Силвия Пинал (Silvia Pinal)

Пълно име: Силвия Пинал Идалго (Silvia Pinal Hidalgo)
Дата на раждане: 12 Септември 1931 г.
Зодия: Дева
Месторождение: Гуаймас, Сонора, Мексико
Родители: Мария Луиса Идалго и Мигел Идалго; втори баща – Луис Г. Пинал – журналист, военен и политик
Близки: Мерседес, Беатрис и Еухения
Семейно положението: разведена четири пъти
Съпруг/а: Рафаел Банкелс (Rafael Banquells) от 1947 до 1952 г., Густаво Алатристе (Gustavo Alatriste) от 1961 до 1967 г., Енрике Гусман (Enrique Guzmán) от 1967 до 1976 г. и Тулио Ернандес Гомес (Tulio Hernández Gómez) от 1982 до 1995 г.
Деца: Силвия Паскел (Silvia Pasquel) – актриса, Виридиана Алтристе (Viridiana Alatriste), Алехандра Гусман (Alejandra Guzmán) - певица и Луис Енрике Гусман (Luis Enrique Guzmán)
Височина: 173 см

Рейтинг:  10.00  (2 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Силвия Пинал е мексиканска актриса от киното, театъра и телевизията. Освен като актриса, тя работи и като продуцент. Известно време се занимава с политика. Заедно с Мария Феликс (María Félix) и Долорес дел Рио (Dolores del Río) са трите най-известни актриси в историята на Мексико.

Родена в Гуаймас, Сонора, Силвия Пинал е живяла в различни градове в Мексико, докато не се установява в столицата. В началото, работи като секретарка в компания за фармацевтични продукти, в отдела за реклама, където има възможността да контактува с хора от радиото. Те ѝ предоставят шанс, който тя не изпуска – да участва в записите на няколко комедии за радиото. За да се справя добре и да запази работата си, тя посещава курсове по актьорство в академия за изящни изкуства и пеене.

Избират я за кралица на студентите в Мексико и така се запознава с кубинския актьор и режисьор Рафаел Банкел, който я включва в някои от своите театрални постановки. Близките им отношения неизбежно довеждат до брак, когато Силвия е едва на17 години. За нещастие, бракът им не продължава дълго и тя се жени и развежда още три пъти.

Силвия Пинал получава множество награди и е призната за една от живите легенди от Златната епоха на Мексиканското кино. Дебютира в киното в далечната 1949 година с роля във филма „Bamba“.

Дебютът ѝ в театъра е в пиесата „Celos del Aire“ на Маноло Фабрегас, с когото е била сгодена, когато е била на 14 години.

През 1968 година актрисата дебютира и в телевизията с роля в историческата теленовела „Los caudillos“.

Във филмографията на актрисата са изброени само телевизионните проекти, в които се е снимала.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Silvia_Pinal