Силвия Дербес (Silvia Derbez)

Пълно име: Лусил Силвия Дербес Амескита (Lucille Silvia Derbez Amézquita)
Месторождение: Сан Луис Потоси, Мексико
Деца: Еухенио Дебрес и Силвия Еухения Дебрес

Рейтинг:

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Дата на раждане: 8 март 1932 година.

Дата на смърт: 6 април 2002 година.

Силвия Дербес е била мексиканска актриса. Участвала е в конкурса за красота „Мис Мексико“ през 1953 година и е заела второ място (първа подгласничка).

Силвия Дербес е дъщеря на френския бизнесмен Марсел Дербес Джили и Мария де ла Лус Амескита. Дебютира в мексиканското кино още момиче – на 15-годишна възраст участва във филма „La novia del mar“, заснет през 1947 година.

До края на 40-те години на ХХ век, Силвия Дербес участва в пет филма и се превръща в популярна актриса, както на национално, така и на международно ниво. През 50-те години участва в десетки филми, с малки прекъсвания – от 1951 до 1954 година.

Когато телевизията започва да става популярна в Мексико, Силвия подписва договор с Телевиса за ролята на Нора в първата теленовела, заснета в Мексико – „Senda prohibida“, през 1958 година.

През 60-те години се снима в десетки теленовели, като в повечето от тях изпълнява главните роли. Завръща се в киното през 1969 година и се снима в три филма за две години.

През 70-те години участва в дванадесет теленовели, а през 1975 година се снима във филма „El andariego“.

Тъй като годините се трупат, Силвия поема все по-малко работа през 80-те години – участва само в шест теленовели и четири филма. През 1986 година Силвия изгубва най-близкия си човек – съпругът ѝ Еухенио Гонсалес. Няколко години тя се отдава на възстановяване след тази тежка загуба и през 19899 година се снима в една от най-популярните мексикански теленовели „Simplemente María“. В тази теленовела тя си партнира с Виктория Руфо, която не след дълго става нейна снаха (но не за дълго време).

През деветдесетте години на миналия век, Силвия участва в три филма и няколко теленовели, като през 1998 година се снима в друга много популярна мексиканска теленовела – „Узурпаторката“.

Последната ѝ работа като актриса е през 2001 година с роля в теленовелата „La intrusa“. Малко след края на снимките, актрисата умира от рак на белите дробове.

Във филмографията на актрисата са изброени само участията ѝ в телевизионни продукции.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Silvia_Derbez