Екомода (Ecomoda)

22 серия

Маруха казва, че полицията трябва да разпита портиера на сградата, където са открили  бандата от жени с колите на Гутиерес и Калдерон. Лейтенантът уверява жените в Екомода, че ще ги извести за резултатите от теста (с отпечатъците)... Габриела пита какво ще стане с жените, ако се докаже, че те са замесени в нападението. Маруха казва: „Приятно ми е да се запознаем. Аз съм Маруха Браво, вдовицата на Гутиерес...“ Аура Мария казва, че Фреди Естюарт Контрерас е мъртъв. Габриела пита останали защо след като подозират мъжете, не отидат да говорят с тях. По-добре ще е, ако нещата се изяснят, може би нещата не са такива, каквито си ги мислят. Маруха пита Габриела защо говори така и тя отговаря, че играе ролята на адвокат на дявола. Може би мъжете не са направили нищо. Ако така стоят нещата, Маруха не може да разбере защо шестимата просто не си отворят устата и не говорят. Може би защото са виновни, нали така? Маруха моли Габриела да не казва нищо на мъжете за разговора им. Габриела се заклева...

След като Габриела се заклева, женска дума, на Бети, Аура Мария и Маруха, че тя няма да каже и думичка на мъжете за това, което те (жените) са разбрали от полицията: че женска банда е нападнала мъжете, а не са били десет мъже, както са се опитали мъжете да убедят жените от Екомода, Габриела напуска офиса на Бети и отчаяно си казва: „Женска дума, мъжка дума... Кой би разбрал това?“

Уго разговаря по телефона с някого за мъжът, който все не може да открие...

Габриела влиза и се поздравява с Уго като се целуват.

Габриела: Как си?

Уго: А, не, не! Мъже! Мъже! Къде са действащите?

Габриела: Като откриеш, кажи ми.

Уго: Ай, да. Имаше един аржентинец, любовта на живота ми. Дадох му всичко – правих луди неща, отдадох му сърцето си, докато... той ми измени. Какво те води тук? Знам, знам, искаш да видиш последните ми работи. (той ѝ показва скиците)

Габриела: Уау, колко красиво!

Уго: Класика. Отрязано тук малко.... нещо липсва.

Габриела: Уго, не... Твоята работа е прекрасна, но не съм тук за това. идвам по личен въпрос, нещо... поверително, за което искам да те попитам.

Уго: Любов моя... Целият съм слух. Сапуненият филм започва. (той се смее)

Габриела: Ами... Случвало ли ти се е да играеш и като мъж, и като жена едновременно?

Уго: Скъпа, аз съм в постоянна промяна. (той се смее)

Габриела: Аз съм в това положение точно сега.

Уго: Кажи ми всичко.

Габриела: Ти си чул за нападението над мъжете от Екомода, нали?

Уго: Знам всички клюки в Екомода. Знам някои неща за Армандо Мендоса, но не, ти ще умреш! (Габриела му прави жест да замълчи) Ами, това, което знам е, че десет мъже са се появили, нападнали са ги и са ги съблекли, а аз не съм бил там, за да видя този спектакъл.

Габриела: Не. Чуй какво искам да ти кажа, не са били мъже. Били са десет жени.

Уго: Ай, не! Ай, не! (той покрива ушите си, за да не чува) Но! Не съм чул това! какво? Жени? Не са били мъже... но... но... От къде го знаеш?

Габриела: Те ми казаха.

Уго (все едно не може да намери точните думи): Но как така? Това е измама, нали?

Габриела: Не, не, не... не е това, което си мислиш, не е и това, което си мислят жените от Екомода. Не е било измама, нито пък колективна измяна. Това е... момчешка игра.

Уго: Един момент! Ти ще им помогнеш, нали? Ти ще запазиш тайната им, но защо?

Габриела: Защото според тях, аз съм една от тях. Ще се опитам да ти разкажа историята.

Уго:  Не, чакай, само момент, защото Барбара Чезаи (кучето му), не може да слуша това. (той става, извежда кучето отвън и се връща) Добре, отиде си, но няма да се върне при мен с компания, нали?

Габриела: Слушай това, което ще ти кажа. Полицията...

Уго: Ай, не! Обичам полицията! Направо съм луд...

Габриела: Изслушай ме, моля те, Уго, нуждая се от твоята помощ. Полицията е задържала част от бандата, когато са открили откраднатите коли. Мъжете не искат да разпознаят гансгстерките, защото се страхуват да не бъдат разкрити от съпругите си и от публично осмиване. Това, което те не знаят е, че почти са разкрити от жените, защото те са разговаряли с полицаите. Полицията е изпратила колите за експертиза. В 5 часа ще имат резултат и ще разберат, че жените са ги нападнали. Мъжете може да отидат в затвора за съучастие. Уго, задръж за малко. Мъжете ме накараха да се закълна, мъжка дума, че няма да кажа на жените нищо; и жените ме накараха да се закълна, женска дума, че няма да кажа на мъжете нищо; а ако не кажа нищо, мъжете ще отидат в затвора. Кое обещание да престъпя – към мъжете или към жените?

Уго: Нека видим, има ли друг избор, например самоубийство? Не? (той се смее)

Габриела: Ти мислиш, че не трябва да обмислям това? Уго! Помогни ми, моля те. Ами, ако беше истински мъж и аз престъпя дадената на теб дума, какво би ми направил?

Уго: Като истински мъж, ще те сритам, ще ти разкрася лицето... (той се смее)

Габриела: А ако беше жена, какво би направил?

Уго: Щях да ти забраня да посещаваш моя фризьорски салон, а след това щях да пусна слухове за теб.

Габриела: С други думи, защо не ми заемеш револвер и да се застрелям? Уго, а ако беше приятел и аз престъпех думата си, какво би направил?

Уго: Както и да е, щях да те убия. Ще те убия, но не заради престъпената дума, а заради това, че си лош приятел.

Габриела: Знаеш ли какво? Аз ще предотвратя влизането на момчетата в затвора... Ще предам жените.

Уго: Давай. Чакай само да взема подвижната стълба, за да мога да те целуна. (той я целува)

В заседателната зала, мъжете разговарят за същото... Габриела влиза и им казва, че трябва да преразгледат решението си да не издават бандата на крадлите. Всички са против тази идея. Тя пита колко е часа и открива, че е 4 и 10, тя разбира, че времето изтича за тях. Тя отново апелира да променят решението си, но Марио казва, че не могат. Армандо се притеснява от настояването на Габриела и я пита какво е станало. Габриела му отговаря, че се притеснява те да не влязат в затвора. Фреди се изправя и започва да се хили идиотски, а Армандо го срязва. Тогава Габриела им казва за пръстовите отпечатъци, които ще сравняват полицаите, а също така, че жените от Екомода са разговаряли с лейтенанта... Гутиерес не може да повярва. Той моли другите за револвер, с който да се застреля. Армандо отново му казва да не се държи като мишка, а като истински мъж. Армандо е убеден, че трябва да отидат да идентифицират жените. Габриела им напомня, че ще бъдат обвинени в възпрепятстване на правосъдието и съучастие, ако не разпознаят жените. Най-накрая те решават да направят точно това и благодарят на Габриела. Когато тръгват за полицейския участък, Армандо целува Габриела по бузата, Николас я прегръща, Фреди също се опитва, но тя не позволява нито на него, нито на Гутиерес. Марио ѝ благодари и я целува по устните...

В офиса на Бети, Маруха пита другите колко е часа и Бети ѝ отговаря, че е 4 и 20. Маруха иска да се обади на лейтенанта, за да разбере какви са резултатите. Тя не иска да чака. Габриела влиза и  ги моли да се успокоят, защото съпрузите им и Фреди се нуждаят от разбиране... Те ѝ дават дума, дума на жени, че ще приемат нещата спокойно. Те всички се заклеват... Габриела им потвърждава, че мъжете са били нападнати от банда жени. Маруха я пита от къде знае това. Габриела им признава, че мъжете са ѝ я разказали. Аура Мария е бясна и заявява, че няма да прости на Фреди през следващите 120 години. Габриела настоява, напразно, че техните съпрузи не са им изневерили. Маруха казва, че Гутиерес ще види ужас като на филм, когато я види отново. Бети моли Габриела да им разкаже всичко. Габриела отново настоява жените да се успокоят и да я изслушат. Тя им разказва накратко историята...

В полицията, Армандо, Марио, Фреди, Гутиерес, Николас и Кенет подписват полицейския доклад за разпознаването на жените и разговарят с лейтенант Асеведо. Фреди е много изнервен от мисълта какво може да се случи, ако „неговата“ блондинка се обади на Аура Мария. Армандо обяснява на лейтенанта, че жените от бандата, които не са били заловени, са заплашвали мъжете, че ще се обадят на жените им. Лейтенантът обещава да не прави обществено достояние случая. Армандо благодари на лейтенанта и казва на останалите, че остава да говорят с най-опасните жени – Бети, Маруха, Аура Мария... Гутиерес пита лейтенанта дали няма някоя много сигурна килия, в която да го затворят... Кенет и Николас практически изнасят Гутиерес навън.

Габриела обяснява на жените как мъжете са се присмели на Армандо, че не може да се освободи от наставленията на Бети и как са свършили в къщата на жените. Габриела казва, че като мъже, те са си паднали по тях, но не са правили нищо. Маруха отбелязва, че там може би нищо не се е случило, но преди това би трябвало да има някаква прелъстителна история. Габриела им казва,ч е това е самата истина, тя няма интерес да защитава мъжете. Бети ѝ благодари за информацията. Аура Мария също и добавя, че благодарение на Габриела тя не иска да бъде с Фреди повече. Маруха също благодари на Габриела и казва на Габриела, че сега Гутиерес ще разбере защо я наричат (Маруха) Вещицата... Габриела настоява те да разговарят с мъжете си, да разберат, че те нищо лошо не са направили. Маруха от своя страна настоява, че те все пак са направили нещо лошо – захласнали са се по жените, нещо повече, отишли са в къщата им. Габриела отбелязва, че чак сега разбира поведението на мъжете, които предпочитат да влязат в затвора, отколкото да разкажат на жените си. Габриела признава, че е казала всичко на мъжете за разговора на жените с лейтенант Асеведо... Маруха я пита как е могла да престъпи думата си, която им е дала и още повече, че не им е казала преди това... Габриела им обяснява, че е дала дума на мъжете преди това. Бети изказва своята теория, че мъжете са изпратили Габриела, за да ги успокои. Габриела казва, че тя е там по своя воля, доброволно. Маруха пита по кое време ще се върнат мъжете. Бети казва, че мисли да си тръгне веднага, защото не иска да е там, когато Армандо се върне.

Аура Мария, обляна цялата в сълзи, излиза от офиса на Бети и се натъква на приятелките си. Берта иска Аура Мария да им каже какво става – всички са на мнение, че това има връзка с обира от предната вечер... Аура Мария не може да се сдържи и им казва, плачейки, че нападателите от предната вечер са били 90-60-90. Те се отправят към дамската тоалетна, за да научат цялата клюка. Когато излизат от тоалетната, Аура Мария казва на останалите, че мъжете си нямат и представа, че те знаят какво в действителност се е случило. Тогава те се натъкват на Бети, която си дава сметка, че Аура Мария е разказала всичко на „групата“. Аура Мария се защитава като казва, че Бети трябва да я разбере, че приятелките ѝ трябва да знаят. Те питат Бети къде мисли да отиде и тя им отговаря, че има нужда да се разходи, за да реши какво ще прави, когато отново види Армандо. Те настояват, че вместо да бъде сама, трябва да отиде с тях в дома на Аура Мария, Сандра и Мариана. Те също така канят и Маруха, която се готви да си събере нещата от къщата, да се изнесе и да изненада Гути-гу с документи за развод.  „Групата“ и най-вече Инес настояват тя да не предприема толкова драстични действия. Сандра предлага да „празнуват“ с 12-годишно уиски. Всички се съгласяват да пратят по дяволите всички мъже, но Берта казва, че ще прати по дяволите всички мъже, освен своя „прасчо“, когото трябва да помоли за разрешение да отиде с тях. Те канят и Габриела да отиде с тях. Габриела им казва, че първо ще трябва да се погрижи за някои неща, но после ще се присъедини и Аура Мария ѝ дава адреса.

Вече е късно и щастливите мъже слизат от асансьора, благодарни, че са се отървали от бъркотията с бандата. Марио предлага да празнуват. Армандо не е в настроение за празнуване, след като е звъннал на мобилния телефон на Бети, но тя не е отговорила. Николас отбелязва, че никой не е на мястото си и всички се насочват към заседателната зала.

В дома на Аура Мария..., Бети казва на жените, че глупаците от Екомода си нямат представа, че те знаят истината. Те отбелязват, че уискито не действа и Аура Мария предлага да излезе за още, благодарение на Гутиерес, ще плати с неговата кредитна карта. Всички жени са прилично пийнали. Бети се хили... Инес ги съветва да не пият много, за да им останат бистри главите за времето, когато ще се изправят пред съпрузите си. Маруха отговаря, че за нея ще е по-добре да е пийнала, защото в противен случай ще си изпусне нервите и ще убие Гутиерес.  Бети не иска да пие повече, защото както всички знаят, алкохолът не  ѝ действа добре. Инес казва, че пиенето не понася на нейния артрит, но все пак приема да пийне уиски, казвайки, че иска да се наслади на аромата му.

В заседателната зала на Екомода, всички мъже пият уиски, за да обмислят своята следваща стъпка... Габриела влиза и пита какво правят. Марио отговаря, че гениите мислят. Габриела взема питието на Марио и го глътва на един дъх. Тя им казва, че няма смисъл да правят планове. И тя взема питието на Армандо, изпива го на екс, а Армандо казва: „Ай, Господи! Наздраве!“ Габриела им съобщава, че жените им знаят всичко. След това изпива питието на Гутиерес! Армандо я пита какво ѝ става, тя е излъгала неговото доверие. Преди да отговори, Габриела изпива питието на Николас. Тя им обяснява, че се е притеснила, че жените от бандата ще се обадят на жените им и ще им разкажат всичко. Гутиерес иска да се хвърли през първия отворен прозорец. Николас му казва да не прави това. Армандо ги съветва да не вдигат врява. Той отбелязва, че ще трябва да се изправят пред проблема. Фреди иска да разбере защо. Те искат да разберат защо Габриела ги е издала. Марио я изглежда много разочаровано и ѝ казва, че не е предполагал, че е такава доносничка. Габриела се извинява и им казва, че ще се видят. Те я питат къде мисли да ходи и тя им отговаря, че ще отиде в дома на Аура Мария, където са се събрали всички жени, които правят планове как да ги разчленят на парчета.

Марио казва, че това, което трябва да направят е да кажат истината и  Гутиерес и Армандо трябва да се приберат при съпругите си и да им разкажат всичко. А Фреди трябва да падне на колене пред Аура Мария. Армандо отбелязва, че за Марио всичко е лесно, защото не го чака у дома жена. Армандо казва на Марио, че има сериозен проблем със съпругата си, която не отговаря на мобилния си телефон, която му няма доверие. Николас им казва да правят каквото пожелаят, единственото нещо, което той рискува е телевизор и храна за една седмица...

В дома на Аура Мария, Бети се забавлява над Армандо и начина, по който ѝ е разказал за нападението. Маруха се забавлява за сметка на Гутиерес, който се опитва да говори на английски и как си движи устните. Аура Мария разказва историята на Фреди за унизителното нападение. След това Габриела се изправя и имитира говора на Кенет... Берта казва, че единственото нещо, от което се нуждаят мъжете, за да бъдат нападнати, са един чифт хубави крака и една къса пола. Маруха допълва, че не е нужно чак толкова много. Бети е убедена, че жените трябва да са изглеждали наистина зашеметяващо. Маруха продължава да се присмива на Гутиерес...

Мобилният телефон на Габриела звъни. Армандо е. Той иска да разбере какво е настроението в апартамента. Та му отговаря, че те са въстанали и  отдалечава телефона, за да може той да чуе това, което жените викат: „Глупави мъже!“ и „Кастрация!“ Армандо е изплашен и казва, че те не са жени, а психопати. Той казва на Габриела, че той, Гутиерес и Фреди са отвън с музиканти. Габриела му казва, че ще слезе, за да отвори вратата. тя затваря телефона и казва на останалите, че е бил приятел. Те ѝ казват да го покани, за да го линчуват...

Отвън, тримата плануват Операция серенада. Армандо с китара в ръка, започва да пее „Perfidia“ (Измяна)... Фреди започва да плаче. Музикантите вземат китарата от ръцете на Армандо и му дават маракаси. И започват да пеят песента „Contigo Aprendi“ (С теб се научих...) и Фреди започва да им припява. Фреди казва на мъжете от триото, че те (той и приятелите му) трябва да изчакат, докато жените не започнат да викат и чак тогава да влязат. Армандо казва на музикантите, че първо трябва да разберат какво е настроението в стаята и ако нещата наистина са зле, трябва да започнат да пеят „...la puerta se cerro detras de ti“ (...вратата се затвори след теб...), за да им покажат, че не може да влязат вътре. Гутиерес започва да пее „...no existe un momento del dia…“ (няма момент през деня...), Фреди започва да пее „no hay bella melodia…“ (няма толкова хубава мелодия...) Армандо им нарежда да замълчат. Габриела отваря вратата и триото влиза вътре с инструкциите да накарат жените да се разплачат... Армандо започва да пие от бутилката с уиски, която са си донесли.

Вътре, Берта разказва някакъв виц, нещо от сорта: Защо Господ е направил жените толкова красива? За да се влюбват мъжете в тях. И защо ги е направил толкова глупави? За да може те да се влюбват в мъжете... В този момент триото влиза, пеейки болерото „Perdon” (Прошка). Фреди, Армандо и Гутиерес са отвън, чакайки да видят какво ще се случи... Чува се шум от борба и триото се връща при мъжете, носейки китарите си на врата...

Има разбирателство по въпроса, че  жените няма да се помирят с мъжете заради серенадата. Габриела продължава да умолява жените да се държат цивилизовано, да оставят миналото зад гърба си. Бети продължава да е ядосана на Армандо. Те казват, че няма да забравят историята и започват да скандират: „Смърт! Смърт!“ През открехнатата врата може да се види бяла кърпичка. Гутиерес е натоварен с носенето на знаме за временно примирие. Жените вземат знамето от него и го връщат като парцал на мъжете, все едно е изцапано с кръв.

Гутиерес предлага да изпратят Фреди като пратеник, който да поеме удара и той с Армандо влизат. Фреди, естествено, не иска да влиза. Армандо му казва да не се държи като страхливец. Габриела ги кани да влязат, те нямат друг избор и влизат. Тримата поздравяват жените и ги питат как са. Те чуват думата: „Кастрация!“ Инес е уморена от нещата и изкрещява на всички да млъкнат и да седнат. Тя им казва, че любовта е акт на вяра и те трябва да се приберат в къщи, за да поговорят и ако искат да продължат напред, трябва да изяснят този инцидент още днес. Ако не могат да направят това, те ще преминат през ада в бъдеще. Тя повтаря, че трябва да се приберат в къщи и всяка двойка трябва да вземе баня заедно. Фреди ѝ благодари и пита дали ваната може да бъде с аромати и т.н. Аура Мария му казва, че е безсрамник и той няма причина да бъде там, защото между тях няма нищо освен, че са колеги. Маруха казва на Гутиерес, че те си тръгват. Той иска да знае за ваната, но явно Маруха не си мисли за романтична баня. Тя има идеята да задържи достатъчно дълго главата му под водата, докато не ѝ каже истината.

Армандо пита Бети дали ще е възможно да поговорят. „Групата“ в хор: „Говорете! Говорете!“ Армандо допълва,че би искал да поговорят в дома си. Бети се съгласява. Той я пита дали преди да го убие, да го нареже на малки парченца и т.н. ще може да го прегърне. Тя го прегръща и целува... Фреди се опитва да направи същото с Аура Мария, но тя му удря шамар. Габриела поставя ръцете ѝ върху раменете му...

Бети и Армандо пристигат в апартамента си. Той ѝ казва, че е на ясно с тяхната уговорка, но все пак той е имал уговорка и с момчетата. Бети го пита дали уговорката с момчетата е по-важна от тази между тях двамата. Армандо отговаря „не“, но той все още не може да наруши дадената на тях дума, както тя към приятелките си от „групата“. Бети го пита кога е мислел да ѝ каже истината и той ѝ отговаря, че така или иначе е щяла да разбере, тя знае,ч е той не може да крие нищо от нея. тогава телефонът звънва и Армандо иска да го вдигне. Бети му казва, че тя ще отговори. Очевидно е Андреа, която разказва на Бети за „голямата оргия“. Бети я пита колко жени са били там и след като чува отговора, Бети ѝ заявява, че не може да са били толкова малко, защото Армандо харесва да е с десет или повече. Бети допълва, че и двете са наясно, че Армандо прелива от енергия.

Бети заявява на Андреа, че е уморена да я слуша повече и ѝ предлага да се обади някой друг ден, за да може да си поговорят. Армандо казва на Бети, че е невероятна. Той ѝ благодари, че му вярва, допълвайки, че тя се е държала като богиня в разговора си с Андреа. Бети отбелязва, че е казала само истината, след което му пожелава лека нощ. Армандо не може да повярва на ушите си – няма да спят заедно! Бети му казва, че ще му се наложи да опита дивана... Бети му казва, че ще бъде наказан за укриване на информация и той си заслужава наказанието, до утре. Армандо сваля сакото си и ляга на дивана несръчно... Бедният той! Бети му подхвърля одеало... И те се целуват...