Екомода (Ecomoda)

26 серия

Има среща на директорите в Екомода. Николас моли всички за мнения и идеи как да свалят разходите. Първи се изказва Армандо. Той предлага вместо да купуват чаши за еднократна употреба, всеки служител да си донесе своя собствена чаша. Друго предложение е да се закупува по-евтино кафе, да рециклират хартията и да забранят на служителите да провеждат междуградски и международни разговори по телефона, обаждания до мобилни телефони....

Марио подкрепя идеята на Армандо.

Армандо продължава: служителите трябва да работят в работно време, за да не се налага да работят извънредно.

Бети не може да повярва на ушите си и смъмря Армандо. Отбелязва, че това означава, че служителите ще са нещастници. Неговото предложение ще свали разходите не повече от 10%. Много по-големи са разходите за хонорари, транспорт, контрол, наемите на складовете и закупуването на нови машини. Нейното предложение е да закупят помещенията, вместо да плащат наем, да поправят машините, които не работят, вместо закупуването на нови.

Николас се съгласява, че това са реални предложения, защото чрез тях може да се спестят 250 милиона песо.

Марио казва на Армандо, че той е изхвърлен и за това Марио ще замълчи.

Всички поздравява Бети за предложенията ѝ.

В заседателната зала, съвещанието завършва и Кенет заедно с Габриела пристигат. Гутиерес бръщолеви своите глупости за добрата работа на Бети и най-накрая се маха. Габриела и Кенет обясняват на Бети и Армандо, че Стивънсън от Фешън Груп очаква техните предложения за работата на двете компании през следващата година. Бети обещава тя и Армандо да работят по този въпрос... Габриела отбелязва, че ще трябва да изпратят факса с предложенията още на следващия ден сутринта. Калдерон прави няколко забележки по адрес на Армандо и как той не може да има собствено мнение. След закриване на заседанието, Бети моли Армандо да я придружи в офиса ѝ. Той изглежда ядосан. Тя го пита дали всичко е наред и той ѝ казва, че всичко е наред.

„Групата“ е в тоалетната  и се занимават с клюкарстване, вместо да работят. Те обсъждат строгостта на плана на Армандо... Какви нерви! Как смее да им казва, че не могат да използват телефона, освен за градски разговори; че те говорят твърде много, а работят малко. И няма да има извънредно заработено време, а за сметка на това, те ще трябва да работят тежко по време на работния ден... Но за тяхно успокоение, Бети не е приела неговите предложения.

В офиса на Бети, Армандо ѝ обяснява, че не е нито раздразнен, нито наранен, той разбира, че предложенията на Бети са по-добри от неговите. Бети му казва, че нейният план за бъдещото сътрудничество между Екомода и Фешън Груп е да се разширят на европейските пазари. Армандо е ужасен! Той смята, че тази идея е прекалено рискована. Той предлага много по-реалистична и умерена идея – да се разширят влиянието си на пазара, но на Карибите. Бети счита, че тази идея не е достатъчно практична. Тя го пита дали иска да танцува румба или да работи. Той отговаря, че е много по-лесно да използват пазара в Карибите, докато планът с пазарите в Европа предполагат големи и рисковани вложения. Бети отбелязва, че ще трябва добре да обмислят. Армандо я моли да не бъде толкова наивна. Бети отбелязва, че той е много песимистичен. Той иска да заложат на нещо по-сигурно, но Бети не смята, че не е чак толкова рискован нейния план, освен това, те разполагат с финансовата подкрепа на Фешън Груп. Армандо се страхува, че ако планът с Европа не проработи, ще трябва да се простят с подкрепата на Фешън Груп. И след като е бил президент на компанията, той много добре знае за какво говори.

Уилсън и Фреди слизат заедно от асансьора. Уилсън отбелязва, че смяната му е на привършване и пита Фреди какви са му плановете. Фреди му отговаря, че той трябва да работи. Нещо повече, той трябва да предаде на Армандо монитора на Камила, за да го върне у дома си, след като са го поправили. Уилсън не знае какво е монитор и Фреди му обяснява, че има предавател и приемник. Предавателят остава при детето, а приемникът е с родителя, който може да се движи из къщата и да слуша какво става с детето. Уилсън не разбира и Фреди му подава приемника и се отдалечава зад ъгъла и се прави на Камила като вдига шум. Уилсън, който все още нищо не разбира, се опитва да говори по уреда все едно е телефон, за голям ужас на Фреди. „Групата“ излиза от тоалетната. Аура Мария и Фреди си разменят любовни думи и Фреди пита къде е Армандо...

Армандо и Бети продължават своя разговор и всеки настоява, че неговият план е по-добър. Влиза Габриела и им предлага още данни за продажбите и на бутиците на Екомода, за всеки случай, ако им потрябват за предложенията. Те ѝ обясняват, че двамата имат различни планове и не могат да стигнат до съгласие. Габриела е доволна, така ще могат да предоставят на Стивънсън две предложения, от които да може да избере. Габриела излиза... Армандо и Бети решават, че Габриела може би е права и е по-добре да има две предложения, отколкото едно. Те си разменят няколко целувки и Армандо се отправя към своя офис, за да работи, а Бети остава в своя.

Фреди се опитва да разбере от Аура Мария за какво са разговаряли в тоалетната, но тя му отговаря, че това са „женски работи“. Той се опитва да заговори за тяхната сватбена церемония, отбелязва, че не трябва да има тайни между тях, защото те са вече съпруг и съпруга. Тя се съгласява, но настоява, че това не включва разговорите ѝ с момичетата. Секретарките се връщат по работните си места и Фреди казва на Уилсън, че му се иска да знае за какво са разговаряли.

Фреди и Уилсън се насочват към офиса на Бети, точно когато Армандо излиза от него. Той ги пита какво правят там и Фреди му подава детския монитор, за да може Армандо да го занесе в дома си. Армандо пита Уилсън какво прави там. Уилсън му отговаря, че смяната му е свършила и той мисли да се преоблече. След като Армандо се отдалечава, Фреди продължава своята мисъл, че иска да знае за какво са си говорили момичетата. Уилсън, който най-накрая е разбрал как действа детския монитор, предлага на Фреди да го използват, за да подслушват момичетата, докато разговарят в тоалетната. Фреди е ужасен от предложението... (но става ясно, че ще приложат този план)

Аура Мария влиза в офиса на Бети и ѝ подава някакви документи, който Бети да разпише. Тя забелязва, че Бети има загрижен вид и я пита какво е станало. Бети ѝ разказва, че трябва да направят предложение на Фешън Груп, но Армандо има свой план, различен от нейния и това ще се превърне в състезание между тях двамата като накрая някой ще загуби. Мислейки, че Бети е загубила увереността си, Аура Мария казва, че ай-вероятно нейният план ще спечели. Бети ще изяде жив Армандо! Бети отбелязва, че и планът на Армандо е добър. Аура Мария само отбелязва, че Бети обожава Армандо.

Уилсън и Фреди бързат към дамската тоалетна и казват на Берта, София и Аура Мария, че те ще се погрижат за проблема. Жените са учудени, че има някакъв проблем. Уилсън се опитва да обясни в какво се състои проблема, но Фреди го дърпа на страни и му казва да престане, защото може да ги разкрият.

Армандо излиза от офиса си, насочва се към офиса на Бети и си мисли, че той не може да допусне това състезание между него и Бети. Той разсеяно пита Берта и София дали Бети си е тръгнала вече. Те му отговарят, че не е и той ги пита дали тя е в офиса си. Те го поглеждат изненадано и въпросително, но отговарят утвърдително. Армандо влиза в офиса на Бети, а Берта отбелязва, че той изглежда побъркан. Армандо пита Бети как върви. Тя му отговаря, че не е имала време да се заеме с предложението си. Той предлага да се приберат заедно и там да поработят заедно, първо по нейното предложение, а после и по неговото. Така двете предложения ще са от тях двамата. Бети се смее и той я пита защо, да не би да мисли, че той ще изгуби? Тя му отговаря, че не са завършили обсъждането на предложенията. Той я пита дали е убедена, че нейното е по-добро. Ако е така, тогава просто да забравят за неговото предложение. Тя казва същото за нейното. Още едно безизходно положение. Бети обобщава: Карибското предложение предполага само една модна линия, подчертано тропическа, а от друга страна, Европейското означава няколко различни линии...  Армандо настоява, че неговото предложение е по-малко рисковано, а Бети отбелязва, че с подкрепата на Фешън Груп нещата ще са по-лесни. Но очевидно няма да се разберат по въпроса. Те решават да видят кой ще „победи“. Армандо излиза от офиса и се връща в своя, за да поработи.

Берта отбелязва, че се задава някаква трагедия, защото Армандо е излязъл от офиса на Бети наистина раздразнен. Момичетата организират спешно събрание...

Армандо влиза в офиса си и Марио го пита какво е станало с „момчето“. Армандо му казва, че с Бети имат различни предложения. Калдерон не може да повярва, че Армандо мисли да се състезава с Бети. Той предлага Армандо да си уреди погребението си. Той го нарича „Господин Тачер“ (сравнявайки го със съпруга на британския министър председател Маргарет Тачер), който живее в сянката на съпругата си и чието първо име никой не знае. Армандо казва, че знае коя е Маргарет Тачер, Желязната лейди, но нито той, нито Марио знае името на съпруга ѝ. Армандо, според Марио, е „Господин Пинсон“. Калдерон моли Армандо да седне на „трона“ си и му разяснява, че след като се е оженил за жена като Бети, той се е примирил да живее в нейната сянка... Марио продължава със своите подмятания и нарича Армандо „Тигъра“, но вече е „Тигърчето“, приятелят на Мечо Пух. Армандо отрича всичко това и казва, че той продължава да е президент на Екомода, много добре знае какво прави и освен това, хората го уважават... Марио се приближава до заседателната зала, от където се дочуват шумове.

В заседателната зала, Уилсън и Фреди слушат какво си говорят жените в тоалетната чрез монитора на Камила... Армандо и Марио отварят вратата и ги хващат... Армандо пита какво правят. Фреди отговаря, че подслушват „групата“. Армандо му напомня, че това е незаконно. Армандо обижда Фреди и Уилсън, но дочува в женския разговор своето име... жените коментират, че Бети ще пулверизира Армандо със своето предложение. Те се присмиват над Армандо и казват, че им се иска да го видят на следващия ден, когато Бети победи... и че той е Армандо де Пинсон. София казва, че следващият път, когато той ѝ даде някаква заповед, ще го нарече „Арманда“. Армандо е посинял от яд. Той ядосано отбелязва, че те са банда вещици и иска да ги убие...

Армандо и Бети пристигат у дома си. Лина, детегледачката на Камила, ги чака и им казва, че детето се чувства по-добре и е заспало в спалнята им. Те ѝ казват, че ще се видят на следващия ден. Бети и Армандо решават да поработят в кабинета и Бети пита Армандо дали е взел монитора на Камила. Той се извинява, защото го е забравил в Екомода. Бети отива да види детето, а Армандо си налива уиски...

В Екомода, Фреди и Уилсън се опитват да приберат предавателя от мястото, където са го скрили в тоалетната. За нещастие, преди да успеят да излязат, „групата“ се връща, принуждавайки мъжете да се скрият в тоалетната. Момичетата подлудяват Инес, защото искат да пробват някои от новите тоалети, които е създал Уго...

В дома на Мендоса-Пинсон, Армандо е приготвил кафе за съпругата си и ѝ пожелава успех с предложението. Тя също му пожелава успех с неговото. Те сядат да работят – Бети на бюрото, а Армандо на дивана. Армандо решава да си пусне някаква музика, за да може да се концентрира по-добре. На Бети не ѝ харесва и го моли да изключи музиката, защото я разсейва. Армандо ѝ отвръща, че тя се опитва да бойкотира работата му, защото музиката ще му помогне да работи. Тя му напомня, че не са противници, но той ѝ казва бързо да не го прекъсва повече.

В Екомода, Сандра отваря едната тоалетна и е неприятно изненадана да открие там Фреди и Уилсън. Хванати, те разказват за монитора и двамата са изхвърлени от тоалетната.

Армандо си тананика с молив в устата, докато работи. На заден план се вижда Бети, която работи тихо на бюрото. Армандо е горд с резултатите. След това той моли Бети за внимание, за да ѝ разкаже за модния сектор в Карибите. Тя прави своето представяне на своето предложение за Европа. Армандо отбелязва, че тя е икономист, а той обикновен производствен инженер. За това, всичко което тя каже, излиза истина, тя винаги е права. Бети му казва, че тя не отрича неговите възможности, той е бил президент, а тя само негова секретарка, след това и асистентка, и за това тя знае всичко за него. Детето започва да плаче. Бети отива да го нагледа и Армандо започва да шпионира работата на Бети (разглежда какво има на компютъра ѝ). Бети го хваща и го пита да не би да шпионира. Той отрича, той само прехвърля, хвали и приема това, което е тя. Той я прегръща и я целува. След това си сменят местата: той отива да види бебето, а тя шпионира неговия проект.

Бети се връща от стаята с детето, докато Армандо продължава да работи по своя проект. Армандо пита как е детето и Бети му казва, че е добре. Той става и отива да нагледа бебето. Бети не е доволна от това, което вижда в предложението на Армандо.  След това тя подслушва неговия монолог пред бебето. Армандо казва на малката, че трябва да спи, защото той трябва да работи. Той се е забъркал в голяма каша, защото в офиса го наричат „Г-н Тачер“,а  той иска да промени това. той обяснява на малката, че го наричат така, защото се е оженил за много интелигентна жена – майка ѝ. Той в момента се състезава с нея и ако не спечели, всички ще продължат да му с подиграват. Но дори и да загуби, той няма да е наранен, защото това ще потвърди, че той е благословен с такава красива и умна жена като Бети. За него това е много важно за него. Той ѝ обещава, че ако заспи, той ще може да отиде да работи, но ѝ обещава първо да ѝ смени памперса.

Вече в леглото, Бети и Армандо си разговарят. Те са малко тъжни, защото  не са успели да свършат с предложенията си и ще трябва да ги довършат на следващия ден. Те отново започват да спорят по предложенията си. Най-накрая решават, че трябва да поспят, защото им остават само два часа за сън. Но когато Бети си ляга, Армандо отваря очи, поглежда Бети, нежно се приближава до нея и отмества косата ѝ, погалва лицето ѝ със своето, целува я по врата....

На следваща сутрин, Бети и Армандо пристигат в Екомода. Габриела ги пита за техните предложения, за да може да ги изпрати на Стивънсън. Бети ѝ обяснява, че им остават малко работа по проектите и по-късно ще ѝ ги изпратят. Габриела се извинява, че дори не им е позволила да влязат, а ги е подхванала от вратата. Армандо и Бети се запътват към офисите си, докато секретарките коментират, че Бети ще спечели. Бети им казва, че и предложението на Армандо също е добро. Бети моли да вземе предложението на Армандо и да ѝ го занесе в офиса. Когато Аура Мария занася предложението на Армандо в офиса на Бети, тя пита Бети какво мисли да прави. Бети моли Аура Мария да се закълне, че няма да каже на никого това, което ще види. Малко притеснена, Аура Мария се заклева, че няма да каже на никого. Тогава тя вижда Бети да разменя горните листи на предложенията (т.е. на предложението на Армандо пише, че е нейното, а на нейното – че е на Армандо). Аура Мария не може да разбере защо Бети прави това. Бети е убедена, че предложението на Армандо няма да бъде прието от хората на Фешън Груп. Тя не иска Армандо да загуби и хората да продължават да му се присмиват, като че ли не вярват в него. Аура Мария иска да разбере как Бети ще обясни, че нейното предложение е на името на Армандо, а Бети ѝ отговаря, че ще мисли за това по-късно.

В края на деня, Габриела пита Берта и София дали Бети и Армандо са в офиса на Бети. Жените вместо отговор питат дали г-н Стивънсън вече е решил. Габриела им казва, че е така, той е одобрил едното предложение. Жените от Екомода са благодарни и молят Габриела да изчака, докато не вземат нещо за почерпка. Габриела казва, че иска да се подготвят, да съберат всички, за да направят представянето. София и Берта казват на Аура Мария какво се е случило и я молят да повика Армандо и Бети, когато всичко е готово.

Бети и Армандо са в нейния офис и разговарят много любовно. Бети му казва, че няма значение кое предложение ще бъде избрано, и двамата ще спечелят. И ако нито едно от тях не спечели, светът няма да свърши на следващия ден. Аура Мария отваря вратата и ги моли да я придружат. Тя я придружават и заварват всички служители, които само тях чакат. Габриела прочита писмото от Стивънсън, в което се споменава, че избира предложението на Бети. Армандо се усмихва щастливо и прегръща Бети, която е в шок. Той ѝ казва, че е бил сигурен, че нейното предложение е било много по-добро и я уверява, че я обича много. Те се целуват, всички ръкопляскат и са щастливи... В това време пристига Уго и пита какво празнуват. Инес му отговаря, че Фешън Груп са избрали предложението на Бети... Уго се присмива на Армандо, че си е помислил, че може да се състезава с Бети. Марио нарича Армандо „Г-н Тачер“ и го поздравява с почетното второ място. Армандо не издържа тези подигравки и заявява, че е горд със съпругата си... Габриела продължава с четенето на писмото от началството: планът за Карибите е прекрасна идея и е точно това, което Фешън Груп е търсило отдавна. А що се отнася до предложението за Европа – ще е по-добре да го оставят за след две години.

Всички все още ликуват и искат да вдигнат тост за Бети. Но Бети не може да издържи повече. Тя настоява всички да замълчат, няма да има повече тостове. Тя моли Аура Мария да обясни на всички какво се е случило в офиса на Бети сутринта. Аура Мария ѝ напомня, че се е заклела да не казва нищо. Бети ѝ позволява да наруши думата си и Аура Мария разказва на всички как Бети е разменила предложенията. Армандо иска да разбере защо Бети е постъпила така... Уго отбелязва, че това си е чиста кражба. Бети се обръща  най-вече към Армандо и казва, че не го е направила заради това. Тя е искала да предпази Армандо, но тя е глупачка... Плачейки тя влиза в офиса си.

Армандо влиза в офиса на Бети и я чува да казва...

Бети: Господи, моля те само да отвориш земята и нека тя ме погълне. Любов моя, скъпи, единственото нещо, за което те моля, моя любов, е да не си мислиш, че съм се опитала да си присвоя твоята идея, любов моя...

Армандо: Но аз вече знам това, не трябва да ми обясняваш това. знам, че си го направила от съжаление, защото ти не си мислеше, че моята идея е най-добрата, ти си мислеше, че е лош план. Знам, че се опита да избегнеш неудобството ми пред служителите на Екомода, пред целя свят. Знам, че вярваше в своята идея, че вярваше в себе си. Знам...

Бети: Но ти разбираш, че съм два пъти глупачка, любов моя.... Защото твоето предложение е най-доброто. И аз исках да избегна недоразумението пред всички, но в крайна сметка те направих за смях. Какъв ужас!

Армандо: Не, не, замълчи, замълчи... Какво би станало, ако факсът от Фешън Груп гласеше друго? Ако гласеше, че съм спечелил с предложението си... за европейските пазари? Какво щеше да се случи тогава?

Бети: Любов моя, ние и двамата щяхме да триумфираме. Защото чувствах, че трябва да подсиля мнението за теб в компанията, чувствах, че така е необходимо...

Армандо: Не ме бъркай, Беатрис. Щях да те убия....

Бети: Но, любов моя, изглеждаше така, все едно никой не отдава значение на работа, която си свършил в Екомода през тези години...

Армандо: Не искам такова признание. Нещо повече, не приемам такова признание.

Бети: Любов моя, любов моя... чух те, снощи, докато говореше на детето. Усетих твоята тъга... Любов моя, усетих, че ако ти се нуждаеш от това признание (Армандо сяда), аз ще направя каквото мога (Бети застава на колене). Ако моето предложение беше спечелило с твоето име, това щеше да е за мен начина да ти се отплатя за всичко, което си направил за мен, любов моя. Защото ако аз сега съм тук, то е заради теб. Задължена съм ти за всичко. Задължена съм ти за дъщерята, която имаме. Задължена съм ти за щастието, с което ме даряваш всеки ден. Исках да ти го върна по някакъв начин. Просто не знам по какъв начин да ти покажа колко много те обичам... (Армандо практически не ѝ позволява да довърши и я целува...)

Армандо: Не, то не трябва да правиш това, любов моя, не трябва да го правиш, не трябва да го правиш, не трябва да го правиш... Знам колко много ме обичаш. Но просто не мога да живея с твоето съжаление. Трябва да разбереш това. не мога да живея с твоето съжаление. Моят най-голям успех е, че ти си с мен, ок? Това е моят най-голям триумф. Единственото нещо, което искам, е да бъдем заедно. Всяка нощ да спим в прегръдките си. Всяка сутрин да се събуждам с целувката ти. И ти ме върна към живота! Всеки път, когато се прибирам, ти и Камила да ми се усмихвате. Дай ми една усмивка и това ще е единствения начин да разбера, че аз съм най-добрият човек, че аз съм най-добрият мъж, че съм жив... (те се целуват). Любов моя, има нещо, което не съм ти казал...

Бети: Какво?

Армандо: Че единственият човек, който не ме е поздравил за моето предложение, си ти... (целуват се отново). Така, ти разбираш, че карибските тарифи са по-добри от европейските? Знаех си! (Армандо се радва като малко дете в магазин за играчки...)

Бети: Не, моля те, не!

Армандо: Какво каза за стъклата? Те са най-дбрите! Спечелих, спечелих! Спечелих!

Бети: Ок, ок, добре, добре... Предавам се... Моля ви, не ме наказвайте, господине, моля ви!

Армандо: Не, не, разбира се, че ще те накажа. Ще те бия с камшика на моето безразличие. (той  прегръща много силно). Ще ти направя неща, които никой друг не може, освен мен. Нещо повече... Твоето мъчение започва сега, госпожо...!

Армандо и Бети излизат от нейния офис и се присъединяват към останалите. Армандо отбелязва, че всички изглеждат така, все едно спят, а не празнуват. Уго споделя, че си е мислел, че Армандо ще убие Бети, но Армандо го прекъсва. Армандо казва, че нито е удрял някога жени, нито има причина да убива Бети. Тя му казва, че в денят, в който Армандо я напусне, тя ще умре.... Армандо ѝ казва, че тя първо трябва да го предупреди преди да умре, за да отиде с нея... И това е края на историята, с целувки, прегръдки и бутилки шампанско, които гърмят...

Край!