Лидия Ламайсон (Lydia Lamaison)

Месторождение: Мендоса, Аржентина
Семейно положението: вдовица
Съпруг/а: Оскар Солдати (Oscar Soldati) от 1947 до 1982 година

Рейтинг:  7.71  (17 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Дата на раждане: 5 август 1914 година.

Дата на смърт: 20 февруари 2012 година.

Като девойка, заедно със семейството си, Лидия Ламайсон помага с усърдие в Театъра Колон и гледа много пиеси там. Като млада, тя учи музика и философия. Освен това се дипломира като учителка и работи като такава в основно училище. Но актьорството я очаква. През 1938 година започва нейната кариера като актрсиа в театъра на Хуан Б. Хусто. Именно там се формира като актриса и изпитва желание да търси и други пътища.

От този момент, нейната театрална активност е толкова интензивна, колкото и ползотворна. Тя става популярна в родината си и в други испаноговорящи държави, най-вече в Испания.

Лидия Ламайсон играе в множество филми през дългата си кариера. През 2003 година дебютира и като сценаристка в театъра, като нейните пиеси се характеризират с това, че описват любовта чрез еротика, а не чрез секс.

В телевизията тя играе в успешни новели, сред които са „Celeste siempre Celeste" и „Zíngara".

Ламайсон съчетава своята художествена кариера с поста на вице-президент на Дома на Театъра. Това е благотворителна организация, която дава подслон и храна на актьори, останали на улицата.

Спечелила е различни награди, сред които са на Мария Гереро (María Guerrero ), Мартин Фиерто (Martín Fierro) и Konex de Platino.

Една от мечтите й е да навърши 100 години и да влезе в книгата „Рекордите на Гинес" като най-възрастната действаща актриса.

Според критиката, Лидия Ламайсон е една от легендарните аржентински актриси, които продължават да играят. Една голяма актриса с усет към интерпретацията и в същото време, много смела и съвременна жена с твърди убеждения.

Източник: www.novebox.com