Хорхе Лават (Jorge Lavat)

Пълно име: Хорхе Лават Байона (Jorge Lavat Bayona)
Месторождение: Мексико сити, Мексико

Рейтинг:

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Дата на раждане: 3 август 1933 година.

Дата на смърт: 14 септември 2011 година.

Хорхе Лават е бил мексикански актьор от киното и телевизията.

Роден в Мексико сити, той е бил син на Франсиско Лават Верастеги и Еделмира Байона Оропеса. Имал е шест братя и сестри: Франсиско, Пакита, Марта, Мария Елена и двама артисти: Кета Лават и Хосе Лават. Като юноша, Хорхе Лават е заминал в Тихуана с намерението да стане самолетен пилот, но се е върнал в столицата, където е работил като рецепционист в хотел.

Хорхе често е придружавал сестра си Кета в часовете, които е посещавала в Сан Анхел. Именно там, през 1958 година, започва своята актьорска кариера като е озвучавал преводни филми – неговият глас е озвучавал на испански герои от известни по онова време американски сериали.

Големият му шанс идва през 1958 година, когато продуцентът Грегорио Уолърщайн го наема за филма. По-късно същата година той е част от актьорския състав на първата мексиканска теленовела „Senda prohibida“.

Снимал се е в повече от тридесет филма. Успоредно с това се е снимал и в редица популярни мексикански теленовели, някои излъчени и в България.

Хорхе се е женил три пъти. Първият път за Беатрис Ромо (Beatriz Romo), с която нямат деца. След това има връзка с Чути Родригес (Chuty Rodriguéz), от която има две дъщери: Паола и актрисата Адриана Лават. Вторият му брак е със Сокоро Бургос (Socorro Burgos), която му ражда още две деца: Валери и Хорхе Франсиско. След като се развежда с нея, има сериозна връзка с Ана Мария Торес Линда (Ana María Torres Landa). Последният му брак е с актрисата Ребека Манрикес (Rebeca Manríquez), която остава негова жена до края на дните му.

Прекрасният му глас го е превърнал в голям декламатор и има записани осемнадесет албуми с интерпретации на тема, по-специално романтични.

Последната му работа за телевизията е в теленовелата „Ева Луна“.

Хорхе Лават умира в следствие на инфекция в гръбначния стълб след операция, която е целяла лекуване на болки в гърба. Умира, без да идва в съзнание, в тежка кома, след последната операция. Край смъртния му одър са били брат му Хосе и сестра му Кета, както и три от децата му: Паола, Валери и Хорхех Франсиско, а също така и вдовицата му Ребека Манриекс. Извън семейството, в последния му час с него е бил най-добрите му приятели като Ерик дел Кастийо, Карина Дупрес и Умберто Елисондо.

Името на Хорхе Лават е изписано със златни букви в историята на киното и телевизията.

Във филмографията на актьора са изброени само телевизионните проекти, в които се е снимал.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Jorge_Lavat