Жозе Вилкер (Jose Wilker)

Пълно име: Жозе Вилкер де Алмейда (Jose Wilker de Almeida)
Месторождение: Жуазейро до Норте, Сеара, Бразилия
Семейно положението: женен с два развода
Съпруг/а: бивши съпруги: Рене де Виелмонд (Renee de Vielmond) и Гилермина Гинле (Guilhermina Guinle); настояща - Моника Торес (Monica Torres)
Деца: две дъщери, Мариана (психолог) от Рене де Виелмонд и Изабел (манекен) от настоящата му съпруга, Моника Торес

Рейтинг:  6.24  (21 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Дата на раждане: 20 август 1945 година.

Дата на смърт: 5 април 2014 година.

Да се говори за Жозе Вилкер означава да се говори за историята на бразилския театър, за историята на националното кино, теленовелите и телевизията, а това определя и историята на бразилската култура. Жозе много е искал да учи кинематография и е мечтал да стане сценарист, тъй като обича литературата от ранно детство. По тази причина се премества в Рио де Жанейро. „Понякога нямаше дори къде да спя“ - си спомня той.

Работил като говорител в радиото в Жуазейро, по-късно се премества в Ресифе, където започва да работи в театъра като член на „Movimento de Cultura Popular (MPC)“. Групата не само представя на зрителите култура, но им чете и пише политически уроци. По време на военната диктатура, MPC остава извън закона и Вилкер се премества в Рио де Жанейро. Учи социология. Но се отказва от учението и започва да работи в киното. Първият му филм е „A Falecida“, в който си партнира с Фернанда Монтенегро (Fernanda Montenegro).

В Рио, Вилкер продължава да работи в театъра. През 1968 година той написва собствена пиеса - „O Tragico Acidente que Destronou Teresa“. Следващата му стъпка е като сценарист на „A China e Azul“ през 1972 година. В същата година се снима в „Os Inconfidentes“, филм на Жоакин Педро де Андраде (Joaquim Pedro de Andrade). През същата 1972 година той участва и в първия си сериал - „O Bofe“.В периода 1976-1985 година той не играе в театъра, но изиграва важни роли в киното и телевизията. Филмите и сериалите, в които играе, постигат невероятен успех и са начело в класациите.През 1989 година се снима в два известни филма: „Doida Demais“ и „Dias Melhores Virao“. През 1992 година се снима във филма „Medicine Man“. През следващите пет години Вилкер работи изключително за телевизията.

През 1996 година издава книга – преглед на киното, „Como Deixar um Relogio Emocionado“. През 1997 година се връща към Седмото изкуство с филмите „O Pequeno Dicionario Amoroso“ и „A Guerra de Canudos“, в които не само участва, но и режисира.Вилкер не е съгласен с твърдението, че актьорът е длъжен да се вживява в персонажите си: „Аз не се вживявам в персонажите. Аз лъжа. Лъжец съм. Това е нещото, което правя най-добре“ - признава актьора. За това Вилкер е велик актьор, който винаги се старае да бъде актьор, а не човек, който повтаря пред камерите заучени фрази. Играейки, той знае отлично как да привлече вниманието на публиката.

В театъра, телевизията и киното, Жозе Вилкер е бил, е и ще бъде: актьор, режисьор, продуцент, думи, тясно свързани със сценичното изкуство.

Източник: www.imdb.com , www.braziliada.ru