо Маглиано чернокож слуга Дамян разговаря с Жулиана и й разказва историята на баща си и сестра си Нана. В имението на Гумерсиндо Бартоло се разболява. Убеден, че става дума за треска, той изпраща съпругата и дъщеря си в Сан Паоло, за да не се заразят. Мария дел Сокоро се отказва и решава да остане със съпруга си. Антенор отива в дома на Франческо и разпитва за Нана, защото има човек, на когото тя е много скъпа, но Дамян му казва, че не знае къде е сестра й. След като Бартоло се поправя, Матео и Гумерсиндо отиват в Сан Паоло, за да вземат Розана. След като се връща, Розана съобщава на Матео и родителите си, че чака дете, той изглежда радостен. Мария дел Сокоро решава да разбере какво се е случило с детето, което е родила Нана от съпруга й, но отец Олаво, когото тя разпитва, не й казва нищо.

С Алтино става нещо, от време на време има загуба на паметта си. Той изплашва Паола и Аугусто. В действителност, по време на стълкновение на бразилци и италианци по улиците на града един камък го удря по главата. Веднъж, докато Марко Антонио е на път по работа, Жулиана започва да ражда. След трудно раждане, при което акушират Мариана и Жанет, тя ражда здраво момче. Използвайки това, че Жулиана е заспала, Жанет нарежда на Мариана и Дамян да вземат детето и да го оставят пред портите на манастира. Когато Жулиана се събужда, Жанет й съобщава, че детето й се е родило мъртво. Жулиана е отчаяна.по време на разговора си с Алтино, Гумерсиндо започва да подозира, че Аугусто си има друга жена и решава да замие за Сан Паоло, за да изясни така ли е. Там Гумерсиндо разговаря с Аугусто откровено и той му признава истината. Като научава за това, Анжелика решава да направи всичко възможно, за да спаси своя брак. Аугусто също иска това и решава повече да не се среща с Паола, давайки й пари. Но да изгуби окончателно връзка с Паола, не иска. За това поръчва на Хувеналио, свое доверено лиже, да следи живота на Паола ида му съобщава всичко, което се случва с нея. Анжелика става доста дръзка в леглото, подражавайки на Паола и се надява така да задържи съпруга си.

Жулиана постепенно се възстановява от мъката след смъртта на сина си и Марко Антонио я обучава на основите на бизнеса и работата в банката на своя баща. Един ден в банката влиза Паола и се запознава с Жулиана. На сутринта Жулиана влиза в кухнята и заварва Мариана обляна в сълзи. Тя я разпитва какво се е случило и икономката й разказва истината за нейното дете. Ядосана на Жанет, но все пак щастлива от това, че детето й не е умряло, Жулиана отива в манастира, за да вземе детето си, но научава, че детето е осиновено от семейна двойка от Испания. Майка Тереса й казва, че може да разгледа сведенията за това. Жулиана се връща в имението на Маглиано, скарва се с Жанет и напуска къщата. След като Франческо научава за случилото се, гони съпругата си от дома. В това време в дома на Аугусто, Анжелика разпитва Аугусто за готварските способности на Паола, те се скарват и Аугусто унижава съпругата си, изкрещявайки че не може да прави нищо нито в кухнята, нито в леглото. В дома на Франческо се разгаря скандал. Марко Антонио е отчаян, защото нищо не е знаел за действията на майка си. Той ненавижда Жанет. Антенор разказва на Матео, че е намерил Жулиана, а също така и за това, че тя е очаквала дете от него, но са го дали за осиновяване. Жулиана разговаря с Нана, която работи като перачка.

Веднъж Анжелика купува от Паола макарони. Матео решава да отиде в Сан Паоло за сина си. Антенор подозира, че Тизиу е син на Дамян и му предлага да тръгне с него. Момчето е радостно и се съгласява.

Матео и Розана отиват в Сан Паоло. Матео намира дома на Жулиана и настоява за обяснения от Марко Антонио и Франческо, които очевидно му разказват лъжи за това, че никой не е виновен, за всичко е виновна акушерката. Антенор завежда Тизиу при баща му, Дамян. Анжелика се запознава с Паола и се сприятелява с нея. Анжелика разбира, че е бременна и Паоло й казва, че повече не обича Аугусто. Те организират очна ставка, по време на която Паола повтаря думите си пред Аугусто. Матео и Жулиана се срещат и разговарят. Гумерсиндо и Матео мислят да вземат Жулиана при тях в имението, но тя няма да може да живее с него, защото той не може да изостави Розана. Марко Антонио не смята да се отказва от Жулиана, той е готов, ако се наложи, да убие Матео. Жанет има идея: тя представи Мариана като лудата акушерка и да намери друг дете, което да даде на Жулиана, представяйки го за неин син. Паола започва да обръща внимание на откритото внимание на Франческо, а Розана започва да ревнува съпруга си от преселилата се в имението Жулиана. Нана и синът й са принудени да се крият от Гумерсиндо и Матео. Тизиу се изгубва и трябва да прекара нощта на улицата. Дамян моли за позволение да заведе момчето да пренощува в дома на Маглиано. Жанет отказва, но Франческо все пак позволява. Жулиана работи на плантацията заедно с останалите. Розана замисля да я накара да работи в къщата и го прави, дори се опитва да се държи добре с момичето. Паола иска да открие макаронена фабрика и моли Франческо да й даде пари. Под нейно влияние той се съгласява.

В имението италианците организират празник. Жулиана отива там, Матео също, но той не взема със себе си Розана. Въпреки всичко тя отива там с Анжелика. Анаклето, бащата на Паола, се ядосва на Гумерсиндо и Аугусто, защото е изоставил Паола; той замисля отмъщение. Марко Антонио предлага пари на Антенор, за да убие Матео, но той отказва, независимо че ненавижда италианеца. В манастира намират подходящо дете и веднага се обаждат на Франческо, който е в курс на заговора, но и Марко Антонио веднага отива да вземе "детето на Жулиана". Гумерсиндо решава, че не е подходящо Жулиана да остане в имението и я отвежда в Сан Паоло, за да търсят сина й. Те пристигат в дома на Франческо и там намират детето. Жулиана е щастлива, че е намерила "сина си". Гумерсиндо отказва да я отведе отново в дома си, още повече че Франческо и Марко Антонио настояват тя да остане при тях. Марко Антонио нарича детето Франческо, но на Жулиана това не се харесва. След като се прибира в дома си, Гумерсиндо разказва на Матео истината за подмяната на децата и за това, че Жулиана е спала с Марко Антонио преди сватбата, а също така, че тя живее с него и изглежда щастлива. Марко Антонио е щастлив, че Жулиана отново е с него. Жанет решава да попътува година, защото така или иначе не се разбира с Жулиана. Алтино, бащата на Аугусто, постепенно се побърква, никого не разпознава. Аугусто не може да управлява имението и не знае какво ще стане. В отчаянието си той дори решава да продаде имението, но Анжелика не мисли да допусне това. Марко Антонио се договаря Тизиу да тръгне на училище, оформя документите и му дава името Жулио Франсиско Сантана.

Минава време, Розана и Анжелика очакват деца. Розана ражда момче. Жулиана мисли постоянно за Матео, а Марко Антонио отново започва да ревнува и е натъжен. Алтино умира. Анжелика е решена сама да се заеме с плантациите, които вече са на Аугусто. Жулиана съобщава на всички, че отново е бременна. Марко Антонио е много щастлив. Гумерсиндо плаща на работниците си, но прекалено малко. Амадео, един от работниците, се скарва с Матео заради това и си заминава от имението със семейството си. Бартоло казва на съпругата си, че му е омръзнало да работи там и ще е по-добре да се върнат в страната си. След като научава за това, Матео разговаря с Гумерсиндо и той обещава да даде на италианците земи, за да продължат да работят за него. В Сан Паоло Антенор се среща с Тизиу и му казва, че живее с Нана в друг град и че нейният син Жозе Алсео не приема отношенията им. В това време синът на Нана уверява майка си, че ще напусне къщата, ако Антенор продължава да живее там.

Кръщават сина на Матео и Розана. Анжелика започва да ражда. Ражда дъщеря. Всички са развълнувани, защото раждането е било преждевременно и момиченцето се е родило много слабо. Анжелика се притеснява от реакцията на баща си, защото знае, че Гумерсиндо очаква само момчета, а от момичетата може да се избави. Но за нейна изненада, Гумерсиндо много се зарадва и уверява дъщеря си, че момичето ще бъде толкова силно, колкото и самата Анжелика. Паола се среща с Франческо. След раждането, Анжелика казва на баща си, че е намерила купувач за къщата, в която са живели с Аугусто в Сан Паоло. И въпреки че той я съветва преди това да поговори със съпруга си, Анжелика продава къщата. Жулиана иска Матео да види сина си и моли първо Дамян, а след това Тизиу да го намерят и да го заведат при нея, но и двамата отказват. В имението Матео знае цялата истина около измамата и казва на тъста си, че ще замине за Сан Паоло, за да види сина на Жулиана. В действителност, той иска да разкаже на любимата си, че това дете не е нейното. Гумерсиндо казва на Матео, че ако тръгне в този момент, никога да не се връща и никога няма да види сина си от Розана.

Без да обръща внимание на подобни заплахи, Матео се сбогува със съпругата си и отива в Сан Паоло. Гумерсиндо извиква Бартоло и му предлага мястото на управител, след като Матео си е тръгнал. Италианецът отхвърля предложението като казва, че работата с продажба на кафе и плантациите повече не го интересуват. Розана е отчаяна от заминаването на съпруга си и престава да се грижи за детето си; тя иска само едно - да умре. В това време Матео отива при Жулиана и й разказва цялата истина за предполагаемия й син. След това й предлага да избяга с него. Жулиана е разстроена от това, което е научила и се съгласява да избяга, решавайки да остави детето в дома на Маглиано.

Преди да избяга, Жулиана казва на любимия си, че чака дете от Марко Антонио. Матео я уверява, че това не е важно за него. Те избягват и след няколко часа спират в един пансион. В дома на Маглиано всички са изнервени. Когато Марко Антонио открива, че Жулиана е избягала, той решава да отиде до имението на Гумерсиндо за нея. Докато младежът и баща му пътуват към имението, Жанет се връща в Сан Паоло, след времето, което е прекарала в Париж. В дома на Гумерсиндо, Марко Антонио и Франческо научават, че Матео също е заминал и в този момент те са заедно. Разстроеният Марко Антонио и баща му решават да се върна в дома, но закъсняват за влака и са принудени да останат да пренощуват в имението. На следващия ден, по време на дълъг и трогателен разговор, Розана и Марко Антонио откриват, че имат много общо. В това време, Матео, който всеки ден търси работа, изпада в отчаяние от това, че не може да си намери никъде. Долорес, собственичката на пансиона, в който живеят Матео и Жулиана, предлага на Жулиана да й помага в кухнята, за да изкара малко пари. Тя й е много благодарна и се съгласява. В имението на Гумерсиндо всички италианци са в траур, защото е починал един от тях, Батиста. Когато Марко Антонио и баща му се прибират в дома и се срещат с Жанет, и двамата са много изненадани. Жените не радват Франсиско. Гумерсиндо решава да посети Паола, за да провери дали Аугусто продължава да я посещава. По случайност при нея е Франческо и вечерта приключва с обща вечеря. По-късно, Гумерсиндо приема поканата на Франческо да посети неговата банка, а след това се среща с Марко Антонио, който се интересува как се чувства Розана. Матео се сблъсква с Амадео. В началото разказва на своя стар приятел какво му се е случило, а след това споделя с него, че не може да си намери работа. Амадео го уверява, че може да му помогне да си намери работа. Матео бърза да разкаже на Жулиана. Франческо кани Паола на обяд, за да поговорят за фабриката, която иска да открие тя. Момичето е щастливо, че той все още я помни, дори и след завръщането на съпругата му. В дома на Анаклето настояват Паола да разкаже с кого се среща, но тя решително отказва.

Един ден, сутринта, когато Матео отива на работа, Жулиана започва да ражда и с помощта на Долорес на бял свят се появява прелестно момиченце. Вечерта собственичката на пансиона съобщава на Матео. Но Матео не проявява особен интерес към момиченцето, което много изненадва Долорес и разстройва Жулиана. Заради тази ситуация влюбените се скарват, особено след изказването на Матео, че щеше да е по-добре да даде момиченцето на семейство Маглиано.

Накрая и двамата стигат до заключението, че любовта им е по-важна от каквито и да било спорове. Обещават си никога повече да не говорят на тази тема. Анжелика в опита си да накара Розана да забрави Матео, я подтиква към сближаване с Марко Антонио. Отначало тя отказва, но Анжелика разчита на помощта на съпруга си, който кани съпруга на Жулиана да посети имението под предлог, че има нужда от неговата помощ.

Тизиу се среща с Матео и му съобщава, че Франческо е наел полицията да ги намери. Италианецът го моли да си мълчи за това, че са се видели, но момчето се чувства между чука и наковалнята. Накрая все пак разказва всичко на своя шеф. Жулиана и Долорес стават близки приятелки. Жулиана й разказва историята си от самото начало. И така, тя споделя с нея, че много я боли от загубата на първото си дете, което нейната свекърва е захвърлила в манастира и което уж е осиновено от друго семейство. Като чува последните думи, Долорес усеща тръпки по цялото си тяло. След това тя се замисля над думите на момичето и започва да прави предположения за малкото осиновено момче.