Лилия Кабрал (Lília Cabral)

Пълно име: Лилия Кабрал Бертоли (Lília Cabral Bertolli)
Дата на раждане: 13 Юли 1957 г.
Зодия: Рак
Месторождение: Сао Пауло, Бразилия
Родители: Алмедина Кабрал (Almedina Cabral) и Бертоли Джино (Bertolli Gino)
Семейно положението: женена с един развод
Съпруг/а: първи съпруг – Жоао Енрике Жардин (João Henrique Jardim), настоящ съпруг – Иван Фигейредо (Iwan Figueiredo)
Деца: една дъщеря – Джулия (Giulia)
Височина: 175 см

Рейтинг:  6.13  (23 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Родена в Сао Пауло, израснала в Рио де Жанейро, предците й по майчина линия са италианци и португалци.

През 2006 година спечелва наградата на APCA (São Paulo Art Critics Association) за най-добра актриса за ролята си в „Страници на живота".

„Актьорът трябва да предизвиква различни емоции" - простичко казва актрисата, която се радва на голяма популярност. Признава, че по време на снимките, персонажите й стават част от нейния живот. А след края на снимките, винаги изпитва някаква пустота.

В началото на излъчването на сериала „Страници от живота" в Бразилия, много хора не приемаха поведението на Марта, но с развитието на историята и раздялата й с Алекс, зрителите започнаха да съчувстват на персонажа. Как оценяваш това?

Не смятам, че Марта заслужава съчувствие. Важното е зрителите да го разберат. Това не е функцията на персонажа. Това е жена, която с поведението си предизвиква чувството, че е ощетена, предизвиква омраза. Тази конфронтация на чувствата съпътства зрителите. Не смятам, че Марта трябва да показва някакви чувства като състрадание. Не, че аз го одобрявам и не мога да оправдая нейното поведение.

Част от зрителите започват да разбират повече Марта с развитието на историята и Марта е съпоставена с другите персонажи?

Много или малко е така. Както в гръцките трагедии и тези на Шекспир, всички персонажи допускат грешки, понякога големи. И Марта в някаква степен е засегната от трагедиите. Хората се срамуват да признаят, че имат някакви предразсъдъци. В обществото говорят това, което се очаква и само в дома си разкриват истинските си чувства. Марта ненавижда хомосексуалистите, но отношението й към деца, страдащи от синдрома на Даун, е още по-лошо. Тя не може да разбере защо Елена приема такова дете като свое. Повечето хора си казват: „Добре, че моето дете не страда от Синдрома на Даун". Всичко това кара Марта да постъпва, говори и мисли по нейния начин. Странното е, че има хора, които споделят с мен, че в много отношения са съгласни с Марта. Тя никога не показва чувствата си пред хората, плаче винаги сама.

Смяташ ли, че Марта е била някога щастлива със съпруга си?

Вярвам, че е така. Смятам, че ако не беше изпитвала нищо към него, не би се омъжила. Просто и двамата не показват чувствата си един към друг.

След тази твоя роля, усетила ли си някакви негативни настроения в зрителите към теб самата?

Не. Никой не ме е обиждал или нападал. Забелязала съм, че възрастните хора объркват и смесват актьора с персонажа, който интерпретира. Лошото настъпва тогава, когато хората, които не те познават, вярват, че си същия като персонажа си. А това наистина може да бъде опасно.

Ти опитваш ли да защитиш такова отношение?

Някои неща са много трудно да се кажат, интерпретират, защото не са ми присъщи. Но аз не мога да ги защитава, а просто да си свърша работата. Нямам желание да бъда от актрисите, които смесват нещата. Опитвам се да изиграя ролята си безпристрастно. Каквото е написано, това казвам.

Когато Маноел Карлош те покани да играеш в теленовелата, ти сподели, че ще ти е приятно да играеш отрицателен персонаж. Марта оправда ли твоите очаквания?

Манеко вече е писал такива роли. Аз самата, в „História de Amor", изиграх Шейла. Но Марта е много различна. Тя е болна жена, постоянно се оплаква от липсата на късмет... Това е персонаж, който би трябвало да предизвика коментарите на хората. Въпреки че Марта е злодей, а хората не защитават злодеите, случвало се е хора да се приближат до мен и да ми казват, че я разбират. За мен тази роля беше истинско предизвикателство. Може би хората не са очаквали именно такава злодейка. Особено след „Белисима", където наистина има уникални персонажи.

Според теб, какъв трябва да е края на Марта в края на историята?

Бих трябвало да умре. Не заслужава да живее.

А не би ли могла да се сдобри с Алекс и да бъдат щастливи?

Много трудно. Особено след всички лъжи, които измисля. Да каже, че внучката й е умряла! А след това, най-неочаквано детето се появява. Алекс никога не би й простил такова нещо. Освен това, появява се някаква форма на вина в Марта. Това е само малко възмездие за такъв зъл човек, на моменти е дори сприхава. Отношението й към Лео, бащата на внуците й, е прекалено грубо. Сблъсъкът на противоположности, като Марта и Алекс, създава една много интересна история, която заинтригува всички.

Източник: exclusivo.terra.com.br , www.imdb.com