Анхелика Мария (Angélica María)

Пълно име: Анхелика Мария Хартман Ортис (Angélica María Hartman Ortiz)
Дата на раждане: 27 Септември 1944 г.
Зодия: Везни
Месторождение: Ню Орлианс, Луизиана, САЩ
Родители: Арнолд Федерик Хартман (Arnold Federic Hartman) и Анхелика де Хесус Ортис Сандовал (Angélica de Jesús Ortiz Sandoval) – музиканти
Семейно положението: разведена
Съпруг/а: Раул Вале (Raúl Vale) – продуцент
Деца: Анхелика Вале (Angélica Vale) – актриса

Рейтинг:  8.93  (15 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Анхелика Мария е мексиканска актриса, певица и композитор, родена в САЩ. По линия на баща си, тя е на половина германка, а от страна на майка си е мексиканка. От съвсем малка, Анхелика е заобиколена с музика, благодарение на родителите си.

Когато Анхелика Мария е на пет години, родителите ѝ се развеждат и майка ѝ се завръща в родината си Мексико при своето семейство. Сестрата на майка ѝ, Йоланда Ортис (Yolanda Ortiz), която работи в мексиканското кино, завежда племенницата си на едни празненство, където е забелязана от продуцента Грегорио Уолърщайн (Gregorio Wallerstein), който по това време момиче за следващия си филм. Така получава първата си роля в киното. Успехът ѝ е неоспорим и в резултат на това получава предложения за още роли в киното. По същото време участва и в първата си фото-новела – „Rayito de Sol“.

Анхелика Мария не ограничава своите участия като актриса и започва да участва в театрални постановки. През 1962 година участва в първата си теленовелеа и в няколко телевизионни програми. Благодарение на успеха си, тя е наречена от журналиста Октавио де Алба (Octavio de Alba) „Годеницата на Мексико“. Малко по малко славата ѝ нараства неимоверно и тя често е канена в различни предавания и събития. По същото време прави и първите си стъпки в музиката като издава първия си албум.

В периода 1966-69 година, Анхелика Мария печели международна слава – първо, с участието си в испанския филм „Fray Torero“, а освен това и с музикалните си изяви – прави световно турне.

През 70-те година за Анхелика Мария започва нов етап от живота – омъжва се за Раул Вале (Raúl Vale), като тяхната сватба е първата, излъчена по телевизията. Дори и след като забременява, тя продължава да работи и издава записи в Ню Йорк.

След раждането на дъщеря си, с бебе на ръце, пелени и биберони в ръка, Анхелика Мария се връща в телевизията. През следващата 1976 година, тя се връща и в театъра

През 1980-те години, 28 диска поддържат нейната артистична кариера, освен това тя е пионер в начина на водене на шоу - „La Historia del Cine“, в което Анхелика пее, танцува, имитира и се преоблича над 15 пъти без да слиза от сцената.

През 1990 година поставя „Mamá Ama el Rock“, по време на което е открит Рики Мартин. През 1992 година се включва в събирането на „Los Cinco Grandes del Rock“. Следващата година дебютира в оперетата „Веселата вдовица“.

През своята дълга кариера, тя е участвала в множество шоу-програми, театрални постановки, теле- и фото-новели, филми и телевизионни програми. В последните години, тя предпочита музикалните изяви пред снимки в телевизията.

Във филмографията на актрисата са изброени само телевизионните проекти, в които се е снимала.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Angélica_María